Sveriges största tidning om konferenser och möten

Nu öppnar Israel upp för turister igen

Från och med 23 maj, 2021, öppnar Israel sina gränser för första gången på över ett år. Under den första fasen kommer grupper att släppas in enligt riktlinjer från ministerierna.

Turistminister Orit Farkash-Hacohen och hälsominister Yuli Edelstein har kommit överens om ett ramverk för att kunna öppna Israel för vaccinerade grupper av utländska turister.

Avtalen nåddes som ett resultat av det arbete som gjorts av en arbetsgrupp som inrättats av ministerierna, och som består av bland andra folkhälsochefen dr Sharon Alroey-Preis och COVID-kommissionären prof. Nachman Ash, samt yrkesverksamma från turistministeriet.

Enligt utkastet kommer ett begränsat antal grupper att börja anlända från och med den 23 maj. Antalet grupper kommer därefter att ökas baserat på hälsosituationen och programmets utveckling.

Under andra fasen – vars tidslinje kommer att baseras på en rad hälsoöverväganden – kommer individuella resenärer att släppas in i Israel.

Alla besökare kommer att behöva ta ett PCR-test innan de stiger på planet mot Israel. Därefter ska de ta ett antigentest när de anländer till Ben Gurion Airport för att visa att de är vaccinerade. Under tiden kommer diskussioner att fortsätta med olika länder, där målet är att sluta avtal gällande bevis på vaccination för att på så sätt kunna utesluta kravet på antigentestet.

Göran Nilervall, direktör på Israeliska Statens Turistbyrå i Norden

– Vi är glada över att kunna ta det första steget mot att öppna våra gränser för internationella besökare efter att ha varit tvungna att hålla dem stängda i mer än ett år. Vi ser fram mot att ha våra älskade turister återigen utforska Tel Avivs vackra kust, Jerusalems rika historia, Döda havets under, de många naturupplevelserna och det fantastiska köket. Det finns många anledningar för ressugna att besöka vårt land. Vi ser verkligen fram emot att välkomna alla besökare till Israel,

Orit Farkash-Hacohen, turistminister

– Jag är glad över att turismbranschen nu kan ta det här viktiga första steget. Det är dags att Israels unika fördel som ett säkert och friskt land börjar bidra till att återhämta sig själv från den ekonomiska krisen, och inte endast serva andra länders ekonomi. Bara att öppna gränserna för internationella besökare kommer verkligen att återuppliva turismbranschen, inklusive restauranger, hotell, sevärdheter, rundturer, bussar och andra som ser fram emot att kunna arbeta och försörja sina familjer. Jag kommer att fortsätta arbeta mot en komplett öppning av Israels turism, vilket definitivt kommer att främja landets ekonomi och skapa arbetstillfällen för många israeliter.

Yuli Edelstein, hälsominister 

– Israel är det första vaccinerade landet, och landets invånare är de första som får njuta av det här resultatet. När samhället har öppnats upp är det dags att tillåta turism på ett försiktigt och genomtänkt sätt. Att starta upp turismen igen är väldigt viktigt för en av de sektorer som lidit mest under året med COVID. Vi kommer att fortsätta titta på hur vi kan lätta på restriktionerna baserat på hur hälsosituationen utvecklar sig.

Vi hjälper dig att arrangera utlandskonferens och event till Israel. Kontakta oss idag så berättar vi mer.