Sveriges största tidning om konferenser och möten

Orbaden erbjuder lyx på hälsingevis

Hälsingeflärd med internationell standard 

Orbaden Spa & Resort är ett spahotell beläget i hjärtat av Hälsingland, dryga 3 timmar norr om Stockholm. Här ligger fokuset på det småskaliga och autentiska, njutning och hälsa, möten och upplevelser. 

Devisen “Lyx och flärd på hälsingevis” säger mycket om Orbaden – här kan gästerna förvänta sig en internationell standard med bestämt lokal förankring. Som ambassadör för Taittinger champagne, men likaså för det inomsocknes Stormare Bryggeri, erbjuder Orbaden en genuin upplevelse av den lokala kulturen med dess kronjuvel, de stolta bondeslotten Hälsingegårdarna, utan att för dess skull göra avkall på bekvämligheterna 

Med sina 65 hotellrum, alltifrån enkelrum, till ett litet torp, till de 10 designsviterna inredda av lokala celebriteter, värnar man i Orbaden om det familjära och småskaliga samtidigt som såväl gäster som personal kommer från hela världen.  

Hotellet i den lilla byn vid den långa stranden utgör en naturlig mötesplats, där hälsingar sedan ett sekel tillbaka fraterniserat med kulturfolk från storstäderna i en dynamisk miljö. 

Ett litet hotell med stora ambitioner  

Ambition är knappast någon bristvara på det lilla, familjeägda hotellet som ligger mitt emellan fjällresorterna och huvudstadshotellen – man strävar efter att implementera ett cirkulärt tänk i sin verksamhet, något som kommer till uttryck genom en idé om den såväl klimatmässiga som sociala hållbarheten.  

Från ankomst till avresa strävar personalen på Orbaden efter att tillgängliggöra de enkla klimatvalen för sina gäster. Därför uppmuntras anländande att ta tåget till Vallsta, cirka 3 timmar med direkttåg från Stockholm, där vistelsen börjar med hämtning vid tågstationen och en kort färd genom byn, förbi bland annat den lokala Världsarvet, Hälsingegården Gästgivars.  

Hotellet har en egen ekoodling, där stor del av grönsakerna restaurangen serverar produceras under sommar och höst, och menyn anpassas efter skördarna, vilka sker flera gånger i veckan under odlingssäsongen. Från jord till bord på riktigt, med andra ord. 

Utöver tryggheten i att veta att maten producerats giftfritt ett stenkast bort innebär detta möjligheten att prova på ett unikt utbud av grödor, däribland gamla kultursorter som är bortglömda i dagens globaliserade matkedjor.  

I den välrenommerade restaurangen, som även är öppen för allmänheten, ligger fokus på det härproducerade. ”Think global, act local” är en central filosofi i Orbaden som har genklang även på tallriken.  

Allt svinn från restaurangen tas tillvara och blir näringsrik jord, vilken i sin tur blir till nya grödor – allt i ett slutet kretslopp inom byn. Dessutom drivs odlingen som ett integrationsprojekt, som fokuserar på att hjälpa långtidsarbetslösa in på arbetsmarknaden. 

Hälsinglands Riviera 

I trakten finns det gott om såväl natur som kultur att ta del av, men inte sällan finner sig gästerna fullt tillfreds med att bara sjunka ner i en bekväm fåtölj på spa eller framför den öppna brasan och ”tomglo”, som det kallas på hälsingemål, ut över den makalösa utsikten som har kallats Norrlands vackraste.  

Direkt utanför hotellet finner man trappan ner till den kilometerlånga sandstrand som gjort platsen förtjänt av sitt smeknamn “Hälsinglands riviera”. Historian som kurort har tillvaratagits av hotellets ägarinna och utgör en del i kärnan för Orbadens grundfilosofi – att erbjuda en plats för möten och idéutbyte i en unikt rogivande miljö, där kropp och sinne naturligt kommer till ro och nytänket främjas.

För en aktiv konferens 

I området finns även en uppsjö aktiviteter för de som önskar en fysiskt aktiv konferens. Upplev den lokala historian tillsammans genom en rundtur på Hälsingegårdarna, det lokala Unesco-skyddade världsarvet, eller med en roddtur över älven Ljusnan i de traditionella kyrkbåtarna, vars bruk i byn sträcker sig tillbaka hundratals år. Bestig Åsberget och blicka ut över den hänförande utsikten eller tillfredsställ äventyrslustan med Sveriges snabbaste zipline eller en ridupplevelsekonferens. 

Vintertid finns skidspår kring knuten och Järvsöbacken på 15 minuters avstånd, medan det sommartid är stranden som står i fokus, med möjlighet att hyra bland annat kanoter. Året runt erbjuds dagliga träningspass och såväl gym och yogarum som pooler är alltid tillgängliga för gäster.

Lantromantik eller Peter Stormares designsvit 

Orbaden Spa & Resort erbjuder allt från enkelrum till lägenheter, till ett eget litet charmigt torp. För de som vill lyxa till det lite extra finns 10 unika designsviter, var och en inredd med varsam hand av olika kulturpersonligheter med hälsingeanknytning. Däribland inte minst Peter Stormare, som utöver sitt ambassadörskap hos Orbaden även är delägare i bryggeriet uppe på berget i byn, Stormare Bryggeri. Här erbjuds möjligheten till pilsnerprovningar för ölsugna konferensgrupper. Lockar champagnen mer erbjuder Orbaden Spa & Resort provningar av huschampagnen Taittinger, ledda av deras kunniga sommelierer.

Rum för möten  

Orbaden erbjuder ett tiotal konferenssalar och mötesrum, varibland den största rymmer cirka 150 personer i biosittning. Utöver wifi och pc-kanon, vilka alltid ingår, står konferensansvarig Monicka Nordin alltid redo att bistå i att skräddarsy en konferensupplevelse efter företagets behov och uppsatta mål.  

Hur kommer det sig att Orbaden har så många återkommande konferensgäster?  

– Det har nog att göra med att man vet vad man får hos oss. Orbaden innebär kvalitet – oavsett om det gäller service, mat eller lokaler. En alltigenom bra produkt, säger Monicka.