Sveriges största tidning om konferenser och möten

Efter regn kommer solsken

När konferensbranschen precis hade börjat andas ut efter att ha sett sina orderböcker fyllas under hösten kom plötsligt nya rekommendationer från Folkhälsomyndigheten. En lättsmittad virusvariant, Omikron, var på väg och med den en ny osäkerhet vad det skulle innebära för branschen. 
 
Ett av de påverkade konferenshotellen, Sundbyholms Slott, ligger vid södra Mälarens strand. Runt hörnet finns ett naturreservat med fina promenadstråk och Sörmlands största hällristning. De natursköna omgivningarna känner många säkert igen från TV4:s produktion Bonde Söker Fru som haft sina inspelningar där under hela fjorton säsonger. 

Ett historiskt slott i en modern verksamhet 
Det var Karl IX:s son på sidolinjen, riksamiral Carl Carlsson Gyllenhielm, som lät uppföra slottsbyggnaden för nästan 400 år sedan. Det är i den anrika byggnaden man idag har sin stora festvåning, sin slottsrestaurang och även mysiga slottsvalv som nyligen har blivit utrustade med en bar. Även mindre festlokaler i varierande storlekar erbjuds. Bor gör man dock inte längre på slottet utan i den intilliggande hotellbyggnaden, en större byggnad med vacker utsikt över marinan. Dessutom finns här flera mindre byggnader som alla inhyser hotellrum i olika kategorier. Vill man unna sig något extra skall man boka en unikt inredd svit i herrgårdsbyggnaden eller en spa-svit med både bastu och badkar på rummet. 

Privata hotellpaket under pandemin 
Under tider med kraftiga myndighetsrestriktioner har det mestadels varit privatpersoner och små konferensgrupper som utgjort slottets verksamhet. Det har till största delen rört sig om par i olika åldrar som kommit för att unna sig en vistelse mitt i veckan eller på helgerna. 

– Vi hoppas på att sätta guldkant på våra gästers tillvaro med god mat, sköna sängar och vacker miljö. För alla som har möjlighet att checka in hos oss en dag mitt i veckan rekommenderar vi varmt paketet Vardagslyx, där en fyrarätters slottsmiddag vid vita dukar och tända ljus och boende i en lyxig svit med bubbelbadkar ingår, säger Christin Widerberg som tillsammans med sin man Eric driver det anrika slottets verksamhet. 


Omikron och nya vågor 
Att restriktionerna släppte i slutet av september gjorde att telefonerna gick varma i konferensbokningen under hela hösten. Christin beskriver det som en slags ketchupeffekt, där orderingången av både mindre och större grupper plötsligt vällde in samtidigt som ingen visste hur länge det högre trycket skulle pågå. 
 
– Man har fått lära sig att inte ta någonting för givet. Domedagsprofeten i mig har hela tiden väntat på att hela branschen när som helst kan drabbas av ett bakslag igen. Nu återstår det att se om omikron verkligen är ett sådant bakslag. Vi har visserligen fått en del avbokningar där grupperna har varit upp emot 130 personer, men samtidigt verkar nästan alla mindre och medelstora grupper hänga sig kvar. 
 
Christin berättar också att det är vanligt att kursledaren i konferensen ser till att samtliga deltagare är fullt vaccinerade och ibland införs även snabbtester under ankomstdagen för att skapa en så trygg konferens som möjligt. 
 
– Oavsett vad som nu händer med omikron, så måste vi hålla oss positiva och intala oss själva att efter regn kommer solsken. Tider med restriktioner och färre gäster kan vi alltid utnyttja till utveckling av våra företag, skapa nya samarbeten och nya produkter. På Sundbyholms Slott har vi under pandemin varit oerhört kreativa. Vi har bland annat skapat två systerbolag med nära samarbeten till vår befintliga verksamhet. Sundbyholms Travrestauranger AB har skapats för att ta över restaurangverksamheten på den närliggande travbanan som dessutom har en stor arena och ViktMedic AB har skapats tillsammans med en kardiolog och kostcoach som anordnar hälsointernat hos oss med inriktning på viktminskning. Givetvis förutsätter en sådan utveckling att ekonomin är under kontroll. 

Fester och temamiddagar 
Sundbyholms Slott erbjuder inte enbart konferenser och privata weekendpaket. En stor del av verksamheten består av slottets olika temamiddagar. För gruppbokningar arrangeras allt från rikligt utsmyckade agentmiddagar i James Bondstil till historiska middagar som 1700-tals maskeradbaler och vikingamiddagar. 

– Med rätt dräkter och tidsenlig rekvisita blir de historiska middagarna en upplevelse för livet. Vikingamiddagarna passar extra bra i slottets spännande källarvalv medan de hovlika 1700-tals maskeradbalerna passar bäst i en sal på slottet med högt i tak. När vår kanonjär skjuter kanonsalut till välkomstdrinken blir det ett härligt startskott på kvällens festligheter, berättar Christin.  
 
Lagbyggande aktiviteter  
Sundbyholms Slott erbjuder allt från skattjakter och smak- och doftpromenader till kreativt måleri och dryckeskamper. Även det lagbyggande teampusslet, som är en slags avancerad femkamp, är oerhört populärt. Christin beskriver hur hon under hela hösten gång efter gång fått höra att det är första gången sedan pandemin tog fart som konferensgästerna äntligen har fått träffa sina arbetskollegor personligen. 

– Behovet av lagbyggande aktiviteter är enormt. Jag pratade med en av våra konferensgäster som sa att han anställdes åtta månader tidigare men ännu inte hunnit träffa en enda kollega personligen förutom personalchefen. Då inser man att vi i konferensbranschen behövs. Vi fyller verkligen ett syfte i att få ihop människor och därmed skapa förutsättningar för företagens utveckling. 

Tre års bröllop vill boka 2022 
Att bröllop inte har kunnat genomföras med restriktioner som endast tillåter ett mindre antal gäster vid varje bord och kraftiga inskränkningar i öppettiderna är inte svårt att förstå. Nu möts de blivande bröllopsparen istället av beskedet att de önskade datumen under 2022 redan är fullbokade.  
 
– En följd av de tidigare restriktionerna är att tre års bröllop nu vill boka under 2022. Vi har flera bröllop som från början hade bokat 2020, men som först flyttat fram sina bröllop till 2021 och sedan återigen tvingades flytta fram sina bröllop till 2022. Jag kan bara rekommendera bröllopspar som planerar att gifta sig under 2022 att välja en annan dag än lördagar eller att välja en lördag utanför sommarhalvåret. Alla lördagar under sommarhalvåret 2022 är i dagsläget fullbokade när det gäller bröllop. 
 
Mord på slottet  
Under ett trettiotal utvalda fredags- och lördagskvällarna erbjuds vinter, vår och höst olika mordpjäser med professionella skådespelare som underhållning till middagen. I december har de kombinerats med julbord och från och med januari fortsätter mordgåtorna i kombination med trerätters middagar.  

– Det är alltid en spännande upplevelse med levande teater som utspelar sig mellan borden i en av slottets matsalar. Skådespelarna interagerar ofta med publiken som gör varje pjäs dynamisk och unik. I vissa fall delas även roller ut till publiken och då kan vad som helst hända. 


 
Christin hänvisar till Sundbyholms Slotts hemsida för mer information om de olika mordgåtorna. Även vårens kalender finns nu tillgängligt. 

www.sundbyholms-slott.se 

Slottets kalendarium: 

Januari: Mordweekend med professionella skådespelare: 22/1, 28/1 & 29/1. Slottspaket och Vandringspaket: Tisdagar-lördagar. Vardagslyx: Tisdagar-torsdagar. Skaldjursweekend: Fredagar & lördagar. 


Februari: Mordweekend med professionella skådespelare: 5/2, 11/2, 12/2, 19/2 & 26/2. Slottspaket och Vandringspaket: Tisdagar-lördagar. Vardagslyx: Tisdagar-torsdagar. Skaldjursweekend: Fredagar & lördagar. 


Mars: Mordweekend med professionella skådespelare: 5/3, 12/3, 19/3, 26/3. Slottspaket och Vandringspaket: Tisdagar-lördagar. Vardagslyx: Tisdagar-torsdagar. Skaldjursweekend: Fredagar & lördagar.