Sveriges största tidning om konferenser och möten

En spännande tidsresa på Sundbyholms Slott

”Gästerna blir fullkomligt lyriska av att få göra en tidsresa tillbaka till 1700-talet och få känna sig som adel och kungligheter som går på bal. Röda mattan och kanonsalut från slottets kanonjärer blir ett härligt startskott på festen. Vid bröllop blir det tre skott – för tron, hoppet och kärleken. Vid företagsfester brukar vi istället lyfta fram det som företaget vill fira – kanske ett skott för ett lyckat resultat och ett annat skott för att man nu äntligen verkar se slutet av Covid-pandemin.” – Christin Widerberg berättar stolt om verksamheten hon driver med sin man och om lyckade satsningar. 

Sundbyholms Slott vid Mälarens södra strand stoltserar med anor från 1600-talet, och det var självaste riksamiral Carl Carlsson Gyllenhielm, Karl IX:s son och därmed Gustav Vasas sonson, som för fyra hundra år sedan lade grunden till dagens slottsbyggnad. 

Den vackra naturen har genom århundraden förblivit densamma – och ihop med vad slottet erbjuder sina gäster blir det en storslagen miljö att gästa privat eller under en konferens. 

Här finns en av Mälarens längsta sandstränder, en prisbelönad marina, Europas nordligaste bokskog, den tusenåriga Sigurdsristningen och otroligt fina promenadstråk.

Sedan 19 år tillbaka är det Christin Widerberg med make Eric Johansson som äger och driver Sundbyholms Slott AB. Det sa klick för dem båda när de träffades i Stamford, Connecticut. 

— Ja, vi träffades i USA när vi båda jobbade på ABB, jag inom exportfinansiering och Eric inom internbanken. Erics pappa var en av de dåvarande ägarna av Sundbyholm, och vi tog över verksamheten 2004, berättar Christin Widerberg. 

På frågan vilken de tycker har varit den viktigaste investeringen på Sundbyholms Slott, svarar hon 

—Oj, en svår fråga. Om jag skulle välja ett enda område så skulle jag nog säga våra miljöinvesteringar på energiområdet. Idag har vi bergvärme, hela 22 bergvärmehål, och nu återladdar vi dessa bergvärmehål med solvärme som pumpas 200 meter ner i varje hål. Att det hela har kunnat ske så miljövänligt gör oss faktiskt riktigt stolta och vi är ju miljömärkta med Svanen, så för oss är det viktigt att tänka hållbarhet. 

Här sover man gott.  Alla sängar är Svanenmärkta från Bed Factory eller Carpe Diem och gästerna sover som prinsar och prinsessor i dem. 

Intill slottet ligger det fyrstjärniga konferenshotellet och totalt har anläggningen 113 hotellrum och 237 sköna bäddar. De flesta hotellrum har utsikt över Mälaren. Här finns även tolv vackra sviter med stora badkar anpassade för två personer. Några sviter har även egen bastu. Dessutom erbjuds ett antal juniorsviter som innehåller två separata sovrum och ett vardagsrum. 
 
En del av verksamheten på Sundbyholms Slott innebär att hålla konferenser för både små och stora grupper. Anläggningen erbjuder 8 välrustade konferenslokaler, varav den största har plats för upp till 250 deltagare, samt 10 grupprum.  

Hur satsar ni på konferensdelen? 

Vi har totalrenoverat flera av våra konferenslokaler och installerar ny teknik löpande. De flesta av våra konferensstolar är från Skandiform och ergonomiskt utformade så att du som konferensgäst kan sitta bekvämt hela dagen. Samtidigt måste jag säga att det är lite slöseri med tid att komma till Sundbyholm Slotts vackra miljö för att spärra in sig i en konferenslokal från morgon till kväll. Man får inte glömma bort att ta sig en bensträckare och gå ut i de vackra omgivningarna. Här finns en av Mälarens längsta sandstränder, en prisbelönad marina, Europas nordligaste bokskog, den tusenåriga Sigurdsristningen och otroligt fina promenadstråk. Vi verkar i ett naturreservat och vår miljö är verkligen makalöst vacker året runt. 

Fester på slottet 

Det finns flera vackra festlokaler och matsalar på slottet. I de gamla källarvalven dukas vikingagillen och slottets festvåning är som gjord för 1700-tals maskeradbaler för sällskap upp till 250 personer. Då får gästerna klä upp sig som svunna tiders hertigar och hertiginnor i vackra dräkter i rokokostil.

– Gästerna blir fullkomligt lyriska av att få göra en tidsresa tillbaka till 1700-talet och få känna sig som adel och kungligheter som går på bal. Röda mattan och kanonsalut från slottets kanonjärer blir ett härligt startskott på festen. Vid bröllop blir det tre skott – för tron, hoppet och kärleken. Vid företagsfester brukar vi istället lyfta fram det som företaget vill fira – till exempel ett skott för ett lyckat resultat och ett annat skott för att man nu äntligen verkar se slutet av Covid-pandemin. 

Det senaste tillskottet av temamiddagar på slottet är Agentfesten. Under den får gästerna lösa olika uppdrag, spela roulette och känna sig som James Bond eller Modesty Blaise. Då är festsalens dekoration som hämtad ur en agentfilm.  

Hur är köket på Sundbyholms slott? 

— Hos oss har konferensköpare alltid möjlighet att påverka middagen genom val mellan olika alternativ. Vi har dessutom en egen konditor anställd. Det är en stor personalförmån att få äta så gott kaffebröd varje dag för mig och mina medarbetare. Vågen lämnar vi hemma, skrattar Christin. 

Sundbyholms Slott erbjuder fikabröd som bakas på plats av en egen konditor

Satsar ni även på drycken? 

– Sundbyholms Slott har en av Mälardalens största vinkällare i privat ägo så det är viktigt för oss att ha en sommelier som håller reda på vinerna. När det gäller starköl så inledde vi tidigt ett samarbete med mikrobryggeriet Eskilstuna Ölkultur där flaskan fick prydas av en bild på slottet i olika skepnader. För en tid sedan inledde vi även ett samarbete med Spaniens äldsta cavaproducent, Mont Ferrant, och resultatet blev Sundbyholm Mont Ferrant Brut Nature ECO, vilket är en riktigt god ekologisk cava utan onödiga tillsatser av socker. Den ingår sedan en tid tillbaka i Systembolagets beställningssortiment. Det är prins Eugens målning av Sundbyholms Slott från 1893 som fått vara motiv på etiketten. 

Finns det aktiviteter på Sundbyholms Slott?

— Ja, det är stor variation, berättar Christin. Även för privatpersoner finns det ett stort utbud hos oss, titta bara på vår årskalender så förstår du vad jag menar. Vi har fem olika slags interaktiva mordgåtor vid tjugo till trettio tillfällen som är öppna för allmänheten varje år. Vi firar påsken med påskpaket som innehåller alla godsaker du kan tänka dig. Dessutom är det ju roligt att Covid-restriktionerna nu är släppta så att vi åter får uppleva Valborg med en stor brasa och midsommar med dans kring midsommarstången. Vi erbjuder även Skaldjurshelger varje fredag och lördag vår, höst och vinter och dessutom några Champagnehelger med provning av olika slags champagner och andra mousserande viner. Slottets stora Afternoon Tea erbjuds i stort sett varje lördag och ja, inte att förglömma ett antal oerhört populära sommarkonserter. I sommar gästar både Lars Winnerbäck och Diggiloo. Året slutar sedan med alla julbord och ett riktigt stort och festligt nyårsfirande. 
 
Christin berättar vidare om hur Sundbyholms Slott genom åren har utvecklat en mängd lagbyggande aktiviteter som blivit oerhört populära. På tio i topp listan ligger Skattjakten, tätt följd av Samarbetspusslet, Smak- och doftpromenaden, Kreativt måleri och Ponnytrav. Under sommarhalvåret kan även en tur med hamnens motoriserade bryggflottar sätta fart på livsandarna. Tolv cyklar och sex kanoter finns också på plats för att upptäcka den fina närmiljön. Vintertid lockar bad i de varma utomhus hot spa poolerna. 

Stämmer det att ni nu även driver restaurangen på Sundbyholms Travbana? 

Ja, det stämmer att vi har tagit över Sundbyholms travrestaurang som bland annat består av restaurang, pub och gatukök. Verksamheten drivs genom ett nyskapat systerbolag till Sundbyholms Slott. Första dagen på jobbet var V75 i november 2021, då vi serverade mat och dryck för flera tusen personer, allt från serverade trerätters middagar till en enklare dagens rätt. Allt flöt på toppenbra. Travbanans stora lokaler kan även användas till annat än trav, exempelvis mässor och konserter. Vi håller just nu på att tillsammans med Sörmlands Travsällskap titta på hur lokalerna på bästa sätt kan renoveras. Det gäller att få till effektiva flöden i verksamheten och samtidigt närma sig den målgrupp som slottet har genom en ordentlig uppfräschning av lokalerna. Tillsammans med Sörmlands Travsällskap är vi övertygade om att kunna locka olika events som kan fylla våra 113 dubbelrum. Vi ligger så nära varandra och har alltid haft ett gott samarbete, så det finns riktigt goda förutsättningar för att vi tillsammans ska lyckas.  

På er hemsida berättar ni även om viktkliniken ViktMedic. Vad är det? 

– ViktMedic är hälsoklinik som vi skapat under det senaste året tillsammans med kardiolog Mattias Raud och kost-coach Louise Biloff. Syftet är att få till en hälsosam viktnedgång genom en kombination av olika metoder. Mattias har under sina många år som kardiolog sett hur fetma påverkar hjärtat och har alltid haft en dröm om att hjälpa människor genom att skapa en viktklinik. Som VD och ansvarig läkare för ViktMedic har han tillsammans med Louise utvecklat ett koncept med antiinflammatorisk kost och periodisk fasta i kombination med träning. ViktMedic drivs i internatform på Sundbyholm och erbjuder både kortare och längre program. Deltagarna kontrolleras i vikt och midjemått och dessutom testas både EKG och blodtryck. Ibland blir det även arbetsprov med EKG och laboratorieprover med ett brett spektrum som analyseras och jämförs före och efter avslutat program. 
Viktigast av allt är att deltagarna får supergod mat som tillagas dagligen i ett separat matlagningskök. Det är faktiskt så att det serveras trerätters middag varje kväll med ViktMedics koncept och ändå trillar kilona av deltagarna. Varför ska man ge avkall på smakupplevelsen bara för att man bör gå ner i vikt? 

 Har ni fler nyheter på gång? 
 
Absolut! Nya produkter och nya upplevelser ska lanseras för både privatpersoner och företag. Vi har haft ett högt tempo i många år och vi känner att det fortfarande finns mycket kvar att utveckla, särskilt på aktivitetsområdet. Det är bara att hålla utkik på vår hemsida så kommer det att komma flera överraskningar framåt.