Kickoff

Ta huvudrollen under framträdandet

MÖTESCOACHEN Är det du eller powerpointen som står i fokus under presentationen? Mötesexperten Jörgen Dyssvold menar att övning, planering och mentala bilder gör dig till huvudrollsinnehavare i din presentation.

Text: Jörgen Dyssvold

Förberedelse är hemligheten bakom ett proffsigt framträdande, åtminstone enligt Chris Anderson som ligger bakom TED-konferenserna och TED Talks. Väl förberedd menar han att du kan äga ditt framträdande men dåligt förberedd är det istället framträdandet som äger dig. För att skilja ut dig från mängden krävs det dock att du ägnar dig åt rätt typ av träning och förberedelser.

Många som håller presentationer läser – oftast i brist på manus och förberedelse – högt direkt ifrån sina (jättemånga) powerpointbilder som innehåller jättemycket text. Presentationen får huvudrollen och den som presenterar blir en anonym speakerröst. Det hela blir monotont och rätt tråkigt att följa.

Den som presenterar bör alltid ha huvudrollen. Om man ens använder bilder ska det göras sparsamt – enbart för att förstärka eller illustrera saker man framför i tal. Begreppet Meetfulness innebär bland annat att man fokuserar på att framträda, inte bara på att presentera. Den som pratar ska stå i centrum av scenen och eventuella bilder visas på sidan om.

Chris Anderson på TED liknar detta med att framträda och hålla presentationer med att inreda ett tomt rum inne i åhörarnas huvuden. Man bör fråga sig vilket rum som kan vara oinrett hos sina åhörare och sedan tänka sig att man genom sitt berättande fyller det med färger, möbler, växter, dofter, ljud och annat.

Med rätt arbetssätt och rätt mängd träning kan de flesta såväl introverta som extroverta bli proffs på att framträda. Med några enkla knep kan man planera sitt framträdande så att det skiljer sig från mängden.

Så sticker du ut från mängden

Börja med målen
Fundera på vad du vill åstadkomma med ditt framträdande och hitta ditt ”tomma rum”. Skriv ned några mål under rubrikerna, vad åhörarna ska, veta, tycka, känna och göra som resultat av ditt framträdande. Ringa in ett par tre budskap som är de viktigaste och som ditt framträdande mest ska handla om.

Skissa sedan upp din historia
Jobba gärna med papper och penna. Börja valfritt med slutet, en inledning eller stolpar längs vägen. Bygg stegvis vidare och se till att allt hänger ihop både logiskt och känslomässigt. Tänk än så länge INTE på vilka bilder du ska visa utan se det istället som att du skissar på scener i en film.

Skriv ditt manus
Också här är det tillåtet att hoppa fram och tillbaka. Skapa en struktur och lägg under rubriker (scenerna) in ”…” eller (stödord inom parantes). Inled med något som sätter en känsla och avsluta med en summering av dina viktigaste budskap. Försök också få till snygga övergångar mellan scenerna.

Läs högt och känn hur det låter
Provläs i den takt, med de betoningar och konstpauser du tänker dig att använda vid ditt framförande. Ta tid och gör under tiden noteringar om saker du vill ändra, men fortsätt läsa vidare till slutet. Gör ändringar och läs igen tills dess du känner dig nöjd.
Kan vara kortare men aldrig längre
Att komma igång, svara på frågor och kanske stanna upp för publikens applåder och skratt tar från din talartid. Om du fått 20 minuter bör högläsning av manus innan gå på runt 15 minuter. Stryk allt som inte är bärande. (Första versionen av den här artikeln var till exempel 50% längre.

Planera ditt framträdande
Nu och först nu är det dags att tänka på det visuella, till exempel bilder. Varva scener i ditt berättande där skärmen visar bara en enfärgad bakgrundsbild med andra där den visar foton eller grafik. Alternativt förstärker och visualiserar du dina ord med hjälp av ljud och rekvisita.

Öva, öva, öva
Ingen får för sig att man ska springa ett lopp efter i bästa fall något enstaka träningspass. Ändå är det förvånansvärt många som knappt tränar alls inför ett framträdande. Dåligt förberedd är det som sagt framförandet som äger dig men väl förberedd kan du äga framträdandet. Många otränade kan springa ett lopp men för att få ett bra resultat krävs massor av träning. Det samma gäller den som vill göra ett lyckat framträdande inför publik.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter

Mer inspiration:

Boken ”TED Talks” av Chris Anderson
Olika TED Talks på ämnet hittar du på ted.com/topics/presentation
Fler tips, bland annat om att framträda, hittar du på meetfulness.se