Sveriges största tidning om konferenser och möten

Hooks Herrgård – En småländsk familjesaga i tre generationer

Som en vy i en John Bauersaga ligger Hooks Herrgård på en egen halvö vid Hokasjön. Möjligheterna till en lyckad konferens är Hook kända för sedan gammalt och nu har dessutom Herrgården och restaurangen fått en rejäl ansiktslyftning av den erkända arkitekten Per Öberg, som tagit inspiration av läget vid vattnet, utsikten och stensockeln. Förutsättningarna har blivit ännu större till ett skönare liv och konferens på Hooks Herrgård.  

Det är rogivande att komma till Herrgården vid Hokasjön. Det första jag gör är att ta en promenad för att upptäcka omgivningarna. Sjön ligger spegelblank, jag passerar golfbanan där det spelats och jublats i ruff och på fairway i över 90 år. Att banan med 36-hål utsetts till en av Sveriges bästa förvånar mig inte. Här finns alla förutsättningar som både en proffsspelare och amatör behöver, det har inte minst golffamiljen Edberg, som drivit Herrgården i tre generationer själva bevisat. Jag passerar parkbanan, skogsbanan och padelbanorna och slås av att det verkligen finns någonting för alla i denna underbara miljö.  

KONFERERA PÅ DEN HISTORISKA HERRGÅRDEN 

Hooks Herrgård har snart 60 års erfarenhet av konferenser och möten. Den historiska 1700-talsmiljön blandas med moderna och praktiska konferensutrymmen. Det finns tolv konferenslokaler och åtta grupprum i olika storlekar. Totalt finns kapacitet att ta emot över 500 konferensgäster. Jag imponeras särskilt av den största konferenslokalen som kallas ”Rännet”. Lokalen är hela 300 kvadratmeter och denna lokal inbjuder utöver konferenser, till mässor, utställningar, banketter och middagsevent.  

Tid för reflektion och mindre gruppövningar ges antingen i några av de mindre rummen, ute i naturen, vid sjön, på golfbanan, i huvudbyggnadens färgsprakande rum eller på SPA. I denna rofyllda och sagolika miljö finns verkligen utrymme för att ta företaget mot nya mål samtidigt som gästen erbjuds både aktivitet, avkoppling och lyx.  

– Nyckeln till en lyckad konferens är en blandning av många olika detaljer menar Hans Edberg, VD för Hooks Herrgård sedan 10 år. Vi vill erbjuda gästerna en helhetsupplevelse, där konferensen inte enbart innebär arbete, utan möjligheter till aktiviteter, spa och matupplevelser ska interageras i en upplevelse som gästen sent ska glömma. 

SPA OCH TRÄNING 

Att kunna erbjuda mötesdeltagarna möjlighet till både träning och avkoppling är viktigt för en lyckad konferens. Ofta är det i just denna miljö man kläcker en brilliant idé, möter en ny kollega eller hittar på nästa taktiska marknadsinsats som genererar försäljning långt över förväntad budget.  

Omgivningarna är som skapta för ett gemensamt träningspass ute i naturen, eller varför inte en egen löptur i den småländska skogen? För den som ändå vill träna inomhus, finns ett mysigt gym där det finns alla faciliteter för att träna kroppens samtliga muskler. Det finns även möjlighet att boka Tai Chi, Yoga och PT.   

Jag kan verkligen rekommendera att planera in tid för vistelse i Herrgårdens SPA. Med sina 1300 kvadratmeter erbjuds både en behandlingsavdelning och en aktiv avdelning för rekreation, bad och bastu. Här njuter du av kombinationen av varma och kalla källor, bastubad, upplevelseduschar och utsikten från infinity poolen.  

Herrgårdsrestaurangen 

Något jag lägger märke till är det varsamt renoverade, handmålade taket i foajén precis innan jag stiger in i den sobra Herrgårdsrestaurangen. Ett hantverk som väcker min uppmärksamhet och beundran. Att rädda de vackra målningarna under renoveringen kom att bli både en komplicerad och kostsam historia. En antikvarie arbetade med omsorg bräda för bräda i restaureringen och är bara ett exempel på den omsorg som lagts vid att bevara själen i byggnaderna. 

Restaurangen har en smakfull inredning med utsikt mot sjön. Per Öberg, arkitekten, fick fria händer vid renoveringen av restaurangen och det ger sig i uttryck i ett öppet kök och en sober inredning med en känsla av lyx. Utsikten över sjön bidrar till lugnet och den trivsamma miljön.  

I köket hittar vi Köksmästare Gregory Gosse som utvecklat köket i sjutton år. Gregory och hans 20 medarbetare fokuserar på klassiska rätter som ”alla” älskar, men gärna med en twist. Toast Skagen får exempelvis ett spännande ”lyft” av små klickar rökt majonnäs. Hans motto är enkelt, gott och snyggt med både klassiker och mer annorlunda rätter.  

– Man ska komma hit för maten utan att vi har en Michelinstjärna, säger Vd Hans Edberg.   

– Vi lägger stor vikt vid att arbeta hållbart. När vi byggde om köket installerade vi till exempel en matavfallskvarn så att matavfallet kan bli biobränsle. Vi arbetar även med så mycket närproducerad mat som möjligt, erbjuder vegetariska alternativ och givetvis även så ekologiskt som möjligt, fortsätter Hans Edberg.  
 

ETT PARADIS VÄRT ATT ÅTERVÄNDA TILL 

Bästa betyget när man lämnar en konferens är att man får känslan av att ha förenat nytta med nöje i en miljö som givit utrymme för kreativitet och nytänkande.  Det är svårt att sätta ord på exakt vad det är som gör att jag så gärna vill återvända hit till Hooks Herrgård, det är många faktorer som skapar en helhetsupplevelse utöver det vanliga. Det är familjärt och personligt, samtidigt som det är lyxigt och avkopplande, en kombination som gör att jag vill återvända både som konferensdeltagare och privatperson. 

Det är med en skön känsla jag vinkar adjö till familjen Edberg och deras paradis; Hooks Herrgård. 

VAR? Hok, söder om Jönköping 
ANTAL BÄDDAR: 250st fördelat på 8 byggnader.  
MÖTESLOKALER: 12 konferensrum, 8 grupprum, Salen Rännet 300kvm 
FACILITETER: SPA avdelning, 1300kvm med varma och kalla källor, 7 behandlingsrum, basturum, 2 restauranger, festlokal, bar, gym 
AKTIVITETER: 2 golfbanor, 2 padelbanor, båttur på Hokasjön, gruppträning som exempelvis dans, Tai Chi och Tabata, vandringsleder, en uppsjö av skräddarsydda aktiviteter.  

LÄS MER: www.hooksherrgård.se