Kickoff

Norrländsk magi

Till Granö Beckasin kommer man inte för adrenalinkickarnas skull, istället bjuds man på en rejäl dos endorfiner och en hållbar ”måbra” upplevelse.

Text: Tina Gardsten Foto: Granö Beckasin

– För tio år sedan sa vi att vi skulle bli en destination för natur- och kulturturism med besökare från hela världen. Det är vi idag.

Det berättar Annika Rydman, vd och en av grundarna av Granö Beckasin som ligger i byn Granö, en timmes resa från Umeå.  Granö Beckasin, med Sveriges första ekohotell, har en alldeles speciell historia inspirerad av naturkonstnären och konservatorn Jan-Erik Sjöblom.
 
– Allt startade med att kommunen bestämde sig för att lägga ner skolan i byn. Och det tyckte vi var rena galenskapen, skolan är ju navet för att behålla invånarna och måste få finnas.
Föräldrarna bestämde sig för att lobba mot kommunpolitikerna och de lyckades rädda skolan som fortfarande finns kvar. Samtidigt förstod de att något behövde göras för att vända utvecklingen i bygden. Då föddes idén att satsa på turism. Visionen var att skapa en destination för naturturism med besökare från hela världen.
 – Men det är inte en lätt sak att göra. Att det är gudomligt vackert i Granö räcker inte riktigt hela vägen, därför var vi tvungna att komma fram till hur vi kunde erbjuda något mer, förklarar Annika.

Uppe på en kulle, omgiven av Umeälven, ligger Glashuset och de sex Fågelnästena, hotellrum i trädens toppar. Uppe på en kulle, omgiven av Umeälven, ligger Glashuset och de sex Fågelnästena, hotellrum i trädens toppar.

Jan-Erik Sjöblom hade bestämt att den dag han gick bort, skulle hela hans samling på över tusen uppstoppade fåglar och djur skänkas till kommunen. Det var där idéen föddes att skapa ett fågelmuseum.
En av grundarna till företaget är arkitekt och han föreslog att de skulle tjänstedesigna hela företaget. Tillsammans med en byrå togs en varumärkesplattform fram.
– Vi hade en varumärkesplattform innan vi ens ägde något. Det var så viktigt för oss att allt skulle bli rätt från start, berättar Annika.
Men så kom bankkraschen 2008 och idéen om att bygga det fantastiska fågelmuseet som skulle se ut som en flygande beckasin fick läggas på is. 
– Det var ett hårt slag, men vi tänkte om och började utifrån en annan vinkel, konstaterar Annika vid minnet.
Byns gamla camping köptes in och det är där som företaget utvecklade sin idé.

Norrsken över Umeälven. Till vänster ligger kullen där Fågelnästena och Glashuset ligger.
Norrsken över Umeälven. Till vänster ligger kullen där Fågelnästena och Glashuset ligger.

Idag har Granö Beckasin besökare från hela världen och ligger som man planerade - mitt i naturen och invid den vackra Umeälven. På anläggningen finns sex Fågelnästen, hotellrum i trädens toppar, åtta hotellstugor och så Ekohotellet, ett helt återvinningsbart hus. Mitt bland Fågelnästena står Glashuset som används till allt från möten, middagar, vigslar och yoga. Anläggningen har en Kravmärkt restaurang som serverar mat lagad av lokala och ekologiska råvaror.
– Vi har öppet året om och drygt hälften av våra besökare är privatturister och de kommer från hela världen. Resten av besökarna är konferensgäster, säger Annika.

Granö Beckasin erbjuder en mängd aktiviteter året om som exempelvis hundspann, timmerflotte på älven, yogaretreats, norrskensturer, älgsafari och flera guidade skogsvandringar.
– Det har startat flera guideföretag i bygden vars tjänster vi säljer. Det är fantastiskt roligt att vi kunnat bidra till utvecklingen här. Idag är det faktiskt bostadsbrist i byn så till våren ska ett nystartat bolag bygga hyresradhus här, berättar Annika.

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter

Granö Beckasin ligger två timmars resa från Bromma och Arlanda. Tre flygbolag flyger sträckan Stockholm - Umeå. Transfer från flyget till Granö tar en timme. Det går även att åka tåg, då hoppar man av antingen i Vindeln, Vännäs eller Umeå.

www.granobeckasin.com
info@granobeckasin.com
+ 46 933 410 00