Sveriges största tidning om konferenser och möten

70-plussarna vill resa och uppleva efter pandemin

En ny undersökning från Countryside Hotels visar att fler 70-plussare än svenskar i yngre åldersgrupper ser fram emot att resa när pandemin är över.

70-plussarna, alltså svenskar över 70 år, dominerar också när det gäller den åldersgrupp som mest ser fram emot att leva utan restriktioner. Undersökningen visar därtill att 62 procent av svenska 70-plussare har större önskan att resa bort nu än innan pandemin startade.

Åldersgruppen har under långa perioder i samband med pandemin uppmanats vara restriktiva när det gäller att röra sig i samhället och med sociala kontakter.

– Nya generationen 70-plussare är vana att resa och vara aktiva i samhället, så det är många i åldersgruppen som fått avstå viktiga delar av sitt normala liv, säger Anna Övergaard, marknadsansvarig på Countryside Hotels.

Det ser 70-plussare mest fram emot när pandemin är över

  1. Att resa bort – 45 procent
  2. Att leva utan restriktioner – 30 procent
  3. Att få mer normalitet kring familjeliv – 10 procent
  4. Att träffa nära och kära som är riskgrupper – 8 procent
  5. Att vara mer fysisk i mötet med andra – 7 procent

Det kan jämföras med svenskar i åldern 18-29 år, där det är färre som ser fram emot att leva utan restriktioner, 14 procent, och något färre som ser fram emot att resa, 43 procent. 18-29-åringarna ser istället mer fram emot att få vara fysisk med andra, vilket prioriteras högst av 14 procent samt att få träffa nära och kära som är i riskgrupper, vilket prioriteras högst av 29 procent av 18-29-åringarna.

Undersökningen genomfördes av Countryside Hotels under November 2020 och besvarades av 801 svenskar över 18 år.