Sveriges största tidning om konferenser och möten

Förändring eller undergång

Det kan låta drastiskt, men historien har gång på gång visat att de som inte förändras och anpassar sig går under. Begreppet ”Survival of the fittest” eller ”den starkaste överlever” är väl känt. Nuförtiden säger man dock oftare att den som är snabbast på att anpassa sig överlever, vilket känns mer korrekt. Och även på dinosauriernas tid överlevde de djur som var snabba på att anpassa sig till de nya förutsättningarna, inte de starka dinosaurerna. 

Även händelser som är betydligt mer förväntade än meteoritnedslag verkar vara svåra att hantera många gånger. Jag pratar nästan dagligen med företag där man behöver ställa om eftersom telefonerna har slutat ringa och kunderna inte lägger samma beställningar som tidigare. Bara för en kort tid sedan hade man fokus på att leverera. Även om man nu på ett logiskt plan förstår att man måste börja sälja, har man svårt att förstå hur. 

Ett annat exempel är de sedan en tid dagliga artiklarna om höga räntor. Både lågkonjunktur och räntehöjningar har diskuterats under en längre tid. Att förbereda sig för högre räntor har således funnits tid för, till skillnad mot dinosauriernas meteoritnedslag. 

Men, det kanske inte spelar någon roll om vi är medvetna om förändringen. Alla verkar lika förvånade varje år när den första snön kommer. Oavsett om det handlar om att få i gång plogningen eller att boka tid för att byta till vinterdäck. Här är vi dock snabba att ställa om. Efter ett par dagars kaos fungerar oftast snöplogningen bra och däcken är på.  

Vad krävs då för att anpassa sig, helst snabbt? Det finns garanterat flera svar. De företag jag arbetar med, som ställer om snabbast och troligtvis kommer påverkas minst av konjunkturen, utmärker sig på tre sätt. För det första ser de förändring som något naturligt. Något förändras varje dag. De stöter snarare på problem när allt är oförändrat. För det andra fokuserar de nästan uteslutande på nuet och framtiden, och talar mycket mindre om hur det var förr. Mentaliteten ”det var bättre förr” hämmar bara utvecklingen. Det tredje är deras fokus på att ständigt förbättra i stället för att försöka skapa något perfekt. I de fall det ens är möjligt att skapa något perfekt tar det för mycket tid och resurser, och när det väl är klart är det sällan perfekt längre. 

Att förändras och anpassa sig är inte lätt. Det kräver i många fall hårt arbete och uppoffringar. Samtidigt är undergång inte ett alternativ. 

Av: Patrik Nordkvist