Kickoff

Sundbyholms Slott

”Alla fester blir bättre med en festlig inledning i form av röda mattan och en kanonsalut från slottets kanonjärer. Vid bröllop blir det tre skott - för tron, hoppet och kärleken. Vid företagsfester brukar det istället bli två skott - ett för kvinnan och ett för mannen”

Christin Widerberg, berättar stolt om verksamheten hon driver med sin man och om lyckade satsningar.

Sundbyholms Slott vid Mälarens södra sida stoltserar med anor från 1600-talet, och det var självaste riksamiralen Carl Carlsson Gyllenhielm som för fyra hundra år sedan lade grunden till dagens slottsbyggnad.
Den vackra naturen har genom århundraden förblivit densamma – och ihop med vad slottet erbjuder sina gäster blir det en storslagen miljö att gästa privat eller under en konferens.

Sedan 15 år tillbaka är det Christin Widerberg med make Eric Johansson som äger och driver Sundbyholms Slott AB.
Företaget äger samtliga byggnader förutom slottsbyggnaden, som ägs av Eskilstuna kommun.
Resan mot den verksamhet som Sundbyholm idag bedriver startade för flera år sedan och det var studier i Göteborg som blev startskottet för Christin. Därifrån till en tjänst i USA, där hon träffade sin man Eric, idag slottets vd.

– Ja, vi träffades i USA när vi båda jobbade på ABB, jag inom projekt- och exportfinansiering och Eric inom internbanken.
Erics pappa var en av de dåvarande ägarna av Sundbyholm, och när vi flyttade hem från USA igen fick vi möjligheten att ta över slottet 2004, berättar Christin Widerberg.
På frågan vilken de tycker varit den viktigaste investeringen på Sundbyholms Slott, svarar hon
– Oj, en svår fråga. Om jag skulle välja ett enda område så skulle jag nog säga våra miljöinvesteringar på energiområdet. Idag har vi bergvärme, hela 22 bergvärmehål, och nu återladdar vi dessa bergvärmehål med solvärme som pumpas 200 meter ner i varje hål. Värmen transporteras sedan vidare till de olika byggnaderna genom ett
kulvertsystem under marken. Vi har dessutom investerat i ett flertal nya ventilationsanläggningar med en stor del värmeåtervinning så vi hoppas att vi står väl rustade inför framtiden när det gäller inomhusklimatet. Att det hela har kunnat ske så miljövänligt gör oss faktiskt riktigt stolta och vi är ju miljömärkta med Svanen, så för oss är det viktigt att tänka hållbarhet – hela tiden.

Här sover man gott. Nästan alla sängar är Svanenmärkta från Bed Factory och gästerna sover som prinsar och prinsessor i dem. Här sover man gott. Nästan alla sängar är Svanenmärkta från Bed Factory och gästerna sover som prinsar och prinsessor i dem.

En del av verksamheten på Sundbyholms slott innebär att hålla konferenser för både små och stora grupper.
Intill slottet ligger det fyrstjärniga konferenshotellet och totalt har anläggningen 109 hotellrum och 233 sköna bäddar. De flesta hotellrummen har utsikt över Mälaren Här hämtar man det bästa från olika tidsåldrar och minglar stämning från förr med dagens bekvämligheter.
Det finns tolv vackra sviter med egen jacuzzi, varav några även rymmer bastu i badrummet, samt 16 rymliga juniorsviter. Alla sviter kan även användas som enkel- och dubbelrum.

Anläggningen erbjuder 7 välrustade konferenslokaler och 12 grupprum. I juni 2017 lanserades en totalrenoverad och toppmodern lokal som blir den 8:e konferenslokalen. Under 2018 stängdes en av de befintliga konferenslokalerna ner för en totalrenovering och återuppstod i en ny skepnad i slutet av året och hade då blivit näst intill dubbelt så stor.
Med namn som Riddarsalen, Fänriken, Amiralen och Kaptenen ordnar Sundbyholms Slott möten för upp till 280 deltagare i största lokalen och de flesta utrymmena är fria att möblera nästan hur som helst.

Den största lokalen, Riddarsalen, passar utmärkt för möten, mingel och andra event.

Hur satsar ni på konferensdelen?
– Vi totalrenoverar konferenslokaler och gör dem toppmoderna, installerar ny teknik löpande och de sista två åren har vi dessutom bytt ut de flesta av våra stolar mot Skandiforms ergonomiska konferensstolar som gör att du som konferensgäst kan sitta bekvämt hela dagen. Samtidigt måste jag säga att det är lite slöseri med tid att komma till Sundbyholm Slotts vackra miljö för att spärra in sig i en konferenslokal från morgon till kväll. Man får helt enkelt inte glömma bort att ta sig en bensträckare och gå ut i de vackra omgivningarna. Här finns trots allt en av Mälarens längsta sandstränder, en prisbelönad marina, Europas nordligaste bokskog, den tusenåriga Sigurdsristningen och otroligt fina promenadstråk. Vi verkar i ett naturreservat och vår miljö är verkligen makalöst vacker.

Favoritmånad på Sundbyholm?
– Även om det är vackert här året runt så är det ändå en månad som sticker ut - och det är maj!
Vi har ju Europas nordligaste bokskog och jag som ursprungligen kommer från södra Sverige blir så lycklig när bokskogen slår ut med sitt ljusgröna skimmer. Det blir
så påtagligt att våren äntligen är här och alla Sundbyholms gäster får storslagen entré när de färdas genom bokskogsallén innan de kommer fram till hotellet. Om vi har tur så är det så här vackert redan i april, men maj är en säkrare månad. Sedan fylls hamnen med båtar och det blir en så vacker utsikt över Mälaren från hotellet.

Christin talar sig varm om maj och juni månads sommarfester, tiden innan det är dags för sommarledighet.

Ett förmånligt konferenserbjudande är ”Festlig Fredag”, där dessutom lördagens konferenslokal fritt ingår. Bokaren väljer då om gruppen ska klä upp sig till hertigar och hertiginnor á la Marie Antoinette eller istället ska klä sig till vikingar i de stämningsfulla slottsvalven.

Köket på Sundbyholms slott?
– Hos oss har konferensköpare alltid möjlighet att påverka middagen genom val mellan olika alternativ. Samtidigt är det mat och service i kombination är det även mat och dryck i kombination, som bidrar till gästupplevelsen. Om inte servicen är bra blir inte måltidsupplevelsen heller bra, även om maten är den bästa. Därför måste man satsa
lika mycket på de båda delarna för att upplevelsen ska stanna som ett helhetsminne för gästen, vilket jag hoppas och tror att vi på Sundbyholms Slott gör.

Om jag skulle välja en enda sak som gör oss unika bland konferenshotell så skulle jag nog påstå att vi faktiskt har en egen konditor anställd. Det är en stor personalförmån att få äta så gott kaffebröd varje dag för mig och mina medarbetare. Vågen lämnar vi hemma, skrattar Christin.

Du nämner mat och dryck i kombination – vilka satsningar har gjorts specifikt på dryck?
– Sundbyholms Slott har en av Eskilstunas största vinkällare i privat ägo. Vi har två utbildade sommelierer, vilket är ett finare ord för vinexperter. Dessutom har vi gjort en hel del roliga dryckessatsningar genom åren. När det gäller starköl så inledde vi tidigt ett samarbete med mikrobryggeriet Eskilstuna Ölkultur där flaskan fick prydas av en bild på slottet i olika skepnader. Vårt första färsköl var en Wieneröl och därefter blev det dags för en kraftfull Imperial Stout innan vårt tredje öl lanserades, vilket var en Tjeckisk Lager.
För en tid sedan inledde vi ett samarbete med Spaniens äldsta cavaproducent, Mont Ferrant, och resultatet blev Sundbyholm Mont Ferrant Brut Nature ECO, vilket är en riktigt god ekologisk cava utan onödiga tillsatser av socker.
Flaskan pryds av prins Eugens berömda målning av Sundbyholms Slott från 1893. Vi kommer snart att få in den på Systembolagets beställningssortiment. Just nu säljs den endast hos oss och via privatimport.

Vad innebär det att boka företagets sommarfest på Sundbyholms Slott?
– Slottet har festlokaler för både den lilla festen på tolv personer till den stora på 250 personer.
Lokalen liksom dukningen är viktig för att få den rätta känslan. Vi har dessutom fem olika festmenyer att välja mellan för sällskap som vill satsa lite extra.
De roligaste festerna som man kan ha oss hos är helt klart maskeradbalerna med tema
1700-tal eller de stämningsfulla vikingamiddagarna i slottsvalven. Gästerna blir fullkomligt lyriska av att få göra en tidsresa och där kan man verkligen tala om aktiviteter som skapar minnen för livet. Men oavsett tema eller festlokal så tycker jag personligen att alla fester blir bättre med en festlig inledning i form av röda mattan och kanonsalut från slottets kanonjärer. Det är roligt att se på när gästerna rycker till när kanonsaluten smäller. Vid bröllop blir det tre skott - för tron, hoppet och kärleken. Vid företagsfester brukar det istället bli två skott - ett för kvinnan och ett för mannen. Allra roligast om det kan kompletteras med ett tal från chefen eller någon annan på företaget.

Aktiviteter på Sundbyholms Slott?
– Ja, det är stor variation, berättar Christin. Även för privatpersoner finns det ett stort utbud hos oss, titta bara på vår årskalender så förstår du vad jag menar.
För gruppbokningar har vi en mängd aktiviteter in-house för att få upp lagandan och stärka samarbeten. På utbudet har vi allt från spännande skattjakter till de mer avkopplande smakpromenaderna genom Sundbyholm. Andra uppskattade gruppaktiviteter är våra dryckekamper och kreativt måleri i prins Eugens anda.

Vi har fem olika slags interaktiva mordgåtor vid tjugo till trettio tillfällen som är öppna för allmänheten varje år. Vi firar påsken med påsk paketet som innehåller alla godsaker du kan tänka dig som Valborg med en stor brasa, midsommar med dans kring midsommarstång, flera dryckeshelger med vin och champagneprovning och slottets stora Afternoon tea i stort sett varje lördag och ja, inte att förglömma våra oerhört populära sommarkonserter.

I sommar gästar både Benny Anderssons Orkester och Gyllene Tider vår slottspark. Ett par veckor senare är det dags för Diggiloo. Året slutar sedan med alla julbord och ett riktigt stort och fint nyårsfirande.

Framtidsplaner?
– Vi kan inte luta oss tillbaka för att vi har ett lyckat koncept som fungerar, utan måste hela tiden fortsätta att utvecklas. Nya produkter och nya upplevelser ska lanseras för både privatpersoner och företag. Vi har haft ett högt tempo i många år och vi känner att det fortfarande finns så mycket kvar att utveckla, särskilt på aktivitetsområdet. Det är bara att hålla utkik på vår hemsida så kommer det att komma flera överraskningar framåt.