Kickoff

Blomstrande Brooklyn

Bron som länkade samman New York Citys hjärta Manhattan med den vidsträckta ön Brooklyn stod klar redan 1883. Men det är först de senaste decennierna som stadsdelen har blivit trendig. Kick Off har varit på besök. 

Text och foto: Agneta Rickardsson

En vägg med färgstarka graffitimålningar plåtas av turister men ignoreras av en liten grupp spansktalande byggarbetare med blå hjälmar på väg till lunch. I Brooklyn är den etniska och sociala mixen stor. Lyxiga nya bostäder byggs samtidigt som tegelhusen, ”the brownstones”, bevaras. Utsikten över Manhattans skyline är slående vacker. 

När Brooklyn Bridge – som sammanbinder stadsdelarna Manhattan och Brooklyn – invigdes 1883 var det världens längsta hängbro. New York-borna var rädda att den inte skulle hålla så man lät (på riktigt) elefanter gå över. Därefter vågade även människorna. Idag är Brooklyn – ön som sträcker ut sig sydost om Manhattan och East River – mäkta populär. Här är det lätt att hitta både stjärnkrogar, bryggerier och ekovänliga butiker. Men det är bra att veta var man ska leta, för Brooklyn är stort. 

Brooklyn Bridge
Brooklyn Bridge

I Dumbo (Down Under Manhattan Bridge Overpass) bor skådespelare, modeller och arkitekter i nyrenoverade, dyra loft och turister står i kö vid den gamla brandstationen under bron för att köpa glass. Utmed floden går Brooklyn Bridge Park där man sommartid kan se både utomhusbio och konserter. Restaurangen The River Café ligger precis under bron. Den öppnade 1977 och har varit populär sedan dess. 

Kullerstensgator och konsthantverk
Kick Off testar några guidade turer till fots, cykel och buss. Utbudet av aktivteter och sevärdheter innehåller något för alla: från arkitektur och konst till öl- och chokladprovning. Vi bokar en tur i Dumbo med The Brooklyn Queens Tours som drivs av John och Elissa. Hon är resejournalist, han är lokalguide, och turen heter ”Art & Culture, Coffee & Beer”. Vi går på slitna kullerstensgator, stannar för att ta bilder och beundrar tavlor och konst på gallerier. I gamla industribyggnader åker vi transporthissar för att träffa lokala konstnärer och hantverkare i stora, soliga, lite lätt stökiga och slitna rum. Kaffe dricker vi på Brooklyn Roasting Company och choklad testar vi hos Jacques Torres. 

Coney Island
Coney Island

Busstur till Coney Island
Blazing Saddles cyklar finns vid South Street Seaport på Manhattan. På den guidade turen ”Brooklyn Bridge” trampar vi över både Brooklyn och Manhattan Bridge. Big Bus Tours kör över bron på sina kvällsturer och dagsturerna stannar vid Prospect Park. ”A slice of Brooklyn” är namnet på bussturen där vi får såväl guidning och filmkunskap som goda pizzabitar. På Grimaldi’s pizzeria i Dumbo gör vi som gangsterkungar gjorde förr; går förbi kön. Gangsterlegenden Al Capone (1899–1947) föddes i Brooklyn och dagen innan vi åker turen lär man ha hittat en död kropp fastsatt i en cementklump i botten på East River. Guiden säger dock att detta är ovanligt numera. Området Red Hook kör vi förbi, liksom enorma rikemanshus och flera inspelningsplatser från filmen Saturday night fever. Vi stannar på halvön Coney Island i södra Brooklyn som har en härlig strandpromenad utmed Atlanten, nöjespark, kitschiga affärer och Nathan’s världsberömda, hundraåriga korvkiosk. 

Grimaldi's pizzeria
Grimaldi's pizzeria

Hipsterchoklad i Williamsburg
Williamsburg är nästa område på tur. Bedford är namnet på tunnelbanestationen ett stopp från Manhattan på linje L. Där startar vi med en guidning på Brooklyn Brewery. Turen arrangeras av Like a Local och heter ”Williamsburg Bites” – och det bits verkligen när vi provar starka såser hos Heatonist. Bröderna Mast har köpt en segelbåt (den syns bakom disken i butiken) och några gånger om året inhandlar de tonvis med kakaobönor från Sydamerika för att sedan segla till Williamsburg. Chokladen tillverkas på plats. Båda bröderna har fina hipsterskägg och nu sprider sig chokladen, liksom ölen från Brooklyn, över världen. Smorgasburg är en utomhusmatmarknad med över hundra försäljare. På Artists & Fleas på 70N 7th Street står många lokala designers och hantverkare. Här säljs kläder, hattar, smycken, scarfs, skor, leksaker, LP-skivor och mycket mer. 

Hotell med utsikt
Vi har bokat bord på Reynard’s. Krogen ägs och drivs av Andrew Tarlow, en av Brooklyns respekterade matgenier. Han startade sin första restaurang Diners för snart 20 år sedan. Innan dess sålde han mat från sin bil under Williamsburg Bridge. Nu inkluderar han dricks i priset på menyn. Omeletten med grönkål är delikat. Vid grannbordet sitter åtta japaner. Mannen som står för notan berättar stolt att han bor några kvarter härifrån och är en av stamgästerna. De äter holländska pannkakor, liksom Nederländernas statsminister då han bodde här på hotellet Wythe. Servicen är god även för oss som inte är statschefer. Baren The Ides på våning sex är som hotellet coolt, hippt och har en häftig utsikt. Härifrån syns Williamsburg hotell där man i skrivande stund bygger en takbar och pool. Brooklyn Bowl har liveband varje kväll, bar, dj, restaurang och retrobowling – värt en resa om favoritbandet spelar. Klockan har passerat tio men matmarknaden Whole Foods på 238 Bedford Avenue stänger först klockan elva. Snart öppnar nattklubbarna. Barer och restauranger är redan mer eller mindre fullsatta. 

Innan det är dags att återvända till flygplatsen hinner Kick Off:s reporter fråga en förbipasserande var närmsta wifi-café med bra bagels ligger. Runt hörnet, säger mannen och visar vägen till Zucker’s. Han berättar att han är från Brooklyn.
– Min pappa växte upp i Red Hook på 1920-talet. Då var det fattiga irländare, judar och italienare som bodde där. Men hela Brooklyn har förändrats så mycket de senaste 15 åren, säger han.
Förändringen lär fortgå. Nästa stora påtänkta miljardprojekt är just Red Hook, där ett Ikea-varuhus redan ligger.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter

Brooklyn. Foto: Robert Katzki
Brooklyn. Foto: Robert Katzki

MISSA INTE

Både Dumbo (Down Under Manhattan Bridge Overpass) och Williamsburg är värda flera besök. Atlantic Avenue är en kommunal knutpunkt för tunnelbanor och tåg. Här ligger Barclays Center där Brooklyn Nets spelar basketboll samt BAM Brooklyn Academy of Music som har föreställningar i världsklass. Dessutom finns några fina kvarter med restauranger, butiker och graffitiväggar. Prospect Park är designad av samma arkitekter som Central Park och här finns härliga områden för picknicks. Missa inte heller Brooklyns botaniska trädgård eller Brooklyn Museum som är känt för sina utställningar och innovativa aktiviteter som salsakvällar.