Kickoff

Årets möteskock

Under en heldag i mitten av april avgjordes den rafflade tävlingen Årets Möteskock. Kick Off var på plats och njöt av storslagna dofter och vibrerande nerver.

Vinnarrätten i Årets Möteskock 2017
Vinnarrätten i Årets Möteskock 2017

Text: Annelie Englund

Det fräser i stekpannor och bubblar i kastruller samtidigt som tallrikar prepareras för servering. Det är fullt fokus i tävlingsköken under årets upplaga av Årets Möteskock 2017 – tävlingen som är framtagen för att hylla Sveriges konferens- och hotellkockar. För fjärde året i rad står Action Fairs som arrangör för den prestigefyllda tävlingen som i år går av stapeln på Aveqia i Stockholm. Årets Möteskock är en spännande kocktävling och en kryddad minimässa för dem som bokar, köper och arrangerar konferenser och vill ha en kulinarisk guldkant på mötet. Årets upplaga har lockat 17 kockar från hela landet som i två steg gör upp om den åtråvärda titeln. I första tävlingsomgången lagas en förrätt på japansk vaktel från Rosa Skattlådan, ett litet familjeföretag på Norrby Säteri, och en huvudrätt med gös från Ängsö Fisk.

Längst fram i lokalen sitter årets jury, med Henrik Norström som juryns ordförande, Jonas Dahlbom och Christina Möller. Besticken klingar mot tallrikarna och tyst mummel dem emellan bygger upp stämningen i lokalen, allt medan rätterna serveras med 10 minuters mellanrum.
– Nivån på tävlingen höjs från år till år. Det är mycket intressant att ha varit med alla år och sett den fantastiska utvecklingen. Många är mer vana vid tävlingsmomenten eftersom
de varit med och tävlat i andra sammanhang, säger Christina Möller som suttit med i juryn under alla fyra åren. Jonas Dahlbom som själv vann Årets kock 1996 håller med.
– Nivån är bra. Kockarna har ansträngt sig för att göra det bästa av råvarorna dom blivit tilldelade. Det är väldigt kort tid dem har på sig att laga rätterna.

Och tiden är knapp. Den första tävlingsomgången är bara 45 minuters tillagning och 30 minuters preparering. På den tiden ska både förrätt och varmrätt presenteras för juryn.

Vad är den stora utmaningen för årets tävlande? 
–Att göra en förrätt på vaktel. Att få en förrättskänsla. Det är väldigt lätt att det blir en liten varmrätt, säger Jonas Dahlbom.
När alla kockar fått leverera sin första omgång rätter till juryn tar dagens konferencier Carl-Jan Granqvist till orda och berättar att tävlingsresultat är klart och att det blev en tät kamp om finalplatserna. Stämningen stiger allt eftersom de åtta finalisterna presenteras. Finalisternas kollegor och övriga besökare brister ut i spontanrop, hurrar och applåderar. Strax efter samlas finalisterna och finalrättens huvudråvara presenteras – helt vegetarisk. Det går ett sus genom publiken och man ser hur finalisternas fokus byts och nya recept och idéer planeras i huvudet innan kockarna får sina kök och startas upp allt eftersom.

Nu är färgpaletten i köken slående och dofterna på något sätt fräschare. Vit sparris blancheras, gröna tomater steks och rabarber lyfts som smaksättare – kreativiteten tas till nya höjder. När alla kockar fått sina 45 minuter är det dags för juryns resultat. 
Med motiveringen, ”Vinnaren har på ett utmärkt sätt lyckats att skapa utvecklande rätter med fina smaker som är väl balanserade. Rätterna blir härliga minnen för framtiden. Med respekt för råvaran och ett brett tekniskt kunnande – Rikard Wicklund."
Rickard Wicklund som tävlade för Wenngarn blev därmed den fjärde vinnaren i tävlingens historia.

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter

Rikard Wicklund, vinnare av Årets Möteskock 2017
Rikard Wicklund, vinnare av Årets Möteskock 2017

TÄVLANDE i Årets Möteskock 2017

• Bergendal – Daniel Larsson
• Bockholmen – Sebastian Järlid
• Elite Marina Tower – Thomas Östberg 
• Grand Hotel Saltsjöbaden – Johan Larsson
• Gullmarsstrand Hotell och Konferens – Markus Rönnqvist
• Happy Tammsvik – Peder Henriksson
• Högberga Gård – Magnus Wallin
• Lejondals Slott – Petter Holmgren
• Sabis- Näringslivets hus – Johannes Stålhammar

• Sånga-Säby Hotell & Konferens – Fredrik Hedin
• Sankt Jörgen Park – Joel Andin
• Sigtuna Stadshotell – Liam Ginnane

• Skåvsjöholm – Simon Söderberg
• Skytteholm Hotell & Konferens – Eddie Dautovic
• Nynäs havsbad/Sodexo – Håkan Lundholm
• Karlstad CCC – Magnus Hammar
• Wenngarn – Rikard Wicklund

*Anläggningar markerade i fet stil var dem som kvalificerade sig för final.