Kickoff

Svenskt vin på export - från Högberga Vinfabrik

Svenskproducerade viner väcker nyfiken även utomlands. Högberga Vinfabrik på Lidingö, som skördar druvor i Toscana och gör högkvalitativa viner på svensk mark, exporterar idag tillbaka sina viner till ursprungslandet Italien.

Högberga Gårds egenproducerade rödvin är uppskattat även utanför landets gränser. Sedan tre år tillbaka säljs det inte bara i Sverige utan exporteras även tillbaka till druvornas ursprung, i Toscana i Italien.
- När vi började med egen vinproduktion så undrade italienarna var vi hade vår gård och när vi berättade att vi skulle hem till Sverige med druvorna och göra vin där tyckte de att vi var helt galna. Men sen bevisade vi att vi hade för avsikt att producera väldigt bra viner. Och idag är det tre toppkrogar i Toscana som köper tillbaka vinet. Det bevisar både att det går utmärkt att göra goda viner i Sverige och att vi på Högberga Vinfabrik är hyfsade på att göra bra vin. Det är helt enkelt dags att ta svenska viner på allvar, säger Johan Zälle, vinmakare och grundare av Högberga Vinfabrik.

Vinet exporteras bland annat till krogarna: Restaurante IL FANTA i Gavvorano, Trettoria DA GHIGO i Marremano samt N11 Fiaschetteria rural-popolare i Scansano. De serverar övervägande italienska viner, några utvalda franska champagner och så det svensk-toscanska vinet från Lidingö; Högberga Blend, Högberga San och Högberga Merlot.
- Vi är förstås jätteglada att vi får exportera tillbaka, om än i liten skala. När vi startade 2004 i mormors garage hade vi en drömbild av ett vin och nu har vi lyckats skapa det. En vinblend med Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot samt inslag av Sangiovese, säger Zälle.

Högberga Vinfabrik har genom alla år hållit hög utvecklingstakt framåt och nu väntar 2017 års skörd. På grund av torrt och varmt klimat har skörden tidigarelagts och i början av september reser vinmakarna till Toscana för att plocka 10 ton nya druvor. Samtidigt inleds också Sveriges första vinmakarutbildning, ett samarbete mellan Högberga Vinfabrik och Scandinavian Wine Academy, Vinkällan – en ettårig utbildning som ger den praktiska och teoretiska kunskap som krävs för att driva eget vineri. Dessutom testar man att odla druvor direkt på svensk mark.
- I fjol planterade vi 31 plantor Pinot Noir i trädgården på Högberga Gård och nu har vi satt ytterligare 30 plantor av druvsorten Solaris, en grön druva som ska bli vårt första vita vin. Men det dröjer 4-5 år framåt innan det blir någon dryck, så vi får ha tålamod och fortsätta göra ”så GOTT vi kan, avslutar Johan Zälle.

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter