Sveriges största tidning om konferenser och möten

Jag är glad att mina släktingar klättrade ned från träden

Kvinnan framför mig i självutcheckningskassan är märkbart irriterad. Det går nästan att se åskmolnet över hennes huvud. Efter en stund får hon hjälp av personalen och lyckas genomföra sitt köp. Att de flesta kan känna frustration över ny teknik är inget konstigt, men när övergår detta till att bli individens ansvar? Det är personer som väljer, eller inte kan, hänga med i utvecklingen. 

Det har gått över ett år sedan AI på allvar klev in i våra liv. Jag anser mig ha kommit långt i användningen; vi drar nytta av AI i vår försäljning och hjälper våra kunder att sälja mer med dess hjälp. Samtidigt, när jag träffar personer som arbetar med AI på heltid, inser jag hur lite jag tagit till mig än så länge. 

Utveckling i alla former kräver att vi tar den till oss och förändrar oss. Så har det varit från tidernas begynnelse. Du och jag är släkt med de apor som för länge sedan valde att klättra ned från träden och började resan mot ett nytt liv. Att inte kunna använda en självutcheckningskassa eller AI påverkar dig på kort sikt inte så mycket, men på lite längre sikt blir ditt liv lite jobbigare, eller du riskerar att bli bortrationaliserad på jobbet. 

Oavsett om det gäller företaget, landet eller världen, är det inte bra att stora grupper hamnar utanför. Det riskerar att leda till slitningar och konflikter, så det ligger i allas intresse att inkludera så många som möjligt. Dessutom vore det förödande för gruppen att inte utvecklas. Om det hade varit normen, hade vi fortfarande levt som apor i träden. 

Individens ansvar att hålla jämna steg med utvecklingen är stort, men det är även företags och samhällets ansvar att bidra med stöd och resurser för att få med så många som möjligt. Vi behöver uppmuntra och stödja varandra för att fortsätta utvecklas och integrera ny teknik i våra liv. Genom att investera i utbildning och tillgängliggörande av teknologi kan vi skapa en inkluderande miljö där alla kan bidra till och dra nytta av framstegen. Å andra sidan är det alltid upp till den enskilda individen som måste vilja och våga börja agera.  

Självutcheckningskassorna sparar tid när man kan hantera dem, AI kommer att skapa oanade möjligheter, och det fanns uppenbarligen fler möjligheter på marken än uppe i träden. 

Jag är glad att mina släktingar klättrade ned från träden och min ambition är att följa deras exempel. Hur tänker du göra?