Sveriges största tidning om konferenser och möten

Hotellkedja granskar sin smittbekämpning med eget program

Med hjälp av 200 inspektörer har Nordic Choice Hotels under vintern låtit granska och värdera hotellens arbete med smittskyddsbekämpning. Nu publiceras resultatet.

När pandemin blev ett faktum våren 2020 införde Nordic Choice Hotels omedelbart smittbekämpningsåtgärder på alla sina hotell. Det omfattande arbetet med åtgärder för smittbekämpning fick namnet Safe Stay. På frågan om vem som bäst kunde bedöma hur trygg och säker en gäst kände på ett hotell under en pandemi så kom svaret snabbt: ”Feedback och bedömningar gjorda av andra gäster”. Idén att gästerna skulle göra kontroller på Nordic Choice-hotell föddes och fick namnet The Chosen by Nordic Choice Hotels.

Otraditionell rekrytering

För att hitta motiverade och engagerade inspektörer kontaktade hotellgruppen gästerna via medlemsklubben Nordic Choice Club och bolagets sociala medier. Efter en framgångsrik pilot förra sommaren inleddes rekryteringen av fler inspektörer hösten 2020. Över 500 ansökte om att bli inspektörer och 200 valdes ut att bli en del av The Chosen by Nordic Choice Hotels.

”Vår egen Safe Stay-bedömning”

– Vår viktigaste uppgift är att erbjuda säkra upplevelser för våra gäster. Det har alltid varit ett mål för oss, men av naturliga skäl har det kommit extra i rampljuset under pandemin. Förutom andra certifieringssamarbeten, som med ISO och Det Norske Veritas, lanserar vi vår egen Safe Stay-bedömning. Det bidrar till öppenhet och tillit, säger Torgeir Silseth, VD för Nordic Choice Hotels.

Inspektörerna checkar in på vanligt sätt utan att ange att de har ett särskilt uppdrag under besöket. Som sanna undercover-agenter svarar de på över 100 frågor om hur de upplever Safe Stay-åtgärder under sin hotellvistelse. Först efter att inspektörerna har checkat ut blir hotellen medvetna om besöket genom att skicka dem en grundlig rapport. Rapporten belyser eventuella brister som bör åtgärdas och inte minst allt hotell gör korrekt.

Totalt har mer än 200 inspektioner genomförts, 130 av dessa hittills 2021. I slutet av 2021 kommer Nordic Choice Hotel att ha fått mer än 1000 återkopplingar från sina gästinspektörer. Målet är att vart och ett av de över 200 Nordic Choice-hotellen får besök av en inspektör upp till sex gånger om året.

Se resultaten här.