Cykling i Järvsö – en komplett konferensupplevelse
Text Malin Svantesdotter Foto Håkan Persson
Efter en lång dag med mängder av information, kreativitet, givande dialoger och såväl fastställda som ofärdiga uppgifter och beslut – föreställ dig att lämna allt åt sidan för en stund och tillsammans med kollegorna höja pulsen ute i cykelspåret. Låter härligt, eller hur?
Tiderna med stillasittande konferenser är förbi. Vi vill allt oftare kombinera konferensen med någon aktivitet, och att mötas utomhus är både eftertraktat och det bästa alternativet i dessa tider.
Det uppdämda behovet av att kunna träffa kollegorna fysiskt stegrar och att kombinera konferens med utomhusaktiviteter skapar, utöver hälsomässiga fördelar som bidrar till bättre fokus och koncentration, även en förstärkt samhörighetskänsla i gruppen.
Cykling för alla
En stor fördel i Järvsö är dess tillgänglighet. Tåget tar endast tre timmar från Stockholm och stannar mitt i byn. Utöver att vara en populär vinterdestination har omgivningarna nu berikats med ännu fler aktiviteter, varje dag och året runt.
Järvsö är en av Europas mest välskötta downhill parker för cykling. Ett populärt inslag som nu har breddats med inriktningar där utveckling av nya crosscountry-leder är i full gång. De har även byggt en skills park med två asfalterade pumptracks samt ett teknikområde.
– Detta innebär att vi nu kan erbjuda hela spektrat, helt enkelt cykling för alla och för samtliga i företaget, Järvsö är på väg att bli en av världens starkaste cykeldestinationer, vi erbjuder alla cykel kategorier på ett enkelt sätt för alla säger Lars Ek Lööv, ägare till Järvsö Bergscykel Park och JBP Hotell.
Grunden till Järvsö Bergscykel Park lades 2007. Lars Ek Lööv var då på en resa i Whistler, Kanada, där han står på torget intill liften som går upp mot toppen. Han hade tidigare aldrig tänkt tanken på att kasta sig utför en brant på cykel.
– Jag fick en aha-upplevelse från när man som liten hoppade, cyklade och gjorde konster och vi fick blodad tand. Jag började därför fundera på varför det inte fanns hemma i Järvsö och Sverige, säger Lars Ek Lööv.
Hemma i Järvsö stod det en lift som inte användes sommartid och idén om att ta fram något liknande föddes. Redan första året visade sig konceptet vara en succé.
Downhill
Med 2 500 cyklister de första åren insåg de snabbt att cyklingen var ett hett koncept och under 2020 hade det växt till 32 000 cyklistbesökare. Idag består downhill-erbjudandet av totalt 21 leder – från de enklaste gröna till de mest avancerade svarta lederna.
– I parken används en mountainbike med fjädring som utformats just för att cykla utför med. Lederna i cykelparken är sedan specialbyggda för downhillcykling – från en slät led med velodromkurvor som är en trygg och bra introduktion, blå leder för hopp och stora velodromsvängar till de svårare röda och svarta lederna för den erfarne downhill-cyklisten.
I dagsläget har de 160 hyrcyklar med tillhörande utrustning och runt 70 cyklar för crosscountry, vilka kommer utökas under nästa år. På vägens gång har de ständigt förfinat och utvidgat området och just utveckling är ett ledord för hela regionen.
– Vi har utvecklat parken kontinuerligt och när vi växte så snabbt i början insåg vi att vi till exempel behövde bygga en lokal för det utökade antalet hyrcyklar. Vi insåg samtidigt att vi behövde en ny restaurang med större kapacitet och en ny shop, vilket resulterade i att vi byggde ett helt cykelhotell med 32 rum som vi invigde 2019, säger Lars Ek Lööv.
Crosscountry
För ett år sedan började ytterligare ett nytt koncept tas fram. Med drivkraften att skapa för andra kände Fredrik Jelk att deras fantastiska downhill-produkt, som kombinerats med Järvsö Skills Park, kunde dra nytta av en addering. En produkt som gör att alla företag kan åka på en konferens som ligger i tiden.
– Downhill-produkten i Järvsö är riktigt bra, men jag upplevde att det saknades något för de som inte cyklar downhill men som vill cykla i skogen. Tillsammans med destinationen insåg vi en möjlighet att utöka med cirka 50 kilometer cykelled vilket gör Järvsö till en riktigt bra cykeldestination för crosscountry, säger Fredrik Jelk.
Det finns nu två områden som utvecklas, med olika svårighetsgrader av leder från grönt till rött. De bygger lederna som möts i knutpunkter för att kunna göra turen längre, kortare eller för att man ska kunna testa en annan svårighetsgrad.
– Vi vill göra leden så rolig att du gärna trampar den ett varv till. Ledordet är cykelglädje och det gäller både de som besöker oss första gången och för de som vill cykla något utmanande. Det blir något annorlunda att man, före eller efter man konfererar, ger sig ut för att cykla. Det behövs variation och nu har vi ett smörgåsbord, säger Fredrik Jelk.
Målet är att de ska bli klara i sommar där de till en början siktar på 25 kilometer led, för att om två år utveckla till omkring 50 kilometer. Det innebär att om man kommer upp som konferensgrupp har mycket att testa på utan att tröttna.
– Vi har även vår pumptrack, vilken är lite mer nischad. Det är en rolig konferensaktivitet att göra kvällstid, där man kan rulla ner till pumptracken, äta pizza och umgås hela kvällen, säger Fredrik Jelk.
Något som passar alla
Med deras nya crosscountry-tillägg finns det alltid något nytt att prova, även för en tredagarskonferens. Cyklingen är den aktivitet som de är mest unika med, men det finns även en mängd andra saker att göra i byn så som vandringsleder, deras klätterled Via ferrata som kombinerar klättring och vandring samt andra kringaktiviteter.
Oavsett om ni vill cykla i downhill, crosscountry eller prova skillsparken finns instruktörer som tar hand om gruppen med introduktion och teknikträning för att ni ska få ut mer av cyklingen. Genom hela passet fram till ni är klara för after bike. Alla discipliner är skalbara för att passa från den som provar för första gången till den mer erfarne.
– Det finns flera valmöjligheter att antingen skala upp eller ned. Känner man att man får en formsvacka under tiden så tar man bara en kortare sträcka. Eftersom banorna är hundra procent byggda för cykling får alla en liknande upplevelse trots skilda nivåer, säger Fredrik Jelk.
Nära till allt
Oavsett vilket hotell man bor eller konfererar på ligger allt nära på gång- eller cykelavstånd. Ni bor i stort sett mitt i cykelparken, vilket är bekvämt när man vill kombinera en effektiv arbetsdag med en lustfylld aktivitet.
– I Järvsö har vi byggt utifrån en community där allt ligger med en närhet till byn. Det ska vara enkelt att kunna göra allt. Man ska exempelvis slippa behöva ta sig två mil för att börja cykla och här får man därför mycket kul på väldigt kort tid, säger Lars Ek Lööv.
I och med den hälsotrend som sker just nu, tillsammans med ett uppdämt behov av att mötas kan ni i Järvsö addera ett extra värde med aktiva utmaningar ute i naturen.
– Förutom att bo på ett trevligt hotell och kanske gå på spa får man här i Järvsö en helt annan dimension på upplevelsen, säger Fredrik Jelk.
Bergsgården
Populära Bergsgården finner du mitt i aktiviteternas centrum. Här bor du i nybyggda 4+2 bäddslägenheter med egen bastu, uteplats, cykelförvaring och den äventyrliga hälsingeskogen tätt intill. Endast några tramptag från lekfulla crosscountryleder, Sveriges roligaste bike park – Järvsö Bergcykel Park och två världsunika pumptracks i Järvsö Skills Park.
Läs mer på: www.bergsgardenjarvso.se
JBP Hotell
JBP Hotell är Sveriges första cykelhotell som nyligen även utökade sin verksamhet till att erbjuda både skidåkning och konferenser. Hotellet har 32 dubbelrum med totalt 64 bäddar.
Läs mer på: www.jarvsobergscykelpark.se
Bergshotellet
Bergshotellet är beläget mitt i skidåkningen och cyklingen. Hotellet är modernt och funktionellt med totalt 52 rum och 240 bäddar. Konferensrum för upp till 50 personer. Skid- och cykeluthyrning i huset.
Läs mer på: www.bergshotellet.se