Kickoff

En guldkantad konferens med smak av Finland

Hämeenkylä Manor utanför Helsingfors är lika lyxigt i ena ögonblicket som avslappnat i nästa. Herrgården är ett perfekt resmål för en paus från vardagen. Njut av en härlig miljö och god mat i kombination med Finlands vackra huvudstad.

Text: Ingela Engblom Foto: Hämeenkylä Manor

Vi ville komma iväg några dagar men kunde inte bestämma oss för storstad eller lantliv. Det slutade med en kompromiss som skulle visa sig vara en lyckoträff. Hämeenkylä Manor ligger rofyllt på landsbygden bara 20 minuter från Helsingfors
kulturspäckade centrum.

Vi passerar snöklädda åkrar på vägen till hotellet. Vintern har dröjt sig kvar
och isen täcker fortfarande sjöarna. Vi landade på Heslingfors-Vanda flygplats samtidigt som vi lyfte från Arlanda (tack vare tidsskillnaden) och taxiresan till hotellet tar inte mer en kvart. Vid första anblicken ser Hämeenkylä Manor nästan
lite högfärdig ut. Tre pampiga herrgårdsbyggnader reser sig på en höjd omgivna av en stor park med välkrattade gångar. I nästa ögonblick, när vi kliver in i receptionen, är det förnäma draget som bortblåst. Vi möts av en avspänd och personlig atmosfär.
En skön känsla infinner sig; ”Här kommer vi att trivas”.

Det börjar närma sig middagstid och i lobbybaren har gästerna redan samlats. En grupp konferensdeltagare skålar för en bra dag, ett sällskap med släktingar inväntar en jubilar och så är det vi, weekendgästerna, som kopplar av med ett glas bubbel. Där träffar vi Synne Nordström, General Manager på Hämeenkylä.
– Hos oss ska alla känna sig som hemma. Vår småskalighet gör att vi kan bry oss om varje enskild gäst. Det spelar ingen roll om du är här på ett företagsevent eller bara tittar in för att äta söndagsbrunch. Du möts alltid av samma omtanke, säger hon.

Guld blev till sand
Hämeenkylä har en brokig historia med anor ända från 1500-talet. Synne berättar om den spännande ägarskaran. Den som kanske betytt mest för gården var Ladau som
blev dömd till hängning för att ha undertecknat en sammansvärjning mot Gustav III. Han flydde till Ryssland och när dödsstraffet sedan drogs tillbaka återvände han för att bygga ut Hämeenkylä och ge platsen den stjärnglans som syns än idag. En
annan spännande ägare var Riisla som i början av 1900-talet sökte efter guld på marken. Det enda han hittade var sand och lera. Det blev starten på vad som skulle bli Skandinaviens största tegelfabrik. Nu är det 50 år sedan som Hämeenkylä tog emot de första hotellgästerna och i samband med det har herrgårdarna genomgått en smakfull totalrenovering.

Vilt och örter i smakfull harmoni
Det har blivit hög tid för middag och förväntansfulla sätter vi oss till bords. Kökschefen Ville Salminen komponerar menyer med skandinaviska smaker och
närproducerade råvaror. Vi serveras en trerättersmiddag som består av en terrin på gåslever, renfilé med vilda smaker och som grand finale en crème brûlée kryddad med rosmarin. Vi är lyriska och konstaterar att köket sprudlar av kreativitet och skaparlust.

Hela vistelsen ramas in av den mat och dryck som serveras. Det är endast tanken på den härliga frukosten som gör att vi lyckas slita oss från de sköna sängarna. Rummet är trivsamt och lyckas kombinera modern lyx med romantisk herrgårdskänsla. Det vore skönt att spendera några timmar här men vi har ett fullspäckat program i Helsingfors framför oss. Stockmans, Designmuseet och en eftermiddagsföreställning på Svenska Teatern. Synne önskar oss en trevlig dag innan vi ger oss iväg.
– Den här kombinationen är unik för oss! Våra gäster uppskattar verkligen närheten till Helsingfors storstadspuls samtidigt som de kan njuta av stillheten här.

Nästa dag, innan vardagen kallar, söker vi upp lugnet i parken. De breda rabatterna ligger i startgropen och tidiga knoppar spränger sig upp ur tjälen. Det är inte svårt att föreställa sig blomprakten sommartid. Det mest imponerande är de hundraåriga
ekarna. Tänk att sitta under dem med en picknickkorg i vårsolen! Hämeenkylä Manor är en oas utanför Helsingfors som ger mersmak.

5 måsten i Helsingfors

1. Hagnäs saluhall
Bara två tunnelbanestopp från centralstationen ligger en äldre stadsdel med denna saluhall från 1914. Botanisera bland mat på bottenplanet och shoppa på Marimekko en trappa upp.

2. Stockmann
Med sina tolv våningar är Stockman Nordens största varuhus och Europas femte största. Bara byggnaden från 1920-talet är värt ett besök.

3. Designmuseet
Känn igen former och mönster på kläder, möbler och porslin. Shoppa Muminmuggar i butiken. Hela området är fyllt av designbutiker.

4. Tempelplatsens kyrka
Tempelplatsens kyrka är tack vare den speciella arkitekturen från 1969 en populär sevärdhet i Helsingfors. Kyrkan är inbyggd i ett berg och solljuset kommer in
uppifrån.

5. Kajsaniemi botaniska trädgård
Vid Helsingfors Universitet ligger denna vackra
utomhusträdgård som har fritt inträde året runt. Här finns även 10 växthus att besöka mot en avgift.

Tips: sightseeing med spårvagn
Har du trötta fötter eller många shoppingkassar kan du alltid göra en rundtur med spårvagn 2 eller 3, de så kallade turistlinjerna.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter

om Hämeenkylä Manor:

Kommunikation: 15 minuter med bil
till Vanda Flygplats & till Helsingfors City
Kapacitet: 52 hotellrum, 106 bäddar
Möten: 15 lokaler varav största rymmer
130 personer
Aktiviteter: gym, pool, cyklar, gåstavar

Fastigheten ägs av Varma, ömsesidiga arbetspensionsförsäkringsbolaget.
Sodexo har drivit stället sedan 1998.