Sveriges största tidning om konferenser och möten

ETT NATURLIGT RESMÅL FÖR DEN AKTIVA KONFERENSEN

I vackra Hälsingland, endast tre timmar från Stockholms Central ligger Järvsö. En levande och växande idyll som ständigt utvecklas och skapar nya möjligheter för aktiva konferenser. Mest känt är Järvsö för sin skidåkning men att det finns cykling i världsklass, höghöjdsbana och aktiviteter som har sin inspiration från OS i Aten kanske inte är lika kända. Eldsjälar och entreprenörer har alltid funnits i Järvsö och allt fler hittar tjusningen med idyllen. Investeringarna bär frukt och idag är Järvsö en av Sveriges mest attraktiva plats för de som önskar en aktiv konferens.  

Från Bergshotellets balkong blickar jag denna tidiga morgon ut över Järvsöbacken. Syret från den friska höstluften fyller varje kapillär i mitt system och jag stannar kvar några extra andetag för att ta in lugnet som råder i de vackra omgivningarna. I den djupa hälsingeskogen ser jag Vildmarksparken Järvzoo som ligger bredvid hotellet. Just idag hör jag ingen varg som ylar men det känns ändå mäktigt att både brunbjörn, lo, räv, varg och ren finns på ett stenkastavstånd från hotellet.   

Att hotellet ligger placerat vid Öjebergets sydsida är såklart ingen slump.  Ski/bike in – Ski/bike out gör det smidigt för besökaren att aktivera sig utan transportväg samtidigt som närheten till byn och andra aktiviteter ligger inom behagligt gångavstånd.  

GRILL, CHILL OCH CYKLING 

Efter en storslagen frukost på Bergshotellet väntar guide och Cross Countrycykel på mig utanför hotell porten. Järvsö som utvecklats till en välkänd cykeldestination storsatsar på cykelbanor som passar alla nivåer. Här kan du cykla Downhill, på pumptracks, teknikbanor eller bege dig ut på härlig MTB/Cross country tur. Det finns två större områden för Cross country. Badtjärn och det mer utmanande området med naturstigar vid Skästraberget. Valet denna dag blir de nybyggda banorna vid Badtjärn. 

– Vi har maskingrävt banor och tagit bort rötter och stenar för att behålla det roliga med cyklingen, berättar Fredrik Jelk från Cykla Järvsö.  

Att ta sig runt i den ljuvliga skogen på en Cross Countrycykel är en naturupplevelse alla borde prova. En rolig konferensaktivitet där cyklingen gärna kan kombineras med grill och chill. Vill du, kan du träna upp dina färdigheter i teknikområdet som är belägen i samma område. Här kan du både roas, utbildas och träna teknik. Jag blir som barn på nytt och utmanar mig i brantare svängar och pumptracks. På vägen tillbaka till hotellet känner jag mig redan som en bättre cyklist. Lyckan av att behärska både cykel och bana mynnar ut i en euforisk känsla och efter ett par timmar på cykeln vill jag bara en sak. Köra banorna igen!  

DE BAR O ÅK 

När cykeln är parkerad för säsongen är det dags att dra på pjäxorna. Säsongerna avlöser varandra och under vintern förvandlas Järvsö till ett magiskt vinterlandskap. Det förvånar mig inte att Järvsö tillhör en av de mest besökta skidorterna i Sverige. Järvsös skidanläggning är fördelad på två sammanhängande skidsystem där du hittar allt från grön till svart pist. Det finns 20 nedfarter, 8 liftar samt rullband. För den morgonpigga konferensdeltagaren rekommenderar jag en topptur med Järvsöguiderna. Innan backen vaknar till liv får du en stund för dig själv i den vackra naturen och därefter något skönt åk innan konferensstart. Mycket mer livskvalitet än så blir det inte.  

För de som konfererar på Bergshotellet blir skidåkningen väldigt smidig. Här kan ni hyra både utrustning och köpa liftkort som står klart vid incheckning.  

KONFERERA PÅ BERGSHOTELLET 

På Bergshotellet konfereras året runt med en familjär känsla. Trevliga Järvsöbor gör allt för att jag ska få en lyckad vistelse. Miljön känns genuin och genomtänkt med fokus på lokala och ekologiska material, som exempel har stora delar av möbler och inredning tillverkats av kärnfura från bygden av det lokala företaget Humlemo. Ledorden för hotellets inredning är berg, trend och tradition vilket känns väldigt passande för ett hotell vid bergets sluttning.  

Bergshotellet har 52 rum och totalt 240 bäddar. De harmoniska rummen är rymliga, 19-33kvm.  Samtliga rum är utrustade med torkskåp så att blöta kläder kan torka efter en dags skidåkning, cykling eller annan aktivitet.  Det finns ett konferensrum på hotellet som rymmer upp till 60 personer. Vid större grupper nyttjas även konferenslokaler på Järvzoo som ligger ett stenkast från hotellet.  

Våra konferensgäster uppskattar att allt är smidigt när de konfererar hos oss. Uthyrning och förvaring av både cykel- och skidutrustning är i samma byggnad som konferensen vilket gör att du kommer till ”dukat bord” oavsett vilken aktivitet du väljer. Du hinner mycket med några timmars paus i agendan, säger Linda Haglund, hotellchef.  

DET HEMLIGA RECEPTET – PASSION OCH LOKALA RÅVAROR 

Något som sticker ut och som inte bör missas är Bergshotellets restaurang. Här hittade jag krögaren Pär Johansson Jonsing med erfarenhet från finkrogar i både Oslo och Paris. Pär berättar passionerat om sin vision med restaurangen och hans driv att leverera mat och service i toppklass. Restaurangen lagar all mat från grunden med så stor del svenska och lokala råvaror som möjligt. 

Idag är det en utmaning att hitta bra råvaror. Det är inte bara att ringa den lokala producenten och betala lite extra. Det krävs lång framförhållning och kunskap för att få tag på kvalité, säger Pär Johansson Jonsing, krögare och kökschef.  

Det är rikliga portioner med fingertoppskänsla som serveras. Luncherna framöver kommer att bestå av buffé med kött och vegetariska rätter. À la cartemenyn kan jag varmt rekommendera min favorit, Svampravioli med hemlagad pasta fylld med blandad svamp och till det en rotsellerysky, parmesan och krasse.    

JÄRVSÖGUIDERNA 

Innan hemresa träffar jag Patrik Klüft, kanske mest känd som före detta stavhoppare i Sveriges friidrottslandslag. Patrik och familjen flyttade till Järvsö för ett antal år sedan och driver idag Järvsöguiderna, en hubb för aktiviteter, upplevelser och event.  

Vi vill erbjuda våra gäster ett brett aktivitetsutbud där vi upplever naturens fjäll, skogar, sjöar och blånande berg”. Vi erbjuder allt från Via Ferrata, vandring, MTB-cykling, pumptrack, vildmarksmångkamper och äventyr, kajak, SUP, bastuflotte, kultur, topptursskidåkning, skotersafari och längdskidor, säger Patrik Klüft.  

Patrik har gått och drömt om vissa upplägg kopplat till aktiviteter sedan OS i Aten och har nu sjösatt några av sina koncept. Ett av dem är att skapa framgångsrika team. I denna aktivitet får gruppen utifrån en vision skapa en genomförandeplan för de uppdrag som ska genomföras. Mer om det avslöjar jag inte men jag har hört att belöningen kan vara ett glas Champagne i världens nordligaste Taittinger Champagnebar.  

Jag avslutar min underbara vistelse i Järvsö med Patrik i Via Ferrata. En klätterled där jag med skakande ben tar mig fram på berget på stålpinnar och vajrar. Trots maximal säkerhet är det med skräckblandad förtjusning jag tar mig fram på svindlande höjder. Belöningen, en helt underbar känsla av att klarat banan men också en kopp kaffe på toppen med magisk utsikt över bygden. Jag säger på återseende till alla eldsjälar och hoppas att ert äventyr börjar här.