Kickoff

3 x Vandring

Se Sverige från sin bästa sida genom att uppleva den fantastiska naturen. Svenska fjällen med sina azurblå glaciärsjöar eller Södra Sveriges gula rapsfält som sträcker sig mot horisonten. Vilken vandrare är du?

Foto: Anders Tukler
Foto: Anders Tukler

Österlen
Österlenleden är en ringled runt Österlen. Den passerar städer, samhällen och fiskelägen som exempelvis Ystad, Brantevik och Kivik. Men även naturupplevelser som Hallamölla (Skånes högsta vattenfall) och naturreservatet Drakamöllan. Man måste förstås inte gå hela det 164 kilometer långa varvet. Välj en av de tolv etapperna, till exempel mellan Simrishamn och Kivik som är 18 kilometer, och ta bussen tillbaka.

Foto: Tero Libell
Foto: Tero Libell

Höga kusten
Har Höga kusten Sveriges vackraste vandringsled? Ja, kanske. Här har landhöjningen på 300 meter sedan senaste istiden skapat ett så egenartat landskap att det hamnat på Unesco:s lista för världsarv. Höga kustenleden går från Hornöberget i söder till Örnsköldsvik i norr. Leden passerar höga klippor, utsiktsberg, skogar, badvikar samt kulturminnen som fäbodvallar och gamla kyrkor. Leden är 129 kilometer lång och indelad i 13 etapper. Inom varje etapp finns minst en övernattningsmöjlighet.

Foto: Oskar Lüren
Foto: Oskar Lüren

Östgötaleden
140 mil vandringsled från Vättern i väst till Valdemarsvik i öst, garanterar en variationsrik natur- och kulturupplevelse. Mest populära partiet är nog Klosterleden som sammanlagt passerar fem klostertraditioner och elva kloster eller klosterruiner. Hela klosterleden är ungefär 25 mil. Tycker man att en tvådagarsvandring är lagom kan etappen Alvastra-Rogslösa-Vadstena vara ett bra alternativ.

Foto: Annelie Englund
Foto: Annelie Englund

Kungsleden
Kungsleden mellan Abisko och Hemavan är en naturupplevelse utöver det vanliga. På utsiktsmenyn står bland annat Kebnekaisemassivet och Stora Sjöfallet. Leden passerar fjällhedar, porlande jokkar, fors och stup. Hela leden är drygt 40 mil, men den är uppdelad i etapper för olika smaker och olika konditionsnivå. Den mest alpina och vandrade sträckan är den mellan Abisko och Nikkaluokta.

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter