Sveriges största tidning om konferenser och möten

Kreativitet och värdskap i fokus när Fotografiska skapar hållbara mötesupplevelser

Fotografiska är en internationell mötesplats och en av världens största samlingsplatser för fotografi. Här anordnas årligen omkring 700 möten och event, med möjlighet att berika dessa med både konst- och smakupplevelser – allt enligt visionen om att inspirera till en mer medveten värld. 

Sedan tidigare har Fotografiskas kök blivit utsett till Världens Bästa Museirestaurang, Sveriges bästa restaurang för hållbar matlagning samt innehar en grön stjärna i Guide Michelin. 

På Södermalm, vid porten till Stadsgårdsleden och Stockholms inlopp, reser sig en imponerande tegelbyggnad i jugendstil som en gång i tiden tjänade som det Stora Tullhuset. Byggnaden är formgiven av en av Sveriges främsta arkitekter, Ferdinand Boberg, och sedan 2010 återfinns här en levande och vibrerande plats för fotografi, matupplevelser, inspiration och evenemang. 

– Idag är Fotografiska en del av en global koncern, med verksamhet i Stockholm, New York och Tallinn. Inom kort öppnar vi även i Berlin, Miami och Shanghai vilket känns otroligt spännande, berättar Emmy Sundberg, Director of Meetings & Events. 

Fotografiska erbjuder, förutom fotografi i världsklass, med allt från internationellt erkända fotografer till nya talanger – en välbesökt shop, programverksamhet med inspirerande talks, lärande och liveunderhållning, till unika lokaler för såväl företagsevent som det privata firandet. 

En museiupplevelse för den moderna världen 

Fotografiska vill utmana bilden av vad ett museum är, och refererar till sig själva som en museiupplevelse för den moderna världen. 

– Till oss kommer gäster inte enbart för att se tankeväckande utställningar, huset fungerar även som en samlingsplats för kreativitet och en hubb för innovation. Vi vill bjuda besökarna på något extra, där de kan ta del av magiska upplevelser som engagerar, förenar, underhåller, ifrågasätter och utmanar, säger Emmy Sundberg. 

Med värdskapet i fokus 

På Fotografiska tror man på värdeskapande upplevelser i form av personliga möten. Målet är att alla besökare ska bli behandlade med värme, som kära familjemedlemmar, där varje besök har potential att skapa livslånga minnen. 

Som del av den ständigt pågående serviceresan vill man säkerställa att personalen har rätt förutsättningar och bra villkor. Alla som arbetar på Fotografiska ska känna sig stolta, inspirerade och stärkta i sina roller – det ses som en viktig nyckel till en välmående verksamhet, som i sin tur skapar en genuin kärlek för gästen. 

Världens Bästa Museirestaurang 

Menyerna är noga framtagna för att alltid baseras på råvaror som är i säsong, ekologiska, och så närproducerade som möjligt – alltid med svenska råvaror och odlade av bönder och producenter med en genuin kärlek till skog, jord och vatten. Rätterna är i grunden växtbaserade, men inte nödvändigtvis vegetariska eller veganska. I stället används schysst animaliskt protein som en smaksättare.

Huset inrymmer en välbesökt restaurant, bistro och vinbar, fikabuffé, espressobar och matbar, där varje beståndsdel i varje rätt fyller en funktion och berättar en historia – där varje tugga lämnar en eftersmak att vara stolt över. Fotografiska fungerar även som en scen för innovativa pop up-koncept. 

En mötesmiljö som inspirerar och skapar mervärde 

Fotografiska Meetings & Events välkomnar allt från det mindre mötet till modevisningar, årsstämmor, lanseringsevent, mässor och festivaler, seminarium, konferenser, bröllop och fester. 

– Behov och format förändras kontinuerligt och vi vill vara en venue i framkant. Därför vässar vi hela tiden vårt erbjudande, utbud och tjänster. Du kan till och med få in en bil eller fler i några av våra lokaler säger Emmy Sundberg, som bekräftar att Fotografiska är en attraktiv anläggning för billanseringar. 

Med åtta inspirerande lokaler och en hänförande utsikt erbjuds här en unik möjlighet att mötas i en kreativ miljö, där pågående utställningar adderar inspiration och köket bjuder på smakupplevelser som både smakar och gör gott. 

De större lokalerna, Annie och Ellen, som ligger i anslutning till evententrén på Fotografiskas bottenvåning kan med fördel kombineras och välkomna upp till 250 plus 110 sittande gäster, eller 800 minglande. 

Matsalen erbjuder gastronomiska upplevelser i världsklass, i kombination med en förtrollande utsikt för upp till 200 gäster kring runda bord. 

För enklare sändningar och lyxiga mingel finns Studion med en komplett scen med ljud, ljus och bildskärmar och sköna loungemöbler som inbjuder till samtal. 

Event som ger resultat 

Fotografiska erbjuder en trovärdig och genuin ambition om att alltid tänka och erbjuda lösningar och gästupplevelser som andas 360°. Det finns forskning som visar på hur bra konst är för produktivitet och välmående.  

– Välmående kollegor som stimuleras i en kreativ omgivning leder i sin tur till ökad kreativitet och fler lönsamma idéer. Detta i samspel med att välja en mötesanläggning som är trovärdig i sitt hållbarhetsarbete ger legitimitet för det egna varumärket, och visar att ni är en verksamhet som bryr er och tar ansvar. På sikt är detta varumärkesbyggande och bidrar till såväl employer branding som trovärdighet och engagemang hos partners, kunder och investerare, säger Emmy Sundberg. 

– Kombinationen av kreativa ytor och inspirerande aktiviteter tillsammans med en stark och närvarande hållbarhetsprofil vågar vi påstå leder till såväl ökad kreativitet, som produktivitet och lönsamhet, förklarar Emmy Sundberg engagerat, och hon avslutar med något som låter självklart: 

– Att bjuda in till ett event vars omgivning inspirerar besökarna till att leverera bättre resultat borde vara en no-brainer när det kommer till avkastning och ROI för alla verksamheter.