Kickoff

Gastrohotell mitt i Uppsala

Sedan invigningen för åtta år sedan har Villa Anna lockat gäster som vill bo småskaligt och äta gott. För Kick Off berättar vice vd:n Josefine Milton om historiska vingslag, nygräddade pannkakor och hemma hos-känsla.

Möteshotellet Villa Anna, beläget intill Domkyrkan i centrala Uppsala, öppnade 2009. Fastigheten uppfördes i slutet av 1800-talet på uppdrag av brukspatronen Carl Edvard Ekman, som gav det till sin dotter Anna. Senare blev Villa Anna flickskola och därefter församlingslokal för Uppsala Domkyrka. När fastighetsbolaget Miab förvaltning köpte och byggde om huset till hotell i slutet på 00-talet gick man varsamt tillväga för att återskapa originaldetaljerna. 
– Uppsala saknade ett förstklassigt boutique-hotell. Sedan vi öppnade har Villa Anna kommit att bli ett välkänt varumärke i staden och senast i januari utsågs vi till topp tre konferenshotell i Sverige av Scandinavian Service and Quality Awards. Det känns fantastisk roligt, säger Josefine Milton, vice vd för Villa Anna.
Vad betyder huset och det geografiska läget för er?
– Fastigheten unik och läget på Domkyrkoplan med kullerstenar och historiska byggnader är magiskt. Det är extra lustfyllt att få utforma ett hotell i ett kvarter där man hör historiens vingslag.

Under veckorna utgörs besökarna på Villa Anna framförallt av konferensgäster och affärsresenärer för att på helgerna istället domineras av privatpersoner. Josefine berättar om frukostbuffén som ett av hotellets mervärden.
– Vi har en egen frukostkock som på beställning gör pannkakor, tunnbröd, fattiga riddare, ägg och gårdsbacon. På buffén har vi bland annat nybakat bröd och fil och yoghurt från Väddö gårdsmejeri. 
I början på 2016 utökades antalet sittplatser i matsalen från 20 till 34 för att svara upp mot efterfrågan då restaurangen hade kommit att ha väntetid på närmare två månader. I samma veva som matsalen utvidgades invigdes även loungen dit hotellgäster och uppsalabor kan komma på en drink eller afternoon tea. Restaurangen, vars meny håller en nordisk inriktning, har genom åren fått fina recensioner i media och är bland annat listad i White Guide under kategorin ”mycket god klass”. 
– Våra medarbetare och vi som driver Villa Anna har en bakgrund på några av Sveriges bästa restauranger och hotell och från stjärnkrogar världen över. Vi brinner för mathantverket, säger Josefine.
På lunchen arbetar hotellet med något som de kallar ”fresh market” – mat baserad på ekologiska och säsongsenliga råvaror. Lunchgästerna börjar vid buffén med tre sorters råkost, surdegsbröd och hemkärnat smör. När de sedan har satt sig till bords beställer de sin varmrätt: kött från svenska gårdar eller fisk från Nordens hav. Hotellets kvällskoncept går under namnet ”Nordiskt av naturen” och är en middag i form av tilltugg och mellanrätter – varken för- eller varmrätter. Gästen väljer då mellan ett antal mellanrätter som ofta presenteras i fyra eller sex serveringar, berättar Josefine. 
– Restaurangen på Villa Anna är skapad för att gästen ska få en upplevelse av spänning, dynamik och kvalitet – en känsla av gala fast i en trygg och familjär miljö där man kan vara sig själv.
 Hur ser du på framtiden för Villa Anna? 
– Att driva Villa Anna är vår dröm och det vill vi fortsätta att göra. Vi hoppas att affärsresenärer och mötesgäster ska känna att det är ”deras” hotell, att gästerna trivs här och känner sig hemma. Det senaste året har vi haft en bokningsökning på cirka 25 procent, vilket är jättekul. Det säger oss att det finns ett sug efter vårt koncept.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter

OM VILLA ANNA

Adress: Odinslund 3 i Uppsala.
Invigning: 2009 (i ett hus från 1874)
Antal hotellrum: 11.
Konferenslokaler: Lindska salen (60 personer i biosittning), vinkällaren (upp till 14 personer) och sviter (upp till sex deltagare).
Utflykter: Guidade turer i Uppsala eller ett besök i Tropiska växthuset i Botaniska trädgården.