Sveriges största tidning om konferenser och möten

Åland – Östersjöns norra pärla

Att resa till Åland kan kännas som ett större steg än att resa till Gotland eller Österlen, men för en stockholmare som mig borde det vara ett självklart resmål. Åland är närmare än du tror och öarna som Åland består av har massor att erbjuda – följ med på min resa till Åland, öarnas rike. 

Trots att jag har rest otaligt många gånger med Finlandsfärja under min uppväxt, tillsammans med mina föräldrar, har jag aldrig satt min fot på Åland. Hur kommer det sig frågar jag mig själv när jag och mitt sällskap kliver av Eckerö-linjens färja en solig sommardag i början av augusti. Pandemin har precis börjat lätta och ressugna finländare har bokat upp alla rum på ön – förutom ett rum på hotellet vi ska bo på: Arkipelag.  

Vi blir upplockade av en gemensam vän, Lydia, som är cellist och ålänning. Hon som så många andra från Åland, har bosatt sig i Sverige för att studera men är hemma och hälsar på under sommaren. Tillsammans har vi planerat att upptäcka det bästa Åland har att erbjuda – alltifrån Ålandspannkaka till alla vackra utflyktsmål i närheten av Mariehamn. Väl framme i Mariehamn checkar vi in på Arkipelag som med sitt vackra läge intill hamnen är en perfekt utgångspunkt för vår resa. 

Rummet har en fin utsikt med båtar och öar i sikte. Utanför syns poolen som tillhör hotellet, som vi gladeligen testar när solen tittar fram. Hotellet är charmigt inrett med mahogny-färgade inslag och en prägel av havsnära teman. Här stormtrivs vi från första stund – både på hotellet och på Åland generellt. Här är människorna avslappnande och trevliga. Servicen på hotellet är utomordentlig med alltifrån gratis lån av cyklar till en otroligt välsmakande frukostbuffé.  

Utflyktsmål 

Åland är fullt av vackra utflyktsmål som pittoreska små caféer, trädgårdar, historiska byggnader och allmänt natursköna platser som man lätt tar sig till med bil eller cykel. Som tur är har vår guide Lydia och hennes pojkvän Erik bil. Vi besöker bland annat Kastelholms slott som ursprungligen var en försvarsborg som byggdes i slutet av 1300-talet. Strax intill ligger Jan Karlsgården, ett friluftsmuseum med åländsk allmogebebyggelse från 1700- och 1800-talen.  

Vi tar även en cykeltur till det mysiga cafét Lottas systuga, som sitt namn till trots är ett café med en vacker anslutande trädgård. Turen dit bjuder på ett böljande åländskt landskap fullt av vattendrag och gröna slätter. Åland är ett riktigt cykelparadis där allt är inom lagom räckhåll för en dagstur. Ålänningarna verkar ha en sann fäbless för det ekologiska och jordnära, något som är återkommande för nästan alla caféer och små butiker vi besöker.  

Ett annat utflyktsmål är utkikstornet Höga C och utsiktscaféet Uffe på berget. Ett utsiktstorn varifrån man klara dagar kan se fem socknar och flera kyrkor. Efter utsikten smakar det gott med en kopp kaffe och Ålands kändis: Ålandspannkakan. Ålandspannkakan är serverad som en ganska stabbig kaka i kvadrat med smak av kardemumma tillsammans med grädde och sviskonkräm. Den påminner lite om en semla i smaken. Ett måste att testa när du är på Åland.  

Mariehamn 

Inne i Mariehamn finns ett av de mest gemytliga och genuina caféer jag någonsin har besökt i mitt liv: Bagarstugan. Här får jag prova på en tårta som var helt okänd för mig förut, ”Tjinuski”, helt gudomlig om ni frågar mig. Här sitter man länge i goda vänners lag och drömmer sig bort till svunna tider. Atmosfären erbjuder ett ovanligt lugn som känns sällsynt hemma i Sverige.  

Mariehamn har den familjära känslan av en småstad samtidigt som staden erbjuder liv och rörelse under sommaren. Här finns helt enkelt allt du behöver under en weekend: restauranger, utflykter, caféer och trevliga promenadstråk bland vackra träbyggnader och båtar. Utav restaurangerna vi provade kan jag varmt rekommendera ambitiösa pizzor från Nonna Rina Bistro eller tapas på Boquerian – boka bord då tapasen är mäkta populär.  

Hela resan avrundas med en blixtvisit på det kända Posthuset som byggdes under den ryska ockupationen. Posthuset ligger precis intill färjeterminalen för Eckerö linjen och stoltserar mitt ute i obygden med vacker arkitektur intill havet.  

Åland är pärlan mitt i arkipelagen mellan Finland och Sverige som lätt glöms bort men som du har all anledning att besöka.  

Fakta om Hotell Arkipelag 

Bo bekvämt mitt i Mariehamn samtidigt som du njuter av havsutsikten. Alla rum har balkong, välj mellan hav och soluppgång eller stad och kvällssol. Hotellet är en naturlig mötesplats i Mariehamn för turister, artister, lokalbefolkning och konferensgäster i en trivsam mix.  

  • Byggdes 1972 av Ålands Landskapsstyrelse 
  • Ägs idag av Anders Wiklöf-koncernen 
  • Faciliteter: Restauranger, Pool, Konferensrum, Nattklubb. 
  • 68 fyrstjärniga dubbelrum, 8 superior dubbelrum, 8 sviter (två med egen bastu) samt 2 härliga deluxe sviter med jacuzzi, stor möblerad balkong och sjöutsikt. 
  • Fri parkering både under tak och utanför hotellet 

Hotell Arkipelag, Strandgatan 35, 22100 Mariehamn  

| +358 18 24020 | info@hotellarkipelag.ax | www.hotellarkipelag.ax  

Text: Patrik Bergfeldt Foto: Pressbilder