Kickoff

Du jobbar väl gratis?

"Kan du föreläsa för oss på onsdag om tre veckor? Vi är 50 personer och tänker oss en inspirationsföreläsning på runt en timme."
"Ja, jag kan den dagen och gör det gärna. Känner du till mina priser eller vill du ha en offert?"
"Hmm, alltså, vi har ingen budget för det här. Vi tänkte att du skulle göra det gratis, för att få en chans att synas..."

Vi föreläsare får den frågan, med just det argumentet, lite för ofta. Och jag undrar hur det kommer sig att revisorer, snickare, säljare, cateringfirmor eller vilken annan yrkeskategori som helst, slipper den. Bara tänk hur det skulle låta:
"Vi skulle vilja att du bygger en altan här. Du jobbar väl gratis, för att få en chans att synas?"
"Kan du komma och göra vår bokföring - gratis, det är väl bra marknadsföring...?"
"Vi är ett sällskap på 50 personer som vill förlägga vår konferens hos er. Utan att betala. Vi kan göra reklam på twitter. Ok?"

Missförstå mig rätt. Jag och många kollegor gör faktiskt flera gratisjobb varje år. Ibland för att det är strategiskt rätt. Ibland för att hjärtat säger ja. 

Min erfarenhet är att vi som föreläser är generösa människor, som brinner för våra ämnen och vill bidra till en bättre värld. Jag är medlem i en branschförening för talare och moderatorer och vi tycker att vi har världens roligaste jobb. Att få träffa så många människor, att få inspirera och dela kunskaper. Det är inget jobb, det är en passion. Kanske ligger problemet just där. Vi älskar det vi gör och vill göra det ofta. Det är svårt att tacka nej till att göra något som är roligt även om det är gratis. Men vi kan inte göra det jämt. 

Jag tror inte att frågan om att jobba gratis kommer av illvilja utan bara ren okunskap. Man tänker inte på hur oerhört mycket tid som ligger bakom kunskapen som ska förmedlas. Medan jag skriver det här ser jag på LinkedIn att en kollega just blivit erbjuden att betala! 95,000 kronor för att få lov att föreläsa… Jo, det är sant. Hon tackade vänligen nej.

Eftersom professionella föreläsare också betalar av sina lån, köper mat och kläder och kanske reser på semester, måste vi fakturera för vår leverans. Det är inget vi gör vid sidan om vårt normala jobb. Det ÄR vårt normala jobb.

Jag kommer att fortsätta bjuda på några föreläsningar varje år, om det matchar min strategiska plan eller om jag helt enkelt mår bra av att bidra till något större än mig själv. Men förvänta dig inte att vi föreläsare jobbar gratis överallt, varje gång, för då finns det snart inga föreläsare kvar att anlita.

Tack för ordet
Antoni

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter

Tips i tretal om du vill ha en gratisföreläsare:

1. Fråga någon som har ett ”vanligt” jobb och som gör detta vid sidan om för att det är kul

2. Fråga någon som vill in i talarbranschen och som vill bygga upp sitt varumärke och sin erfarenhet

3. Förklara ditt större syfte och hoppas att talaren känner samma sak.  

kickan