Kickoff

Micke Darmell: Mötesbranschens raison d’être: Vara bäst på möten!

Vad är det mötesbranschen borde vara bäst på att erbjuda sina kunder? Möten så klart! Och jag är glad och stolt över att branschen tar stora steg framåt i mognad och expertis. 
Eftersom många stora organisationer inom både privat och offentlig sektor har fått upp ögonen för vad bättre möten kan innebära för resultat och medarbetarengagemang, fanns en risk att branschen skulle bli omsprungen av sina kunder gällande möteskunskap. Vad skulle då mötesbranschens raison d'être vara? Om kunderna själva kan möten bättre, om man har investerat i moderna och funktionella mötesrum, varför då lägga dyra pengar på mötesanläggningar?

Branschgiganter som Svenska Möten och Scandic och möteshubar som Science Park och andra har tagit steget från att vara logistiksamordnare till att vilja bli ledande på att erbjuda sina kunder just bra möten. Om jag tillåts raljera en stund; Klädbutiker har alltid varit bra på att sälja kläder, blomsterförsäljare har alltid kunnat sina blommor och mötesavdelningen på hotell har historiskt varit bra på… sälja mötesrum av olika kvalitet samt att servera kaffe i rätt tid. Alltså logistik. Skillnaden nu är alltså att man blir expert på möten, och kan erbjuda sina kunder rådgivning för att de ska få större effekt av sin investering. 

Kunderna kommer att ha högre krav på oss i framtiden. De kommer att förvänta sig att deras mötes syfte har en konsekvens, från bokning till genomförande till uppföljning. De kommer i större utsträckning vilja ha hjälp med mötesdesign och innehåll. Och för mötespersonalens del innebär detta en massa fördelar. Man går då från att vara ordermottagare till rådgivare. Med mer utbildad personal får vi mer stolthet, engagemang och ett roligare jobb. Och vi blir en bransch där vi är bäst på det vi borde vara bäst på: Möten!

Stay gr8!
Micke Darmell

Mötesevangelist och grundare av företaget gr8 meetings som hjälper organisationer att förbättra sin interna möteskultur samt skapa en sund digital arbetsmiljö och privatliv