Kickoff

Åh nej, pratar ni svenska!

Text: Elin Moritz

Precis hemkommen från Skandinaviens största mötes- och eventmässa i Köpenhamn. Efter hektiska mässdagar börjar det stora arbetet med att följa upp, följa upp och utvärdera.
Det är alltid lika svårt det där med utvärderingen. Det är ju lätt när det kommer konkreta affärer direkt på plats – men när det inte gör det utan man får bearbeta kontakterna man fått – många gånger framöver kan ju resultatet dröja rätt länge. Häromdagen fick jag till exempel en förfrågan från en kund som jag träffade för första gången för ett år sedan.

Att locka danska företag och organisationer till Skåne och Sverige är alltid en utmaning – men en rolig sådan. Personligen tycker jag om danskar för att de är så ärliga och rättframma. De säger direkt om något är fel, eller om de vill ha det på något annat sätt. Inte som vi svenskar som gärna lindar in det jobbiga. Det var ju exempelvis väldigt tydligt när några danskar passerade vår monter och nästan ryggade tillbaka när de förstod att vi var svenskar som pratade svenska. En sa till och med rakt ut: ”åh nej pratar ni svenska”. Då kan man inte göra annat än att dra på smilbanden.

Utmaningen ligger mycket i om de får, vill och kan lägga möten i Sverige. Några får lägga möten och konferenser i Sverige, några vill men har en chef som inte vill eller vågar och en del får helt enkelt inte lägga möten på andra sidan sundet.
När man berättar om hur nära det är till Skåne så inser många att det ju faktiskt är väldigt smidigt och prisvärt att åka över sundet. För de i Köpenhamnsområdet är det mycket närmare och billigare att lägga möten i Sverige än till exempel på Jylland eller Fyn.
ID-kontrollerna över bron är fortfarande en ursäkt för att inte komma hit, men det tar ju nästan ingen extra tid alls när man kör över bron. Åker du tåg får du räkna med lite mer tid. 

Svenska och danska mässor skiljer sig en del åt, framför allt att man får bjuda på alkohol i Danmark. På den här mässan gick det runt företag och bjöd på små drinkar, det stod ölvagnar på ett par ställen och några bjöd på champagne. 
Väldigt många har någon tävling och just vid tävlingar är det väldigt tydligt vilka mötesbokare som är seriösa och vilka som är där mest för att det är trevligt. Vi hade en person som kom båda dagarna och skulle tävla och som även tog med sig tävlingsformulär så att hennes man, syster, dotter och gud vet allt, skulle kunna fylla i. Jag blir så fascinerad av sådana människor, som absolut inte skäms för sig. 
Den här mässan är väldigt bra, både när det kommer till besökare, utställare och arrangemanget som helhet. Stämningen är väldigt god och det beror mycket på att arrangören är väldigt mån om att både besökare och vi utställare ska ha en bra upplevelse. Det tycker jag är viktigt. Det finns mässarrangörer som bara vill tjäna pengar men de mässorna blir inte långvariga. Så summa summarum hade vi en bra mässa och nu börjar det stora jobbet.