Sveriges största tidning om konferenser och möten

Entreprenören som skapar broar mellan Sverige och Albanien

Marie Vila är visionär, utvecklingsnörd och värmländska. Här berättar hon om sitt entreprenörskap, hur hon kom in på den banan. Hon berättar även vad hon har på gång just nu samt om sina planer för att utveckla sina koncept framöver.  

Marie inleder med att berätta att hon har ett långt förflutet inom näringslivet i roller som VD för Oriflame och VD för Bong Retail Solutions, vilka båda är noterade bolag på stockholmsbörsen. Idag konsultar hon inom utveckling och skapar nya bolag.  

– Min man är matkonstnär och en mycket kreativ själ. Vi bor tillsammans med vår dotter och min fina mamma på en gård på vackra Bjäre i Skåne där vi bygger ett helt nytt koncept tillsammans. Det var faktiskt pandemin som förde oss från Albanien till Sverige men bara för att fortsätta bygga kring Albanien och vad passar bättre än att skapa ett litet Albanien på Bjärehalvön, säger Marie entusiastiskt.  

I Albanien har de skapat företag inom investeringar, real estate och turism. Nu har de två fundament varifrån de lever sina liv. Jämlikt mellan våra kulturer, menar hon.  

I Albanien var de pionjärer inom turism och real estate när de startade sitt bolag 2013. Deras vision är att vara med och bidra till landet genom hållbara satsningar. De brinner för mer entreprenörskap för fler och att vara möjliggörare för detta genom deras satsningar. De vill även bidra till att vi alla får lära känna denna mycket gamla kultur som ännu är väldigt okänd för världen.  

– Jag jobbar med utveckling! Jag är entreprenör och intraprenör. Genom vår satsning i Albanien och på Bjäre tillsammans med min konsulting inom affärsutveckling får jag bidra med det som är jag. Jag lever verkligen min dröm idag.  

Hur kom du in på det spåret? 
– Jag älskar att skapa och bygga så det var ett helt naturligt spår att ta. Jag är entreprenör och utvecklingsnörd. Jag ser möjligheter och lösningar i det mesta för att skapa en bättre framtid. Jag är ju visionär och brinner för framtidsfrågor. Oavsett vart livet tar mig kommer jag in på dessa spår.  

Vad är det för fördelar med Albanien? 
– Albanerna som har så mycket visdom, är så kärleksfulla och välkomnande. De har inte lämnat de hållbara sätten att leva vilket är en stor inspiration för resten av Europa och världen. 

De har även fin natur, fortsätter Marie. Naturen med allt från mycket höga berg till en näst intill orörd kustlinje och allt däremellan på en så liten yta. Det sägs att över 70% av Europas fauna finns i Albanien 

– Även maten är mycket bra. Allt smakar som när vi var små och av solen. Smakrika ekologiska grönsaker och mycket fina kökstraditioner. Det finns inga kockskolor det är “grandmothers” som fört kokkonsten  över öppna eldar vidare i generationer.  

Alla bra restauranger har sin egen köksträdgård där de odlar allt som serveras på restaurangen. Det går inte att få fisk i bergen om det inte är från någon av de stora floderna av sötvatten. Närodlat är alltid närvarande helt naturligt.  

– Vid havet köper vi fisken direkt av någon av harpunfiskarna eftersom det är få som har råd att köpa en båt fiskas det fortfarande på många olika gamla sätt.  

Vad är det roligast med det ni gör där? 

– Alla upplevelser av allt jag just beskrivit.  Skapandet tillsammans med Albanerna är helt unikt utifrån allt jag har att jämföra med i min karriär. Att se utvecklingen i alla möten med kulturen oavsett vem och vad det handlar om. Nyfikenheten. Lärandet. Skapa förståelse över kulturer.  

Det kanske allra roligaste är att se och uppleva Albanerna när vi alla besökare älskar att få ta del av deras liv en vecka eller två, menar Marie.  

Vad har ni på gång just nu? 

– Vi har fått äran att bli destinationskonsulter till Resia konferens och gruppresor där vi skapar syftesdrivna upplevelser i ett djupare möte med kulturen. Resia tycker om att ha lokala entreprenörer som kan kulturen, är kulturen och skapar mervärde genom sitt familjeföretagande.  

De kommer även satsa mer på privata grupper som vill uppleva något helt annorlunda. Intresset av att köpa lägenhet i Albanien ökar och de har insett att deras kompetens är helt unik här med att de både kan det svenska och det albanska perspektivet i affären.  

– Ger så mycket trygghet till köpare. Här kommer satsa en hel del i år.  

Vad har ni för framtidsplaner för er verksamhet? 
– Vi vill bygga vidare och skapa möjligheter där de uppstår. Vi vill ge fler arbetstillfällen inte bara i vårt bolag men i att bidra till att människor skapar egna bolag och blir selfemployed.  

De vill skapa utbyten, nya kontaktytor mellan de två länderna. De ser sig själva som brobyggare som jobbar tätt med svenska ambassaden i olika utvecklingsprojekt.  

– Vi älskar utvecklingsprojekt där exempelvis en hel by blir del av utvecklingen som sker i en nystartad agroturim gård tex den blir möjliggare för det alla gör bra och naturligt bara i lite större skala, avslutar Marie med eftertryck.  

Av Nina Jansdotter