Kickoff

First Aid Kit

För första gången äntrar syskonduon First Aid Kit utomhusscenen på Gröna Lund. I juni kommer tivolibesökarna att få ta del av deras countrysound och samstämmiga röster som genom åren har hörts i såväl amerikanska tv-shower som på Polar Music Prize, där de framförde hiten Emmylou inför countrysångerskan Emmylou Harris. 

Duons senaste album Stay Gold sålde guld i England och platina i Sverige. I år släpps ett nytt album och i sommar väntar en turné, där Gröna Lund blir det enda stoppet i Stockholm. 

Var och när: Stora Scen på Gröna Lund i Stockholm, 19 juni.

Marina Abramovic – The Cleaner

Den serbiska konstnären Marina Abramović (född 1946) är känd för att testa gränserna inom konsten och för att vara en föregångare inom performance. Denna utställning, kurerad av Lena Essling och producerad i nära samarbete med Marina Abramović själv, är hennes första betydande retrospektiv i Europa. I sina verk – en mix av rörlig bild, fotografi, målningar, objekt och installationer – arbetar hon i skiljelinjen mellan scen- och bildkonst. Marina Abramović är född i Belgrad och har sedan tidigt 70-tal gjort performance synlig för en bredare publik. Idag är hon baserad i New York.

Foto: Marina Abramović photo

Var och när: Moderna Museet i Stockholm, till och med den 21 maj.

La Traviata

Denna opera av Giuseppe Verdi från 1853 är ett maktspel om heder och ömsint kärlek. Regissören David Radoks tolkning hade premiär på Göteborgsoperan 2007 och har sedan dess blivit en återkommande klassiker på Det Kongelige Teater i Köpenhamn. Operan handlar om Violetta som lever ett dekadent liv som lyxprostituerad i samhällets innekretsar. När hon möter gentlemannen Alfredo blir hon, för första gången i sitt liv, förälskad. Tillsammans rymmer de för att leva ett idylliskt lantliv. Men Alfredos far, som inte vill se familjens rykte nedfläckat, lyckas övertala den allvarligt sjuka Violetta att avstå från sin älskade. Förtvivlad skämmer Alfredo ut Violetta, utan att ana anledningen till hennes svek.

Var och när: Stora scenen på Göteborgsoperan i Göteborg, 6 maj– 4 juni. 

Rocky på spritmuseum

I februari hade Spritmuseum premiär för utställningen om seriehunden Rocky. Enligt Rockys skapare, serietecknaren Martin Kellerman (född 1973), har målet varit att göra ”ett Junibacken för vuxna”. Han har själv målat och skapat de olika rummen som utgörs av ateljé, vardagsrum, kök och ett lantställe. Besökarna han slå sig ner vid det rosa matbordet, hänga vid eldtunnan på landet och se hur en seriestripp växer fram. I miljöerna visas en mängd originalstrippar, några av dem gömda på finurliga sätt i rummen. 

Foto: Jonas Lindström

Var och när: Spritmuseum i Stockholm, till och med den 29 oktober. 

A magic world

Svenska Joe Labero har rest jorden runt med sin magi, men påbörjade i höstas en Sverigeturné för att fira 30 år som illusionist. Turnén fortsätter under våren och föreställningen A magic world – som vänder upp och ner på publikens uppfattningar om vad som är möjligt – kommer att spelas i bland annat Malmö, Göteborg och Karlshamn innan den avslutas med åtta shower i Stockholm i slutet på april och början på maj. 

Foto: Peter Knutson

Var och när: Sverigeturné med avslut på Vasateatern i Stockholm den 6 maj.

Coldplay - a head full of dreams tour

Förra sommaren gjorde det brittiska bandet Coldplay en utsåld spelning i Stockholm. I juni kommer de till Ullevi i Göteborg för två konserter som blir det enda stoppet i Norden på Europaturnén. Sedan i mars i år har A Head Full Of Dreams Tour setts av 2,5 miljoner människor i Latinamerika, USA och Europa, vilket inkluderar fyra utsålda kvällar på Wembley Stadium i London. Den spektakulära showen har skapats av bandet ihop med produktionsdesignerna Misty Buckley och Paul Norman. 

Var och när: Ullevi i Göteborg, 25 och 26 juni.

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter