Sveriges största tidning om konferenser och möten

Sveriges närmaste mötesdestination – då, nu och i framtiden

I och med färre, eller nästan obefintliga, fysiska möten de senaste åren är vi många som har vant oss vid att arbeta mer effektivt. När vi väl möts igen gör vi det gärna på ett smidigt sätt, och en destination där detta kombineras med många valmöjligheter är Sigtuna.  

Här har människor från hela världen mötts i tusen år och det är en naturlig samlingsplats som präglats av att samla människor på olika sätt. För det var just här, i Sveriges första stad, som människor förenades och började göra affärer en gång i tiden. 

Välanpassade konferensanläggningar 
Att vara en mötesdestination har gått i arv sedan 900-talet och här finns lång erfarenhet av att arrangera möten, stora som små. Att ta emot olika sorters grupper faller sig naturligt. Till skillnad från hotellverksamheter där man adderar konferensdelen som alternativ vid sidan om har anläggningarna i Sigtuna anpassats för att vara renodlade mötesdestinationer, samtidigt som de välkomnar privatpersoner som vill uppleva den mångsidighet som erbjuds.  

Idag finns över 20 mötesanläggningar med en genomtänkt bredd som lämpar sig för såväl fåmansföretaget som för internationella stormöten. 
 
I början på 2021 öppnade Scandinavian XPO, Nordens största eventcenter som är anpassat för att kunna ta emot upp till 8 500 gäster i form av bland annat mässor, möten och galamiddagar. 

– I destinationen finns en härlig unicitet och bredd där vi erbjuder Arlanda med sin internationella prägel och puls där man kan landa in direkt och starta konfererandet i anslutning till flygplatsen. Men det finns samtidigt en mängd mysiga anläggningar i kombination med vatten, grönska och allt därtill, berättar Alexander Kercevic, Marknadsansvarig Destination Sigtuna som vars samarbetspartner finns på Arlanda, Märsta, Rosersberg och Sigtuna stad. 

Hållbart och lättillgängligt 
Sedan tio år tillbaka samarbetar hotellen i området kring olika hållbarhetsfrågor, där det skapats ett nätverk för ständig utveckling. För att förvalta den plats som kung Erik Segersäll sägs ha låtit uppföra för människor i slutet av 900-talet måste vi även tänka hållbart för att fortsätta mötas även i framtiden. 

– Hållbarhetsnätverket fokuseras på olika frågor från år till år. Som exempel gjordes bland annat egna biodlingar för några år sedan för att öka den biologiska mångfalden, vilka installerades på hotell men även på Arlandas tak – en intressant kontrast som verkar gynnande i vår miljö. 

Även maten präglas av omsorg kring hållbarhet samt att de även deltar i en satsning för biobränsle för flyg genom Fly Green Fund för att flygande mötesdeltagare ska kunna reducera sitt klimatavtryck. 

Sigtunas närhet till Mälardalen med nära två miljoner invånare har varit ett naturligt nav med Arlanda sedan sex decennier tillbaka, där flygplatsen firar 60-årsjubileum just i år. Många förlägger sina möten här för att slippa ta sig in till Stockholm, vilket sparar tid och effektiviserar vistelsen. Med E4:an som granne samt möjlighet att ta sig hit både med tåg och båt gör det till ett enkelt val. 

Naturskönt läge med aktiv atmosfär 
Förutom att det är lättillgängligt att ta sig hit är det inte minst en fördel att Sigtuna omges av skog och vatten. Här kan ni stanna upp i konfererandet och njuta av vackra vyer från olika väderstreck. 

Sigtuna som stad är därtill mysig och pittoresk i sig, som med sina många år på nacken har mycket intressant historia att dela med sig av. Konferensen kan kombineras med många spännande aktiviteter som utvecklats successivt genom alla möten som hållits genom åren. 

Att aktivera sig under konferensen är välgörande för både gemenskapen och kreativiteten. Att göra det utomhus är dessutom extra nyttigt. I Sigtuna stad ryms mycket historia på sin lilla yta och tar ni er runt på stadsvandring får ni färdas tusen år – på tusen steg. Här finns mängder av runstenar, ruiner och kyrkor vilket är en stolthet destinationen bär på. Naturälskaren kan bege sig ut på vandringsleder, stigar eller promenadstråk genom naturreservat och historiska platser med omväxlande natur. Det finns även mer fartfyllda aktiviteter som sticker ut. 

– För adrenalinjunkien finns det möjlighet att testa wakeboard vid Arlanda. Eller kan ni vara aktiva i en av Sveriges största mountainbikeparker som stod klar under förra året. Det finns även padelbanor, golfbanor eller olika möjligheter genom Aktivitetsteamet som erbjuder bland annat segway eller en kajakpaddeltur i Mälaren. 

För kulturälskaren kan Sigtuna beskrivas som ett måste och förutom stadsvandringar kan ni även gå i Elsa Beskows fotspår. I höst släpps dessutom filmatiseringen av Alexander Schulmans bok Bränn alla mina brev som nyligen spelade in i området. Något som också brukar vara populärt är att besöka slott, och här hittar ni hela fem stycken. I Steningeladan vid Steninge slott serveras även en uppskattad brunch.

Smakrikedom och unik samverkan 
Maten brukar sällan vara förbisett under konferenserna och aktörerna i destinationen satsar mycket på just maten där Destination Sigtuna bland annat har den pågående kampanjen Smaka på Sigtuna. Med sitt kulinariska utbud med allt från whiteguide-besök till gårdsbutiker får även gourmanderna njuta av sitt. Oavsett om ni vill äta skaldjur, ekologiskt odlat, nobelt eller traditionellt finns något för alla smaker bland flertalet restauranger med olika karaktär som många gånger drivs av prisbelönta kockar. Besök även Sigtunas enda, och förmodligen Sveriges minsta destilleri, First Distillery Sigtuna ute på Wenngarn. I grupper om max 12 personer kan ni köra ginprovning i Bränneriet i den lantliga miljön. Vintertid arrangeras även en uppskattad julmarknad i staden varje söndag. 

Med sin medfödda möteskultur har det skapats ett ovanligt samarbete näringslivet emellan, där man inte ser varandra som konkurrenter, utan hjälps åt inom destinationen. En serviceanda som skapar en ihågkommen vistelse med trevlig eftersmak. 

– När det exempelvis arrangeras stora möten, där flera hotell blir inkopplade för att ackommodera en stor mängd människor, har hotellen och övriga näringslivet ett tight samarbete. 

Stort personligt engagemang 
I Stockholm eller andra storstäder kan man lätt bli en konferens i mängden, men här blir det enklare att hålla ihop gruppen, det ges mer lugn och ro och man äger sitt engagemang ifred. När hela destinationen samarbetar skapas personlig service av högsta klass, och med ett genuint näringsliv som brinner för upplevelser och service uppstår ett 110-procentigt engagemang, oavsett det lilla mötet eller ett omfattande arrangemang av allra högsta klass. 

Eftersom Sigtuna är så pass förknippat med möten och konferenser har de två senaste åren drabbat de frekventa besöken de är vana att ha på destinationen.  

– Men vi känner framåtvindarna komma, och med alla mervärden som erbjuds kommer vi fortsätta vara landets ledande mötesdestination.