Kickoff

En positiv förändring i mötesvärlden

Text: Elin Moritz

Är det bara för att jag arbetar med och brinner för möten, eller skrivs det och pratas det väldigt mycket om möten just nu?
Jag upplever att det i var och varannan media diskuteras möten. Bra och dåliga och hur man får bättre möten. Detta är ju inget nytt för oss som arbetar med möten dagligen men det är glädjande att se att det bubblar så mycket som det gör nu. 
Bland annat så har tidningen Chef gjort en undersökning* om just möten, där man bland annat ställde frågan ”Har du för många möten på jobbet?”. Det som förvånar mig med svaren är inte att drygt hälften svarade ”Ja”, utan att 43 procent svarade ”Nej, lagom”. Vi får ju ofta höra att många tycker att vi har för många möten. Är detta ett tecken på att vi har blivit bättre på att ha rätt möten med rätt människor? 
De som svarade fick också lämna sina bästa mötestips, exempelvis ”hämta kaffe före mötet, inte när det ska börja”, ”sätt en maxtid för mötet och avsluta när mötestiden är slut” och ”samla ihop diskussionen, sammanfatta innan alla lämnar mötet”. Flera känns självklara men är så bra att belysa eftersom det många gånger blir ett störningsmoment. Det ställdes dock inga frågor om aktiviteter i samband med möten, en viktig del som vi ser ökar.

I Sydsvenskan härom veckan var det dock ett reportage om möten och aktiviteter i samband med möten där jag blev intervjuad tillsammans med andra kollegor i branschen. Artikeln handlade om att vi kan se ett uppsving när det kommer till möten och aktivitetsbaserade möten. Det gäller ju som med bra möten – att ha ett tydligt syfte och mål med arrangemanget. Det ligger ju till grund för att hitta rätt mötesplats och rätt aktivitet och för att kunna mäta utfallet av arrangemanget efteråt. Just när det gäller aktiviteter är det få saker som kan få igång en teamkänsla på samma sätt. Att exempelvis starta dagen med en gemensam aktivitet lägger grunden för att få deltagarna att känna sig delaktiga, att ta bort försiktighetsspärren och få deltagarna att delta i diskussioner. 
Vi gjorde precis så på en av våra Inspirationsdagar (som vi kallar våra visningsresor) för en tid sedan. Ett tjugotal mötesbokare från Skåne och Danmark som inte kände varandra började dagen med att prova på olika aktiviteter på en av våra mötesplatser i Limhamn. Aktiviteterna där är utformade för att passa alla oavsett kunskapsnivå, fysisk kapacitet, ålder och kön. Ett enkelt och roligt sätt att skapa team. Den Inspirationsdagen blev så lyckad och det har nog aldrig varit så livligt och så många nyskapade kontakter som den dagen. Härligt att se!

Allt detta bubblande lovar ju gott för en positiv förändring i mötesvärlden.

*1014 personer svarade på tidningen Chef:s undersökning.