Sveriges största tidning om konferenser och möten

Besök Örebro för en weekend

Örebro ligger centralt i Sverige med cirka 20 mil till Stockholm och 30 mil till Göteborg. Det är Sveriges sjunde största stad och perfekt för en weekend. Här kan man shoppa, strosa, ta sig en trevlig slottsfika och spana in stans sevärdheter. Cykla mellan gårdskaféer och loppisar, eller stillsamt glida fram på Svartån i kajak. I Örebro är stadsupplevelserna många och varierade. Här finns något för så väl paret som barnfamiljen.

Årets kusligaste vecka i Sveriges läskigaste stad 

Varje år under vecka 44, höstlovsveckan förvandlas Örebro till årets läskigaste stad –  Spökstaden.  Här finns då ett stort utbud av roliga, läskiga och häftiga saker att göra. De har verkligen gått ”all in” vad det gäller att bli en kuslig och spöklik stad. Jag är galet imponerad av vad man har lyckats bra med många roliga aktiviteter. Några saker kostar en liten slant, men är både riktigt roliga och häftiga att göra och värt pengarna. Här kommer några tips ifrån vår rysmysiga weekend i Örebro.  

Örebro slott 

När  Örebro slott  byggdes runt år 1300 så var det möjligen ingen höjdarplats för barn. Det var det väl heller inte under de kommande 650 åren. Men nu de senaste åren är det stor skillnad – numera är det också barnens slott. Slottet är fyllt av roliga aktiviteter och spännande historier. En guidad visning ingår i entrébiljetten, denna måste dock bokas i slottsbutiken eller på slottets webbplats.  

Friluftsmuseet Wadköping 

Wadköping är ett friluftsmuseum i Örebro med historiska och vackra miljöer.  Med alla sina trähus och gårdar skildrar Wadköping Örebros äldre bebyggelse och stadsmiljö. Här finns butiker, restaurang, bageri, kaféer och museum. Det är öppet året om och man promenerar lätt hit från Örebro slott längs Svartån. 

Hitta hit;  Bertil Waldéns gata. Buss nr 22 går till Wadköping. 

Bada på upplevelsebadet Lost City 

Upplevelsebadet Lost City är Sveriges häftigaste badäventyr. Här finns många roliga och äventyrliga vattenrutschbanor, vågmaskin, bubbelpool, äventyrliga forsar och trampoliner att hoppa ifrån. Det var ett riktigt roligt äventyrsbad, där både barnen och vi vuxna hade superroligt. 

Bo över på Clarion Hotel Örebro 

Vill du bo centralt och bra är Clarion Hotel Örebro att rekommendera. Missa inte den trevliga relaxavdelning om du bor över.  

3 trevliga matställen i Örebro 

Örebro har ett stort utbud av kaféer och restauranger.  Det bästa med livet är väl ända god mat och dryck, som ofta är en upplevelse i sig. Tre riktigt trevliga ställen som jag rekommenderar. 

  1. Gamla  Örebro i mysiga Wadköping 

Gamla Örebro  är ett väldigt mysigt kafé och restaurang som ligger i Wadköping i Örebro.  De serverar á la carte lunch alla dagar i veckan, men man kan också gå hit och bara ta en fika. Vi åt en riktigt god lunch här en av dagarna som vi var i Örebro. Jag åt bakad kolja som var MSC-märkt med sandefjordsås, forellrom, potatisstomp med lagrad ost samt sallad. Maken och sonen åt Wallenbergare med kalvfärs från Närkekött. I lunchen ingick även kaffe och kaka.  

Hitta hit: Bertil Waldéns gata 14   

2. Lilla Annas Slottscafé på Örebro slott 

Lilla Annas Slottscafé   ligger i lokaler med en lång historia. Här kan man njuta av god mat, fika och dryck. Lill-Annas bageri är ett känt lokalt företag som funnits ända sedan 1992 och öppnade portarna på Örebro slott i december 2018. Lill-Annas slottscafé finns i slottets sydöstra torn. Kanske vågar du dig på en fika i slottets gamla tortyrkammare? Eller så kan du njuta av solen på slottets uteservering? Vi avnjöt goda bakelser och nybakade bullar här tillsammans med en gokaffe. Vi hade även nöjet att kunna sitta utomhus och njuta av vädret på samma gång.  

Hitta hit: I Örebro slotts sydöstra torn på markplan. 

3. Mocca Deli på Stortorget 

På kvällen åt vi middag på Mocca Deli, en modern trattoria på Stortorget i Örebro. Här får man verkligen en ”hemma hos” känsla med den mysiga och hemma-inspirerade inredningen och det öppna köket. Mocca Deli har skapat en personlig miljö och menyn är noga uttänkt så att det ska finnas något för alla, vare sig man är sugen på lunch, fika, något hälsosamt eller ett glas vin i baren. Här finns både pastarätter, pizza, sallader och charkuterier. Vill man bara ta en fika, så finns även den möjligheten. Vi åt deras riktigt goda pizzor. En oxfilépizza och en tallrik med charkuterier kan starkt rekommenderas.  

Hitta hit: Stortorget 7   

Skrivet av; Lina Sjölund som är resebloggare och reseskribent. Kika in på hennes blogg;  liniztravel.com/