Sveriges största tidning om konferenser och möten

Sundbyholms Slott för både kärlek och konferenser

Vid södra Mälarens strand ligger Sundbyholms Slott, en hotell- och konferensanläggning i slottsmiljö. Runt hörnet finns ett naturreservat med fina promenadstråk och Sörmlands största hällristning. De natursköna omgivningarna känner många säkert igen från TV4:s produktion Bonde Söker Fru som haft sina inspelningar där under hela sexton säsonger. 

 
Kärlek i slottets väggar 
 
Det var i början av 2007 när Meter Film tog kontakt med Sundbyholms Slott för att förhöra sig om möjligheterna att filma årets produktion av Bonde Söker Fru. Produktionsbolaget hade sökt igenom anläggningar på någon timmes avstånd från Stockholm och fastnat för slottets vackra omgivningar. Vid denna tidpunkt hade programmet redan spelats in en säsong på annan plats. 
 
– Jag hade råkat se ett avsnitt av första säsongens Bonde Söker Fru när jag besökte mina föräldrar nere i Blekinge och visste därför vad det handlade om, säger Christin Widerberg som tillsammans med sin man Eric driver det anrika slottets verksamhet. 
 
Varken Christin eller Meter Films produktionsledare visste då att Sundbyholms Slott skulle fortsätta att vara inspelningsplats även under kommande säsonger. 2023 blev den sextonde säsongen som spelades in i Sundbyholms Slotts miljö.  

– 2012 var enda året som vi varit tvungna att tacka nej eftersom det låg en annan stor bokning som upptog nästan alla våra hotellrum. Samma år blev vi istället en av inspelningsplatserna för X-Factor så vi fick ändå synas i TV-rutan. Redan året därpå var Bonde Söker Fru tillbaka till oss igen och det är vi verkligen glada för. Det är en fantastisk produktion med bönder och romantik som passar här ute på landet hos oss. Här finns det så mycket kärlek i väggarna. 


 

Vardagslyx, Mordweekend och Champagnehelg 
 
Sundbyholms Slott är mer än en möjlig inspelningsplats för TV-produktioner. Här finns en hotell- och konferensverksamhet året runt. 
 
– Vi hoppas på att sätta guldkant på våra gästers tillvaro med god mat, sköna sängar och vacker miljö. För alla som har möjlighet att checka in hos oss en dag mitt i veckan rekommenderar vi varmt paketet Vardagslyx, där en fyrarätters slottsmiddag vid vita dukar och tända ljus och boende i en lyxig svit med ett stort badkar som rymmer två personer ingår. 
 
Christin rekommenderar även ett hotellpaket som fått namnet Mordweekend, där professionella skådespelare underhåller mellan borden. Under en trerätters middag ska gästerna väva samman ledtrådar för att i slutändan kunna räkna ut vem mördaren är.  
 
– Det är både roligt och spännande när levande teater äger rum mellan borden. Skådespelarna interagerar i vissa av pjäserna med publiken, vilket gör dessa pjäser dynamiska och unika. I vissa fall delas även roller ut till publiken och då kan precis vad som helst hända. De professionella skådespelarna måste då styra publiken med en järnhand så att alla ledtrådar kommer fram, den skyldige kan gripas och det hela får ett gott slut. I kombination med en god trerätters serverad middag och ett lika gott vinpaket blir kvällen en upplevelse att minnas. 
 
Just hotellpaket med någon form av aktivitet är det många gäster som efterfrågar. Därför har Sundbyholms Slott byggt paket som inkluderar lite lättare fysiska aktiviteter som vandring, cykling, golf och kanotpaddling, som alla är säsongsbetonade. 

– Sundbyholms vackra natur med olika promenadstråk i naturreservatet, en fin marina, Mälarens längsta naturliga sandstrand och många frodiga gräsmattor erbjuder en härlig utemiljö för aktiviteter. För de som vill se omgivningarna finns både kanoter, bryggbåtar och cyklar. Som hotellgäst kan man fritt låna olika sällskapsspel, exempelvis boule eller kubb, i receptionen. 

Utvalda fredagar och lördagar erbjuds champagneprovningar. Då blir det en blindprovning av två champagner, en prosecco och en cava tillsammans med en duktig och humoristisk sommelier. En nyhet inför våren är lanseringen av en Stormaktsweekend, där gästerna får lära sig om Sundbyholms Slott under stormaktstiden av historiker Sanna Nyholt. Bland annat kommer då slottets konditorer att baka upp ett 1600-talsinspirerat konfekt- och dessertbord, med hjälp av originalrecept från Gustav II Adolfs receptsamling. 

– Årets högtider firas alltid lite extra, berättar Christin. Påskfirandet i det påskpyntade slottet blir extra trevligt med ett påskinspirerat afternoon tea på eftermiddagen liksom en god påskbuffé på kvällen. På Valborgsmässoafton blir det alltid en stor brasa och en kör som sjunger in våren och på midsommar dans kring midsommarstången. Året avslutas sedan med den stora finalen i form av ett glittrande nyårspaket med fyrverkerier. 
 
 


Ett historiskt slott med en modern verksamhet 
 
Det var Karl IX:s son på sidolinjen, riksamiral Carl Carlsson Gyllenhielm, som lät uppföra slottsbyggnaden för nästan 400 år sedan. Det är i den anrika byggnaden man idag har sin stiliga festvåning, sin slottsrestaurang och även mysiga källarvalv med bar och sällskapsrum. Här finns allt från lokaler för 250 gäster till lokaler för små sällskap. Bor gör man dock inte längre på slottet utan i den intilliggande hotellbyggnaden med panoramautsikt över marinan. Dessutom finns ett antal mindre byggnader som alla inhyser hotellrum i olika kategorier. För närvarande finns 110 hotellrum och över 220 bäddar. Vill man unna sig något extra skall man boka en unikt inredd svit i herrgårdsbyggnaden eller en spa-svit med både bastu och badkar på rummet i en av hotellets chaleter. 

– Slottet är en plats för god mat och dryck medan hotellrummen ligger i andra hus på slottsområdet. Bröllop och festmiddagar kan hålla på ett tag efter midnatt och då är det särskilt bra att de festliga aktiviteterna inte stör de gäster som vill lägga sig lite tidigare.  
 

Fester och temamiddagar
 
På frågan om vad som är det mest minnesvärda som en konferensgrupp kan göra på Sundbyholms Slott svarar Christin att det är de historiska middagarna. Hennes favorit är de stiliga 1700-tals maskeradbalerna, där gästerna får klä upp sig tidsenligt i vackra dräkter. Dessa dräkter tillhandahålls av slottet och är sydda med hjälp av mönster från sent 1700-tal med vissa anpassningar för att kunna överlappa varandra något i storlekarna. 

Sundbyholms Slott erbjuder även andra historiska middagar såsom vikingamiddagar. På en kvarts promenadavstånd ligger Sörmlands största hällristning, den tusenåriga Sigurdsristningen, med sin direkta relation till vikingatiden. 

– Med rätt dräkter och tidsenlig rekvisita blir de historiska middagarna en upplevelse för livet. Vikingamiddagarna passar extra bra i slottets spännande källarvalv medan de hovlika 1700-tals maskeradbalerna passar bäst i en sal med högt i tak. När vår kanonjär skjuter kanonsalut till välkomstdrinken blir det ett härligt startskott på kvällens festligheter, berättar Christin.  

Det senaste tillskottet av temamiddagar är Agentmiddagen. Under den får gästerna lösa olika uppdrag, spela roulette och känna sig som James Bond eller Modesty Blaise. Då är festsalens dekoration som hämtad ur en agentfilm. 
 

Konferenser och lagbyggande aktiviteter  

På Sundbyholms Slott arrangeras allt från smak- och doftpromenader till teampussel. I aktiviteten ”Kreativt Måleri” ska deltagarnas inre konstnärstalanger lockas fram med kraftfulla färger som inspirerats av prins Eugens verk av Sundbyholms Slott, ”Det Gamla Slottet” från 1893. I den kluriga aktiviteten som kallas ”Sundbyholms Tidsresa” gäller det att knäcka koder där lösningen har en stark koppling till Sundbyholms rika historia. Den historiska kopplingen har även den något enklare aktiviteten ”Sundbyholmsuppdraget”, där man med hjälp av QR-koder tar sig runt i den vackra miljön och lär sig historia samtidigt som man svarar på frågor med hjälp av ledtrådar. 

– Behovet av lagbyggande aktiviteter är stort efter mörka år med restriktioner. Nu gäller det att få ihop laget, att ha roligt och få vara kreativa tillsammans. Under en konferens har man ju chansen att lära känna varandra, vilket underlättar kommunikationen inför gemensamma mål på arbetsplatsen. 

Christin visar Sundbyholms Slotts olika lokaler och berättar samtidigt om de ergonomiska konferensstolarna från Skandiform. På dessa kan man sitta bekvämt hela dagen. 

– Samtidigt kan jag inte tycka annat än att det är slöseri att komma ut till Sundbyholms vackra miljö bara för att sitta instängd i en konferenslokal från morgon till kväll. Allra bäst blir nog konferensen om man lättar upp dagen med en rolig aktivitet eller i alla fall gör plats för ett grupparbete med ”walk and talk” på våra fina promenadslingor. Miljön är ju fantastisk med promenadstråk längs med stranden, ut på udden, genom slottsparken och längs marinan för att därefter gå vidare in i naturreservatets slingrande skogsstigar för att titta på Sigurdsristningen. Det är det som är livskvalitet, avslutar Christin.

SLOTTSKALENDERN 

FEBRUARI: Träningsprogram med Taudien Training (3/2). Mordweekend (10/2, 24/2). Stormaktsweekend (17/2). Ordinarie Slottspaket (utvalda måndagar till lördagar). Vardagslyxpaket (utvalda måndagar-torsdagar). 

MARS: Mordweekend (2/3, 16/3, 23/3). Champagneweekend (1/3 & 9/3). Påskpaket (29/3 & 30/3). Vardagslyx (måndagar-torsdagar). Skaldjursweekend (fredagar & lördagar). Ordinarie Slottspaket & Vandringspaket (måndagar till lördagar). 

APRIL: Mordweekend (6/4, 13/4, 19/4, 27/4). Champagneweekend (5/4). Valborgspaket (30/4). Vardagslyx (måndagar-torsdagar). Ordinarie Slottspaket & Vandringspaket (måndagar till lördagar). 

MAJ: Champagneweekend (3/5). Mordweekend (4/5, 11/5, 17/5). Vardagslyx (måndagar-torsdagar). Ordinarie Slottspaket, Vandringspaket & Golfpaket (måndagar till lördagar).