Kickoff

Västerås, en av världens mest hållbara mötesstäder!

Nyligen släpptes årets ranking över hållbara mötesstäder i världen där Västerås hamnar på tionde plats, före världsstäder som Melbourne, Bryssel och Barcelona.

Västerås är en populär destination för möten. För att stärka konkurrenskraften har aktörer i staden i samverkan med Västerås Convention Bureau under en lång tid arbetat med hållbarhet för att utveckla stadens erbjudande till mötesarrangörer. Aros Congress Center blev 2014 Sveriges första Svanenmärkta kongressanläggning och bland hotellen i stan har antalet miljöcertifieringar ökat drastiskt de senaste åren. Global Destination Sustainability Index, GDS-Index, släppte nyligen 2017 års internationella ranking för hållbara mötesstäder och där hamnar Västerås på en glädjande tionde plats.

-Det känns fantastiskt roligt att Västerås finns kvar bland topp 10 i världen över hållbara mötesstäder. Detta visar att vi fortsätter att utveckla vårt hållbara erbjudande och att vi kan konkurrera internationellt när kunderna letar efter hållbara destinationer att mötas på, berättar Sofie Lidholm, Västerås Marknad & Näringsliv.

GDS-Index jämför årligen medlemsstäderna i en omfattande hållbarhetsutvärdering. De jämför olika delar som påverkar hur hållbara mötesstäderna är. Bland annat tittar man på hur staden i stort arbetar med hållbarhetsfrågor, hur återvinningen ser ut, vilka strategier som finns för mångfald och jämställdhet och hur landet står sig i liknande frågor. De tittar även på det specifika mötesutbudet och i vilken omfattning destinationen kan erbjuda miljöcertifierade leverantörer samt vilka avstånd och transportsätt som destinationen har mellan flygplats, mötesanläggningar och hotell. Slutligen tittar de även på hur den lokala Convention Bureaun arbetar med destinationens aktörer för att skapa strategier kring sitt hållbara erbjudande.

-Förra årets ranking var den första som GDS-Index gjorde och då hamnade vi på plats 8. I år har fler destinationer anslutit sig och många har gjort en stor förbättring inom området vilket gör att Västerås halkar ner två platser men vi har fortfarande ökat vår prestation från 61 % till 69 % vilket är enormt bra. Vi kommer att fortsätta arbetet med att vara en hållbar destination och strävar hela tiden efter att förbättra erbjudandet säger Sofie Lidholm.

På topp tio-listan finns sju skandinaviska städer representerade, varav fyra är svenska städer.

-Skandinavien, och Sverige i synnerhet, ligger i framkant vad gäller hållbarhet det ser vi tydligt på årets ranking. Det är givetvis en fördel att Sverige är ledande i dessa viktiga frågor, ska vi tolka rankingen så kan vi helt klart vara stolta över att vara världens mest hållbara mötesland! berättar Sofie.

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter