Kickoff

Historiska vingslag i Sälen

Frisk fjälluft, digert aktivitetsutbud och anekdoter från förr. Systeranläggningarna Sälens Högfjällshotell och Gammelgården Hotell & Restaurang inleder 2017 med nybyggda rum och 80-årskalas. 

Det började 1937. Den norske innovatören JW Clüwer hade blivit så hänryckt av Dalarnas fjälltrakter att han låtit bygga ett högfjällshotell i Sälen. Tre år senare ockuperades Danmark och Norge av Hitlerledda Tyskland. En natt blev hotellet tillflyktsort för kronprinsessan Märtha av Norge och hennes barn, som under stort hemlighetsmakeri inkvarterades på flykt undan nazisterna. 

Denna berättelse, och många andra, präglar ännu Sälens Högfjällshotell och Gammelgården Hotell & Restaurang som ingår i samma hotellfamilj och utgör skidortens äldsta anläggningar. På Högfjällshotellets väggar hänger inramade svartvita fotografier från de första åren på 40-talet. I Gammelgården, som har anor från 1600-talet, märks historiens vingslag genom att gästerna måste ducka för den låga takhöjden och ta stora kliv över de höga trösklarna. Att bära på en lång tradition skapar mervärde och konkurrensfördelar i tider då nybyggda hotell kämpar för att erbjuda sina gäster en bra story, berättar Petra Almgren, hotellchef för Sälens Högfjällshotell och Gammelgården. 
– Vår historia utgör en själ, något som vi är stolta över och kan luta oss tillbaka mot. Den finns alltid där i bakgrunden och många gäster som bodde här när de var små kommer tillbaka som vuxna och vill berätta sina minnen, säger Petra.
I år fyller Högfjällshotellet 80 år och jubileet till ära har Gammalgården invigts med 13 nya rum och går därmed från 24 till 37 rum. Även om de båda hotellen samarbetar tätt skiljer sig deras målgrupper åt. 
– Till Gammelgården kommer framförallt ledningsgrupper och lite äldre gäster som vill ha lugn och ro och som gillar god mat och avkoppling. Vi brukar säga att här finns absolut ingenting att göra, vilket är ganska bra marknadsföring i den stressade vardag som många lever i, säger Maria Wikström som är säljchef på hotellen. Hennes kollega Jessica Larzon som är marknadschef tillägger:
– Jag tror att kombinationen av fjällvärlden och god mat är det som lockar flest gäster hit. Fjällen är full av lägenheter och stugor att hyra, men här i Sälen finns det inte så många hotell som vi, säger hon. 
Högfjällshotellet – en ansenlig byggnad med bland annat 106 rum, elva restauranger, pianobar och spaanläggning – lockar i sin tur i första hand mötesgrupper som vill kombinera kickoffen eller konferensen med mer fartfyllda nöjen som utförsåkning, konserter och after ski. Maria säger att det som utmärker Sälen och de båda anläggningarna är att det finns så mycket att göra runt omkring, samtidigt som det är lätt att hålla ihop gruppen. 
– Vårt favoritord är mångfald eftersom vi kan erbjuda en så stor variation både vad gäller middagar och aktiviteter. Hundspann och skotersafari hör till de mest populära, men vi kan även ordna skidskytte, mordgåtor eller en picknick i backen, säger Maria.
Även om alpin skidåkning är det som främst förknippas med fjälldestinationer har de på senare tid satsat mer på längdskidåkning – oundvikligt inspirerade av Vasaloppet som årligen går av stapeln i byn Berga, strax söder om Sälen. 
– De som inte tycker att det är kul med skidor kan alltid göra annat, som att åka hundspann eller få en behandling i vårt spa. En del företag brukar vara måna om att alla medarbetare ska få göra det de själva tycker bäst om. Andra vill att man ska göra något ihop – som skidskytte. Det funkar även för dem som knappt har stått på ett par skidor, säger Maria.
Enligt Petra har Högfjällshotellet en av Nordens största afterski, räknat i antalet besökare. Denna är ett dragplåster.
– Vi profilerar oss mot grupper som vill komma ut i den friska fjälluften, men kombinationen med goda middagar och efterföljande nattklubb är oslagbar, säger Petra.
Medan Högfjällshotellet primärt är igång under vintersäsongen med avslut i slutet på april, har Gammelgården öppet året runt. Under de varmare månaderna, när backarna ligger kala, lockar omgivningarna istället med friluftsliv som cykling och vandring. Att Gammelgården nyligen fick 13 nya rum innebär att de är bättre rustade för att bemöta den ökande efterfrågan, berättar Petra.
Gammelgården är ett populärt hotell som ofta är fullbokat. Nu kan vi ta emot lite större grupper och är inte lika begränsade, säger hon.

80-årsjubileet kommer att firas under hela säsongen med olika event och redan nu kan besökare i Högfjällshotellets ”Art, Fashion & Café” (en yta bestående av butik och café) se bland annat en utställning bestående av en tidslinje som börjar 1937 och avslutas år 2037. Den illustreras med fotografier, bilder och texter på och om anläggningens historia: hur det såg ut förr och hur ut- och insida har förändrats. Men tidslinjen siar även om framtiden som bjuder på stora förändringar; år 2018 beräknas Sälen få en egen flygplats. 
– Mötesmässigt tror jag att den kommer att göra att vi får många fler gäster från Europa och att vi kan locka både nationella och internationella kongresser. Med en närliggande flygplats blir det helt enkelt lättare för folk långt bortifrån att ta sig hit. Det är också troligt att flygplatsen kommer att göra att det byggs fler hotell i Sälen, säger Jessica.
Vad skulle det betyda för er ur konkurrenssynpunkt?
– Jag tror att vi kommer att se det som komplement snarare än konkurrens. Och kanske kommer vi även själva att växa med fler hotellrum. 
På vilket sätt kommer ni att behöva anpassa er till en större grupp utländska gäster?
– Vi tänker redan på att allt från skyltar och broschyrer till hemsidor och menyer måste vara på engelska. Historiskt sett har vi ju främst haft svenska gäster men sedan en tid tillbaka har vi tänkt om och förbereder oss nu på att kunna ta emot en annan typ av besökare. Det ska bli jättespännande att se vad den nya flygplatsen kommer att föra med sig, säger Maria.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter

SÄLENS HÖGFJÄLLSHOTELL

Invigning: 1937.
Rum: 106 stycken (från enkelrum till sviter) och 230 lägenheter.
Restauranger och barer: 14 stycken.
Konferenslokaler: 9 stycken (max 800 i biosittning).
Aktiviteter i urval: Utförsåkning, spa, bio och skotersafari.

GAMMELGÅRDEN HOTELL OCH RESTAURANG

Invigning: 1945. Då flyttades (från Malungsfors) Våffelstugan dit som utflyktsmål för Högfjällshotellets gäster.
Rum: 37 stycken, uppdelade på tre byggnader.
Restauranger: 2 stycken à la carte-restauranger samt Våffelstugan
Konferenslokaler: 2 stycken (max 50 i biosittning) + 3 grupprum.
Aktiviteter i urval: Vandring, cykling, längdskidåkning och hundspann.