Sveriges största tidning om konferenser och möten

Har du gott om tid eller ont om tid?

Aldrig tidigare har människor jag möter pratat så mycket om tid. Tipping Point verkar nådd i de flesta organisationer vi arbetar med. Vi har för mycket på vårt bord. Det blir kontraproduktivt. När vi bara är i ett ”görande” och inte har tid för att reflektera, vara i stillhet, komma ner i djupet i våra samtal så kommer effektiviteten på sikt att gå ner. 

Ja, enligt Dan Nixon tidigare chefsekonom på Bank of England, så har den redan gått ner i 14 år i världen. Trots att vi hela tiden försöker effektivisera allt mer. Mer plattformar, mer system som i sin tur skapar mer kontroll och mindre arbetsglädje. 

Vi behöver börja ta bort. Ta bort överflödiga system som bara skapar kontroll, ta bort kommunikationskanaler som gör allt otydligare, ta bort förändringsprocesser och ta en i taget tills den är förankrad innan vi börjar med nästa. 

Trots att alla har värderingar så, under mina 35 år i arbetslivet, har jag bara träffat en handfull som lever sina värderingar.  

Jag har sett ett fåtal som exempelvis tagit tag i sin digitala kommunikation. Vi kan ta mejlen som ett exempel. 1993 kom en studie ”Information Overload” när det gällde mejl. Vi skickar för mycket mejl och kopierar in för många. 29 år senare är det få som tagit tag i detta. Vi verkar nöjda med att vara missnöjda. Samma sak med våra möten. Trots att det är enkelt att åtgärda detta och frigöra massor av tid. 

Dels behöver vi om vi menar allvar med att skapa arbetsglädje, effektivitet och resultat behöver vi börja med att ta bort saker som inte skapar värde.  

Vi behöver börja prata om tid. Vad får vi in i vår 40-timmars arbetsvecka.  

Dels behöver vi börja prata om vårt förhållningssätt till tid. I min nya bok ”TIMEOUT-konsten att ha gott om tid” skriver jag just om detta. Är timglaset halvfullt eller halvtomt? 

Förra sommaren bjöd på fantastiskt väder i stort sett hela Sverige. Alla jag pratade med sa-Vilket fantastiskt väder vi har haft. Sedan lade hälften till –”vi har gjort så mycket under semestern. Vi har badat, grillat och umgåtts. En härlig semester” och hälften sa ”-det sa bara swoosch så var semesterveckorna förbi”. Samma väder och samma tid. 

Jag fick barn tidigt och har därför redan 5 barnbarn. När jag möter gamla kompisar som kanske har tonårsbarn säger dom -Micke, herre jisses, har du redan 5 barnbarn. Vart tog tiden vägen? 

Jag tycker tiden varken säger swoosch eller förvinner snabbt. Det är en oändlighet sedan jag var på BB första gången och fick se min första dotter för första gången. Tänk vad vi hunnit med saker sedan den gången för 38 år sedan. Vilka upplevelser under alla dessa år. Jag kommer bara ihåg en bråkdel av allt som har hänt.  

Om du som jag jobbar 40h arbetsvecka och gör det mellan du är 22 och 65 år kommer du att ha jobbat knappt 10% av din livstid om vi dör som snittet runt 85 år. Du har säkert hört någon som bara tycker att livet är jobb och att de inte hinner göra något annat. 10%. När vi är i arbetsför ålder är det knappt 20% 

Jag tror att vi behöver stanna upp. Tänka efter. Det är så lätt att svara, -Ja vart tog tiden vägen? Vårt förhållningssätt kommer vara en stor del om jag tycker att jag har gott om tid i livet eller om jag har ont om tid i livet. 


Micke Darmell, föreläsare och författare