Kickoff

”Man måste gräva där man står”

Från talangtävling i Skåne till en komikershow där hans fru blir en elefant. Kick Off träffade David Batra och pratade om hur det är att vara gift med en partiledare och om den nya showen.

Hösten 2015 var det regeringskris i Sverige. Moderaterna hade förlorat valet och Fredrik Reinfeldt hade tagit ett steg tillbaka och ett nytt namn tog mer och mer plats i medieljuset. Anna Kinberg Batra, som då var partiets gruppledare i riksdagen, tog mer eller mindre över rollen direkt, även om hon inte blev formellt vald till partiledare förrän i januari 2015.
I en annan del av landet, på Stadsteatern i Lund, gjorde Robin Paulsson och David Batra sig redo för kvällens show under sin standup-turné.
– Precis innan det var dags att gå ut på scen tog Robin mig i armen och sa att jag måste nämna elefanten i rummet. Alla där ute sitter ju och undrar ’de har ju samma efternamn, undrar om de är gifta’, ’är det han som är gift med henne’. Så då gjorde jag det för första gången, jag gick ut och sa att det var kul att vara i Lund och samtidigt trist att lämna familjen i Stockholm. Men jag har inget dåligt samvete, för min fru har det väldigt lugnt på jobbet just nu – det gick hem hos publiken. Det var förlösande på något sätt och öppnade en ny dörr, säger David Batra. 
Har du själv varit politiskt aktiv?
– Nej, det har jag aldrig. Jag har alltid varit samhällspolitiskt engagerad men inte partipolitisk.

Vi träffas mitt under provföreställningarna av hans nya show, Elefanten i rummet – han som är gift med henne, som föddes den där kvällen i Lund för snart tre år sedan. I september har den premiär och provföreställningarna är en viktig del av arbetet med manuset för att se vad som fungerar och vad som behöver slipas på. Han berättar att showen sakta men säkert har vuxit fram och handlar delvis om hur det är att vara gift med en partiledare. Men även om mycket annat.
– Det skulle bli tråkigt om det bara handlade om vårt familjeliv. Komik handlar mycket om att gräva där man står och nu är jag uppe i någon sorts pulserande 40-årskris. Alla ens kompisar är också det, ingen kan träna normalt längre, utan de måste vara någon form av extremlopp där man ålar under elstängsel, har tights, pulsräknare, stegräknare och sladdar över hela kroppen. De ser ungefär ut som de rymt från intensiven. Då blir elefanten i rummet deras dödsångest på något sätt, så de finns många elefanter i rummet att prata om. 

Hur kommer det sig att du inte pratat om Anna och er relation tidigare?
– Som komiker är det någon sorts självbiografi som man håller på med. Det handlar mer om att det tar tid att skriva skämt och att hitta det roliga i situationer. Man måste leva lite i det innan man kan se det roliga. Till exempel så kämpade vi länge med att försöka få barn med provrörsbefruktning 2006, det dröjde till 2008 innan jag kunde skämta om det. Trots att det finns mycket humor i det tar det tid att hitta formuleringar och det roliga i det hela, även om de bästa skämten finns där man står.

Att våga vara så personlig är en utvecklingsfas som tar tid. David berättar att han nu har hållit på med stand-up i 20 år och att det tog ungefär 10 år innan han vågade gräva tillräckligt djupt i sig själv. I början var han inte alls lika personlig och inte heller lika rolig om man får tro honom själv. Utan det var runt 2008, när han vågade skämta om svårigheterna med att få barn, som det verkligen lossnade och han hittade sin egen röst.

Inte bara Davids repertoar av skämt har förändrats sedan den där hösten för snart tre år sedan. Även vardagen ser till viss del lite annorlunda ut. Det har alltid varit folk som kommit fram till paret på stan, men då var det för att be Anna ta bild på David och personen i fråga. Nu är det tvärt om.
– Men jag kan uppleva det som lite skönt också, att inte alltid vara den som alla känner igen. Kanske inte alltid, men nu har jag i alla fall någon att dela uppmärksamheten med, säger han och skrattar.
– Den stora skillnaden blev annars just elefanten i rummet – hur man kände att folk ville fråga om hur det är att vara gift med en politiker men inte riktigt vågade. Den hösten skulle jag till exempel göra en teater, Svarte orm, här i Stockholm och vi hade pressträffar, men ingen ville fråga mig om teatern, alla ville prata om Anna. Sen är det en vanesak att ha med sig Säpo till badstranden eller när man ska hämta på dagis. 

Batras inkörsport till ståuppkomiker kom redan sista året i gymnasiet. Han var med i en gymnasierevy och skrev sketcher och spelade. Då kände han en otrolig kittling av att stå på scen, någon sommar senare såg han en annons om en talangtävling i stand-up comedy i Sydsvenskan.
– Jag fick ett infall att anmäla mig. Det var uttagningar och jättenervöst, men jag gick till final. För att förbereda mig gick jag på andra deltävlingar för att kolla vad det var för andra människor som deltog. I den sista deltävlingen var det en blond kille från Eslöv som hette Johan Glans som var väldigt rolig. Då blev jag ännu mer nervös. Men i finalen så slutade vi på en delad första plats. 

Lennie Norman var konferencier och fler av jurymedlemmarna var artistbokare. Vid prisutdelningen fick Batra och Glans sin första bokning. Lennie Norman undrade om de ville vara hans uppvärmare på Norra Brunn i Stockholm helgen efter – det blev starten på en lång vänskap och en framgångsrik karriär. Samtidigt pluggade han till civilekonom på Lunds universitet, men studierna hamnade allt mer i skymundan. David Batra berättar att hans hjärna och hjärta i allt högre grad fanns på stand-up scenen.
– När jag satt där och skulle plugga till någon tenta i nationalekonomi och satt och tittade på kurvor om priselasticitet så koncentrerade jag mig absolut inte, utan funderade mer på snoppskämt. Men jag var ändå lite för nervös för framtiden för att släppa det. Jag ville ta examen, lite pliktskyldigt.
Ångrar du att du inte vågade satsa fullt ut tidigare?
– Nej, inte egentligen. Det var ju roligt att leva studentliv och något har man säkert nytta av. Men just att ha en examen är kanske inte ett examensbevis jag kommer använda direkt. Men jag ångrar det inte.

Från de stapplade stegen på Norra Brunn jobbade han på i ett långsamt tempo. Det blev aldrig något panggenombrott, utan det ena gav det andra. På 90-talet var Släng dig i brunnen ett tv-program med svensk ståuppkomik som sändes i Sveriges Television. Det blev en väg in i tv-mediet och gav lite ringar på vattnet.
– Man trodde kanske där i början att nu händer det. Men det blev ingen större skillnad mer än att det blev ytterligare en grej som gjorde att det fortsatte ticka på. Jag kunde samla på mig erfarenhet och bygga upp en större mer hållbar repertoar. Det blev en del företagsgig och sen blev det lite gästgrejer i tv och radio, men det tog nog sju–åtta år innan folk började veta vem jag var, berättar han och fortsätter:
– Jag och Johan fick bland annat göra ett eget program som hette Räkfrossa, som vi gjorde år 2000, det blev vår första egna tv-show. Ytterligare något år senare när vi skulle göra säsong två så blev det istället Kvarteret Skatan. Det blev en stor succé och den gjorde vi i tre säsonger på tv, två scenshower och en långfilm.

Batra är inne på sitt 23:e år som komiker och trots att det inte blev något panggenombrott är han glad att det har gått framåt i ett mer makligt tempo.
– Nu är jag glad för att det har tickat på och inte blev ett sådant där genomslag som det kan bli för någon som är med i till exempel Idol eller liknande, det verkar vara väldigt jobbigt.

Vad är det roligaste du har gjort?
– Oj, det är väldigt svårt att peka ut. Men jag tror att det kan vara att just stå på scen och göra det här egna, det där som man själv har suttit och klurat ut som man själv testat på publiken, och när man märker att det fäster. Att publiken förstår det man själv tänker, man får en samhörighet och folk förstår mig. Det är lika roligt varje gång.
Finns det något som du undviker att skämta om?
– Nej, inget som jag aktivt undviker. Tvärtom, jag skämtar gärna om döden och obehagliga saker, men det är inte så lätt att hitta det roliga. De kan vara svåra att få till, ju svårare ämnen det är, desto mer vill jag nästan gräva i dem – hitta det roliga och lyckas framföra det.

Just nu är David högaktuell med tre olika projekt, showen Elefanten i rummet, den stundande sommarturnén Badjävlar och med tv-programmet Talang på TV4. Han sitter som jurymedlem tillsammans med Alexander Bard, Kakan Hermansson och LaGaylia Frazier. Anledningen till att han tackade ja till att vara med var mycket för den egna bakgrunden, att det var en talangtävling som blev hans första steg i karriären.
– Hade jag inte varit med där hade jag kanske inte hållit på med det här, jag vet hur viktiga sådana tävlingar är. Det finns ju kurser i stand-up, skådespeleri och allt möjligt men jag tror egentligen mer på den här typen av talang-tävlingar för dem som vill slå sig in. Sen är det oerhört roligt att se bredden och att få bli överraskad av att det kommer in en bibliotekarie i 60-årsåldern som ska sluka eld och growla samtidigt. Jag gillar allt kan hända-faktorn.

Provföreställningarna av Elefanten i rummet som just nu genomförs är en viktig del av processen fram till en färdig show i september. David berättar att showen och stand-up är väldigt levande till formen och bygger på ett ömsesidigt experimenterande som ständigt pågår.
– Det är kul men läskigt. Ett steg närmare premiären, det är dit man vill. Min stand-up ändras hela tiden och skapandeprocessen är inte som när man skriver en bok, att man kan stänga in sig i ett hus i skogen och komma ut när man är klar. Här måste man testa sig fram. Går man till exempel på första föreställningen och sista av en turné är det inte samma sak man får se. Det stryks, läggs till och ändras allt eftersom, säger han och fortsätter:
– Många tror att komiker har någon sorts magisk kraft, att man bara behöver gå upp och babbla lite så är man rolig, men så är det inte. Man måste klura på de här skämten och testa sig fram, sen finns det knep och tekniker att använda sig av.

Det är också ämnet för den mest uppskattade av Davids föreläsningar. Komisk kommunikation som handlar om hur man kan använda komikerns knep i alla delar av arbetslivet. Om du till exempel är säljare och ska övertyga någon kund eller om du är chef som ska prata för sina medarbetare.
– Hur viktigt det man har att säga än är så lyssnar inte folk om det är för tråkigt. Kan man då plocka fram sin roliga sida så kan man få folk att lyssna och bättre ta till sig det som är det viktigaste. Man kan med ganska små medel förbättra kommunikationen och att det faktiskt finns saker som man kan lära sig från en komiker som står i en källare och drar skämt för folk som druckit öl. Det skiljer sig faktiskt inte så mycket från att gå in i ett nytt konferensrum eller i fikarummet på en arbetsplats. Man har några sekunder på sig att övertyga folk om att man har något att säga. En annan likhet är att man måste involvera och vara kreativ för att få uppmärksamhet. Alla har en rolig sida, det handlar bara om att man måste plocka fram den.  
Är du rolig till vardags?
– Nja, inte alltid, det kan jag inte påstå. Jag är nog tråkigare än vad folk förväntar sig.       

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter

David Batra

Ålder: 44 år.
Bor: Stockholm.
Familj: Gift med Anna Kinberg Batra och en dotter.
Gör: Komiker.
Aktuell med: Föreställningen Elefanten i rummet – han som är gift med henne, Talang på TV4 och sommarturnén Badjävlar. 
Utbildning: Civilekonom på Lunds universitet.
På fritiden: Slöa, läsa och titta på film.
  

tidslinje

1972. I november föds Batra i Lund.
1994. Sin debut som ståuppkomiker gjorde han i oktober på hotell Kramer i Malmö.
2000. Första egna tv-showen ”Räkfrossa” tillsammans med Johan Glans har premiär.
2002. Gifter sig med Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra.
2003. Kvarteret Skatan, en svensk humorserie har premiär i SVT. Serien sändes i tre säsonger mellan 2003–2006.
2005. Släpptes Batras debutbok ”Vän av ordning” där han har klippt ut och kommenterat insändare. Han har även publicerat boken ”Den som inte tar bort luddet ska dö”. Han har släppt ytterligare tre böcker.
2008. Var han sommarvärd i Sveriges Radios Sommar, även 2015 var han sommarvärd i P1.
2009. Debuterade i TV 4-programmet Parlamentet, och under hösten/vintern 2009 och 2010 medverkade han i humorprogrammet Cirkus Möller i samma kanal.
2012. Tv-serien ”Kvarteret Skatan” blir långfilm och karaktärerna reser till Laholm på semester.
2015. Rowan Atkinsons Svarte Orm, den brittiska kultserien blir första gången någonsin 
teater på Intiman. Huvudrollen som Edmund Blackadder spelas av David Batra.
2016. I september har Batras egen podcast premiär. Där bläddrar Batra & hans komikerkompisar igenom landets lokaltidningar i jakt på de allra minsta nyheterna.