Sveriges största tidning om konferenser och möten

Sundbyholms Slott – Festligheternas tid är här


Text Redaktionen Foto Sundbyholms Slott


Vid södra Mälarens strand ligger Sundbyholms Slott med sina stiliga restauranglokaler och tillhörande hotell. Runt hörnet finns ett naturreservat med fina promenadstråk och Sörmlands största hällristning. De natursköna omgivningarna känner många säkert igen från TV4:s produktion Bonde Söker Fru som haft sina inspelningar där under hela fjorton säsonger.

Ett historiskt slott i modern verksamhet

Det var Karl IX:s son på sidolinjen, riksamiral Carl Carlsson Gyllenhielm, som lät uppföra slottsbyggnaden för nästan 400 år sedan. Det är i den anrika byggnaden man idag har sin stora festvåning, sin slottsrestaurang och även mysiga slottsvalv som nyligen har blivit utrustade med en bar. Även mindre festlokaler i varierande storlekar erbjuds.

Bor gör man dock inte längre på slottet utan i den intilliggande hotellbyggnaden, en större byggnad med vacker utsikt över marinan. Dessutom finns här flera mindre byggnader som alla inhyser hotellrum i olika kategorier. Vill man unna sig något extra skall man boka en unikt inredd svit i herrgårdsbyggnaden eller en spa-svit med både bastu och badkar på rummet. 

Privata hotellpaket under pandemin

Sedan pandemins utbrott och införandet av restriktioner har det mestadels varit privatpersoner och små konferensgrupper som utgjort slottets verksamhet. Det har rört sig om par i olika åldrar som kommit för att unna sig en vistelse mitt i veckan eller på helgerna. 
 
– Vi hoppas på att sätta guldkant på våra gästers tillvaro med god mat, sköna sängar och vacker miljö. För alla som har möjlighet att checka in hos oss en dag mitt i veckan rekommenderar vi varmt paketet Vardagslyx, där en fyrarätters slottsmiddag vid vita dukar och tända ljus och boende i en lyxig svit med bubbelbadkar ingår, säger Christin Widerberg som tillsammans med sin man Eric driver det anrika slottets verksamhet.

Fester och temamiddagar

Att restriktionerna släppte i slutet av september har gjort att telefonerna nu går varma i konferensbokningen på hotellet. Christin beskriver det som en slags ketchupeffekt, där orderingången av både mindre och större grupper plötsligt väller in samtidigt som ingen vet hur länge det högre trycket kommer att vara. 
 
– Man har fått lära sig att inte ta någonting för givet. Domedagsprofeten i mig väntar på att hela branschen när som helst kan drabbas av ett bakslag igen. Samtidigt är det så otroligt glädjande med alla dessa stiliga 1700-tals maskeradmiddagar, där gästerna får klä upp sig tidsenligt i vackra dräkter, säger Christin och visar upp en överklänning, en så kallad polonaise, i ett skimrande brokadtyg. 
 
Sundbyholms Slott erbjuder även andra temamiddagar. För gruppbokningar arrangeras allt från rikligt utsmyckade agentmiddagar i James Bondstil till historiska middagar som vikingamiddagar. 

– Med rätt dräkter och tidsenlig rekvisita blir de historiska middagarna en upplevelse för livet. Vikingamiddagarna passar extra bra i slottets spännande källarvalv medan de hovlika 1700-tals maskeradbalerna passar bäst i en sal på slottet med högt i tak. När vår kanonjär skjuter kanonsalut till välkomstdrinken blir det ett härligt startskott på kvällens festligheter, berättar Christin. 

Lagbyggande aktiviteter tar fart

Med fler konferenser blir det också allt fler aktivitetsförfrågningar. På Sundbyholms Slott rör det sig om allt från skattjakter och smak- och doftpromenader till kreativt måleri och dryckeskamper. Även det lagbyggande teampusslet, som är en slags avancerad femkamp, har hunnit genomföras åtskilliga gånger den senaste månaden. Christin beskriver hur hon sedan restriktionerna släppte gång efter gång fått höra att det är första gången sedan pandemin tog fart som konferensgästerna äntligen har fått träffa sina arbetskollegor personligen. 

– Behovet av lagbyggande aktiviteter är enormt. Jag pratade med en av våra konferensgäster som sa att han anställdes åtta månader tidigare men ännu inte hunnit träffa en enda kollega personligen förutom personalchefen. Då inser man att vi i konferensbranschen behövs. Vi fyller verkligen ett syfte i att få ihop människor och därmed utveckla företag. 

Tre års bröllop vill boka 2022 

Att bröllop inte har kunnat genomföras med restriktioner som endast tillåter ett mindre antal gäster vid varje bord och kraftiga inskränkningar i öppettiderna är inte svårt att förstå. Nu möts de blivande bröllopsparen istället av beskedet att de önskade datumen under 2022 redan är fullbokade.  
 
– En följd av de tidigare restriktionerna är att tre års bröllop nu vill boka under 2022. Vi har flera bröllop som från början hade bokat 2020, men som först flyttat fram sina bröllop till 2021 och sedan återigen tvingades flytta fram sina bröllop till 2022. Jag kan bara rekommendera bröllopspar som planerar att gifta sig under 2022 att välja en annan dag än lördagar eller att välja en lördag utanför sommarhalvåret. Alla lördagar under sommarhalvåret 2022 är i dagsläget fullbokade när det gäller bröllop.

Slottets goda julbord och mordgåtor  

Varje år i november dekorerar och pyntar slottsfruarna hela slottet inför julbordssäsongen och slottsköket går på högvarv för att producera julmat från grunden. 2021 års stora julbord kan avnjutas på traditionellt sätt under fredagar, lördagar och söndagar. Även vardagar erbjuds god och vällagad julmat som då istället bordsserveras i flera omgångar. Som alternativ kan man boka trerätters middagar som för närvarande är hummersoppa, oxfilé och äppelkompott alternativt rökt renstek, gös från Mälaren och lingontarte med Valrhonachoklad. Slottskonditorns egentillverkade gottebord, fullt med julens alla gotter och desserter, är en härlig avslutning på julbordet.

På fredags- och lördagskvällarna erbjuds även en mordpjäs med professionella skådespelare som underhållning till julbordet på slottets festvåning. I januari fortsätter mordgåtorna och då i kombination med trerätters middagar.  

– Det är alltid en spännande upplevelse med levande teater som utspelar sig mellan borden i en av slottets matsalar. Skådespelarna interagerar ofta med publiken som gör varje pjäs dynamisk och unik. I vissa fall delas även roller ut till publiken och då kan vad som helst hända. 

Slottets kalendarium: 

December: Slottspaket, Vandringspaket och Vardagslyx: Tisdagar-torsdagar. Julbordspaket: 4/12 – 19/12 (ej måndagar). Julmordsweekend (med mordpjäs): 4/12, 10/12, 11/12, 17/12 & 18/12. Nyårspaket: 31/12-2/1. 

Januari: Mordweekend med professionella skådespelare: 22/1, 28/1 & 29/1. Slottspaket och Vandringspaket: Tisdagar-lördagar. Vardagslyx: Tisdagar-torsdagar. Skaldjursweekend: Fredagar & lördagar. 

Februari: Mordweekend med professionella skådespelare: 5/2, 11/2, 12/2, 19/2 & 26/2. Slottspaket och Vandringspaket: Tisdagar-lördagar. Vardagslyx: Tisdagar-torsdagar. Skaldjursweekend: Fredagar & lördagar. 


Mars: Mordweekend med professionella skådespelare: 5/3, 12/3, 19/3, 26/3. Slottspaket och Vandringspaket: Tisdagar-lördagar. Vardagslyx: Tisdagar-torsdagar. Skaldjursweekend: Fredagar & lördagar. 

www.sundbyholms-slott.se