Kickoff

Har ni en kateder?

Text: Micke Darmell

Mötesbranschen har äntligen fått upp ögonen för det här med möten (!) och många anläggningar och kedjor har med varierande seriositet börjat marknadsföra sig som mötesrådgivare. Fine and dandy, det är på tiden. Jag hoppas att kunskapen också uppgraderas, och inte bara marknadsföringen. För här kommer en lista på vad som kan tyckas vara småsaker som oftast inte fungerar i mötesrummen. Vi kan ju börja med det.

För den icke insatta kan tyckas som fjantiga detaljer, men om det inte funkar påverkar det mötet negativt. Därför att för oss som har mötesrum som arbetsplats är det viktigt att det basala fungerar. Och för den som investerar tid och pengar i möten är det faktiskt viktigt att mötet får bra effekt. 

Fortfarande står en kateder i 8 av 10 mötesrum. Varför det står en kateder där en utbildare eller talare ska stå kan ingen förklara. Som utbildare får man stiga åt sidan eftersom katedern är i vägen. Dessutom har utbildaren garanterat projektorbild i ansiktet om hen står i mitten av rummet eftersom väldigt få anläggningar har investerat i en kortskjutande projektor (kolla upp detta, du som ska renovera ditt mötesrum!). 

Vi utbildare använder ju också ofta whiteboard eller blädderblock för att förtydliga poänger, men ofta funkar inte pennorna som de ska. Alla som har suttit i ett mötesrum har säkert varit med om att talaren provar fyra olika pennor innan hen hittat en som funkat okej. Professionella talare tar ofta med sig egna pennor då de vet vad de kan vänta sig, men projektledaren som hyrt ett mötesrum för en dag kanske inte tänker på det (och borde heller inte behöva tänka på det).

Likaså är ståbord en bra idé i alla mötesrum, för spontana breakout-diskussioner, för den jetlaggade, för den med ryggont eller för den som tänker bäst på stående fot.

Det saknas oftast klädhängare till hela gruppen vilken gör att det blir att alla hänger jackor på sina stolar. Ofräscht.

Du som jobbar på mötesanläggning; det är ditt jobb på att fylla på listan och själv fundera över hur du kan få alla små praktiska grejer i mötesrummet att funka. För oss som hyr mötesrum av dig är sådana här detaljer inte fjantiga petitesser, det är sådant här som gör att vi kan göra vårt jobb på ett bra sätt. 

Sedan är det alldeles utmärkt om kunskapen lyfts så pass mycket att branschen dessutom kan erbjuda mötesrådgivning. Men se gärna till att det basala funkar också.

Micke, mötesevangelist