Sveriges största tidning om konferenser och möten

Ästad Vingård – Hotellet som har allt

Edvin Elghag är hotellchef på vackra Ästad Vingård utanför Tvååker i Halland. Från början var det hans vinintresse som ledde honom till det hotellet. Han har både erfarenhet av att ha arbetat i receptionen, samt varit ute på vinfältet och guidat och arrangerat vinprovningar. Allt detta plus att han har studerat marknadsföring, har han nytta av i sin roll nu. Här berättar han om konceptet, framtidsplaner, samt om sitt ledarskap.  

Det bästa med Ästad Vingård är att de har allt, inleder Edvin. Han menar att de erbjuder gästerna så mycket att det nästan kan bli för mycket och de har gått hem hos kunderna. De är i princip fullbokade varje månad på året.  

 
– Tanken är att du ska känna ”jag bara måste tillbaka”. Vi vill ge gästen hela upplevelsen. Du kan komma hit redan på frukost eller lunch den dagen du ska checka in. Du kan också gå en guidad visning och se vinfälten innan du checkar in och kanske bastar på rummet en stund innan du går ner i spaavdelningen.  

Finns det bastu på alla rum? 
– Ja, det finns bastu på alla de fyrtioåtta hotellrummen men däremot inte i våra stugor.  
 
Har ni någon nyhet som du vill passa på och lyfta fram?  
– Att vår restaurang Äng nyligen har fått en Michelinstjärna, den första i Halland,  vilket är jättestort för både oss och ägarna, som har haft det som ett mål och en dröm.  

Edvin förklarar att de har en fantastisk kock och kökschef, Filip Gemzell. Utan honom hade de aldrig lyckats åstadkomma detta.  

Jag gillar verkligen att ni serverar mycket bra vegetarisk mat hos er. Har ni en tanke bakom detta? 
– Vi försöker arbeta så hållbart som det går. Vegetarianism är supervanligt nu och samtidigt är det väldigt hållbart också. Vi ser även över hur vi kan ha luncher som World Planet Plate för både lunchen och konferenser och vi har även en egen återvinningsstation där vi har samarbete med Stena Recycling.  

Om man kikar på den gröna Michelinstjärnan de fick så var den huvudsakligen för Filips otroliga jobb i att hitta tillräckligt bra råvaror. Det är en riktig utmaning att kunna kombinera en hel avsmakningsmeny med bara lokala råvaror, menar Edvin.  

Vad är det roligaste med ditt jobb? 
– Det roligaste med mitt jobb är att jag får ta del av så mycket runt omkring. Jag kan komma med idéer som antingen blir sågade eller blir hyllade och att det är snabba puckar. Det händer mycket och vi testar oss fram. Eftersom vi har väldigt snabbt till beslut så får vi mycket gjort. Vi har inga stelbenta hierarkier, utan vi kan anpassa sig och vara flexibla, tillägger han.  

Hans ledarskap  
Edvins kännetecken som ledare är att han försöker ha en så ödmjuk approach som möjligt. Hans approach in i ledarskapet handlar mer om vad han kan göra för att sina kollegor ska kunna utföra sitt jobb bättre. Vidare så är det viktigt för honom att vara uppdaterad om vad som händer Visserligen älskar han automation men när en dator inte kan lösa problemet går han gärna ner och hjälper till för att snabbt kunna hitta lösningar.  
– Jag vill lyfta sina kollegor så att de arbetar med människoservice, sådant som inte går att datorisera.  


Text Nina Jansdotter Foto Pressbilder