Sveriges största tidning om konferenser och möten

Järvsö – Lättillgängligt och variationsrikt

Sätt er i bilen, bussen eller på tåget, åk max tre timmar i en svag nordvästlig riktning och kliv av mitt i byn. Att konferera i Järvsö är ett kvalitativt och bekvämt val. Och det finns minst sagt omväxlade boendemöjligheter och upplevelser att välja bland.

Text: Malin Svantesdotter

I Järvsö kan ni kombinera konferens med både skidåkning och cykling. Åk utför eller längd. Cykla crosscountry, downhill eller pumptrack. Det finns därtill mycket att sysselsätta sig med för den som vill koppla av eller upptäcka mer av omgivningarna.

 

Närhet och hållbarhet

Järvsö är en hittills okänd men mycket prisvärd och upplevelserik konferensdestination och den expansiva orten passar såväl mindre som större grupper. Oavsett vilken plats ni väljer att konferera eller arrangera ert event på kommer ni känna er mer än välkomna.

Trenden att vilja konferera i närhet till natur och samtidigt göra något aktivt pågår fortfarande och i Järvsö hittar ni allt ni behöver. Enkelheten att ta sig hit gör också att det är bra ur hållbarhetssynpunkt. Järvsö har nyligen inlett en process mot att som första svenska destination hållbarhetscertifieras av EarthCheck, med målet att göra Järvsö till en så hållbar besöksnäring som möjligt.

Ytterligare en faktor som inte minst är viktig för konfererande gäster är maten. Med fokus på närproducerat och lokala råvaror blir även måltiderna en upplevelse.

Konferens järvsö

Varför konferera i Järvsö?

Något som eftersträvas extra mycket just nu är en kombination av att mötas – och att göra det med en aktiv prägel. Ski Unlimited är en nöjd arrangörkund i Järvsö, som återkommande organiserar större och mindre konferenser och event på destinationen.

– Överlag så har vi alltid förespråkat att konferera och göra aktiviteter utomhus, vilket passar extra bra i dessa tider. När jag växte upp var Järvsö ganska okänt bland folk, en liten doldis, men nu har det seglat upp på

Frida Winqvist Skiunlimited
Frida Winqvist

listan. Mycket tack vare att satsningen på både cyklingen och skidåkningen har gynnat utvecklingen. Där cyklingen har förstärkt vintern och tvärtom, säger Ski Unlimiteds vd, Frida Winqvist.

Insatta guider och fina backar

Utöver den familjära känslan på destinationen i sig, så har de alltid sina egna guider med på plats. Personer som kommer från Järvsö och som därför känner till varje millimeter av området.

– Jag har stuga i Järvsö och växte upp med skidåkning här, så Järvsö ligger mig nära om hjärtat. Tack vare det har jag fått uppleva utvecklingen av destinationen. Förr åkte man exempelvis bara skidor på norrsidan, men nu sker även åkning i söderbackarna. Järvsö satsar verkligen och återinvesterar allt som de drar in.

Skidåkningsmässigt så har Järvsö alltid varit väldigt duktiga på att preparera pisterna väl för att se till att det finns bra snö. Över påsken brukar det fortfarande vara fint i backarna. Norrsidan håller sig kall och fin, samtidigt som man kan njuta av sol och ha det glassigt på södra sidan. Det ger bra åkning i alla riktningar. Här kan ni även åka längdskidor.

– Järvsö är dessutom en härlig upplevelse bortsett från skidåkningen. Byn på vintern är väldigt aktiv och här erbjuds även hundspann, islandshästridning, häst- och slädtur och fiske.

Fördelaktigt läge och tryggt val

Är det något som kunderna anser vara viktigt är det logistiken. Det ska vara smidigt och enkelt att ta sig till destinationen och helst ska man slippa för många restimmar.

– Här har Järvsö en fördel på grund av läget. Det är också ett hållbart alternativ i och med att man kan ta tåget hela vägen in till byn. Man sätter sig på tåget på Stockholms Central och sedan har gästerna nära till stugor och hotell. En annan faktor är att destinationen är ett prisvärt alternativ.

Ski Unlimited som har sin verksamhet i flera delar av världen har märkt av en trend att fler och fler bokar sina resor inom Norden, dels av klimatskäl och i dagsläget till stor del på grund av Corona. Järvsö är ett tryggt val ur flera aspekter.

– Så länge man undviker afterski, tvättar händerna och håller avstånd så är det en fördel att vara aktiv utomhus. Vi har alltid förespråkat utomhusaktiviteter och i stället för att enbart sitta inomhus och konferera så kan man ha värdefulla samtal i liften och samtidigt lära känna sina kollegor bättre genom att göra saker tillsammans.

Frida lyfter även hur Järvsö erbjuder mycket kultur. Under deras guideutbildning förra året överraskades de med fiol, dragspel och hambodans på trädäcket utanför Bergshotellet.

– Det kändes väldigt mycket som det lokala Järvsö. Det finns en hel del sägner och mystik här. Järvsö har verkligen en unik känsla, med mycket personlighet och hjärta.

Vy över järvsöbacken

 

Gästorienterad och progressiv

En del av Järvsös expansion som turistmål är självfallet Järvsöbacken som är under ständig utveckling. Den familjeägda skidanläggningen drivs av Peter Augustsson och hans fru Ann sedan 1996. Peter nämner att även många av restaurangerna i området är familjeägda: ”Det skapar en extra personlig känsla på berget”.

En kontinuerlig lyhördhet för gästerna har gjort att de har utvecklats massor under de senaste 20 åren.

Peter Augustsson Järvsöbacken
Peter Augustsson

– Vi har en väldigt gästdriven kultur och det vi har gjort är att kombinera omvärldsanalys med idéer från våra gäster – något vi jobbar aktivt med, berättar Peter.

En personlig och äkta upplevelse

Eftersom byn och berget sitter ihop och man åker tåg hela vägen brukar många besökare få en positiv upplevelse av den unika närheten i Järvsö. Det finns dessutom mycket att göra, ¬ skidåkning utför och på längden och aktiviteter runtomkring. En trevlig detalj att Peter och hans fru är på plats om dagarna för att jobba i driften.

– Det är snabbt till beslut och anpassningar och vi kan vara väldigt flexibla. Dels erbjuder vi bra underlag och pist, men det är också en fördel med vår familjära känsla. Här blir gästen igenkänd. Det blir personligt, äkta och sedan är det otroligt vackert här!

Samtliga aktörer på berget håller sig kontinuerligt à jour kring Coronasituationen.

De följer och förhåller sig till riktlinjerna från Folkhälsomyndigheten och bevakar händelseutvecklingen löpande. Att destinationen har

öppet året runt gör att de har levt med pandemin under året och de är vana vid att göra olika anpassningar i skidanläggningen, kring deras boenden samt i restaurangerna.

Att vara aktiv ute i den friska luften i skidbacken är ett stort fokus i Järvsö och här finns bra givna omständigheter och gott om plats på berget.

–  Vi har bra förutsättningar för att besökarna ska kunna känna sig trygga på berget – även i denna pandemi. Vi jobbar aktivt med dessa frågor och här kan vi ta emot er på ett säkert sätt.

 

Tjej i JärvsöbackenBra tips inför vinterns besök i härliga Järvsö!

Klä er för årstiden! I år kommer köerna till skidhyra och skipassförsäljning ske mestadels utomhus.

• Järvsöbacken erbjuder utökade öppettider för skiduthyrning och skipassförsäljning under högtrycksdagarna för att minska köerna.

• Planera när ni ska komma! Se besöksstatistik på: www.jarvsobacken.se/corona/

• Håll minst en stavlängds avstånd på plats – och stanna hemma om du är sjuk.

• De dagar med många besökare kommer värdar att finnas på plats utomhus för att guida er rätt.

Familjärt och traditionsenligt

Eftersöker ni den genuina känslan av att känna er som hemma under vistelsen? Då är Järvsöbaden rätt plats. Järvsöbaden har drivits av samma familj sedan starten 1905 och nyligen blev de listade i SvD som ett av Sveriges bästa pensionat.

Järvsöbaden
Järvsöbaden Turist Konferenshotell & Spa

Hotellet startade som kurhotell, men de har genom åren skaffat sig lång erfarenhet som pensionat, turist- och konferensresmål med ett välkomnande fokus. Idag driver Pelle Ångström, som fjärde generation, pensionatet tillsammans med sin fru Inger och hans moster Gunborg Pehrson. Att förlägga en konferens till Järvsöbaden Turist Konferenshotell & SPA är att bjuda deltagarna på en upplevelse. Med den hälsingska naturen närvarande fylls du av energi och ro. Konferera borta men hemma, här finns all konferensutrustning även för digitala möten.

– Här erbjuder vi fyra olika konferenslokaler samt grupprum av varierande storlek. Den största lokalen rymmer ca 180 personer i biosittning. Alla lokaler har tillgång till projektorer samt Wifi utan kostnad i hela hotellet. I

dessa dagar är det dessutom perfekt med våra stora lokaler som gör det enkelt att hålla distansering. Tala med konferensvärdinnan när du bokar din konferens för ytterligare önskemål, berättar Inger.

Inger Ångström
Inger Ångström

Utanför konferenslokalerna har du bland annat Sveriges tionde största slalomanläggning, preparerade elljusspår och olika vinteraktiviteter.

– Vi kommer även anordna längdskidskola i vinter, berättar Pelle.

Härlig konferensmiljö

För att knyta an till sin historia av kurhotell, byggdes i slutet av 2014 en komplett spaavdelning med gym, torrbastu, ångbastu, jacuzzi, kallbad i potatiskällaren och relax.

Deras olika sällskapsrum samt salonger gör också att det finns gott om ytor att bara umgås.

– Vi har även bar och matsal som underlättar att kunna sprida ut sig, säger Inger.

På Järvsöbaden lagar de all mat från grunden och i sin stora köksträdgård är de självförsörjande på bland annat svarta och röda vinbär, rabarber och grönsaker samt rotfrukter som serveras på hotellet.

– Vi försöker alltid att använda lokalproducerat i möjligaste mån, förklarar Pelle.

Något som uppskattas extra mycket på Järvsöbaden är just det personliga mottagandet, miljön och maten. Det är en härlig miljö att konferera i.

– Våra rum är personliga och man slipper korridorskänslan. Här ligger rummen såväl uppe som nere och in i skrymslen, som en gammal Hälsingegård helt enkelt.

Att komma till oss är som att komma hem. När vi har barnfamiljer här så tar barnen av sig skorna i hallen. Det säger en hel del om känslan man får här, berättar Inger.

JBP Hotel
JBP Hotell

Aktiv atmosfär

Förra året var första säsongen med skidåkande gäster hos JBP Hotell – och fler ska det bli!  Att starta dagen med skidåkning är smidigare än någonsin. Ni kliver i princip rakt in i liften när ni lämnar hotellet.

Sedan JBP  öppnade 2010 har de byggt ut flera gånger, och när de skulle bygga ett nytt cykelhus samt restaurang under 2019 kände de att de lika gärna kunde addera hotellrum. Med dessa nya möjligheter har konferenser blivit ett mer tillgängligt alternativ.

JBP är en av landets kanske Europas bästa cykelparker på sommaren, med 21 olika leder och 200 hyrcyklar. Här finns även en klätterled – perfekt för ett företagsarrangemang och som de flesta klarar av.

– Vi är intresserade av att få fart på konferenser även på vardagar och för en aktiv konferens är Järvsö riktigt bra. Det är lätt att ta sig hit och vi är ett av få ställen som har säsong under både sommar och vinter. Dessutom stannar tåget mitt i byn och besökarna har 700 meter till hotellen, vilket är unikt i sig, säger hotellets vd Lars Ek Lööv.

40 meter till liften

JBP är nischat mot grupper som vill ha ett modernt, fräscht och smidigt boende. Även rummen är utformade för den aktiva gästen, med flera praktiska lösningar. Rummen har förvaring under sängarna, har extra mycket krokar och i loftgången finns det skåp utanför som tillhör varje rum. Här kan man hänga smutsiga och blöta träningskläder och på vintervistelsen kan man ställa in skidorna.

– Hotellet är även ett av få i hela världen som har så här nära till skidliften. Går du utanför hotellentrén är det 40 meter till liften. Närmare än så blir det nästan inte!

Bergshotellet i Järvsö

Komplett helhetsupplevelse

För er som söker efter ett bekvämt och modernt boende, med allt ni behöver i samma byggnad, är Bergshotellet en pärla. Hotellet ligger mitt i skidbackarna, vilket gör det smidigt att kombinera konferens med skidåkning. Hotellet är med på White Guides Top 100 Hotel i Sverige med klassificeringen God nivå.

Rikard Wildhuss
Rikard Wildhuss

– Järvsö är en komprimerad ort. Allt ligger nära till hands och det är en perfekt destination för en aktiv konferens. Skidåkningen som finns här är dessutom för alla. Åkningen passar både den som aldrig har åkt och den mer avancerade som vill ha lite utmaning, berättar Rikard Wildhuss, vd för Bergshotellet.

 

restaurangen BergshotelletAllt i samma hus

Bergshotellet är ett ski in – ski out-hotell som ger er utmärkta förutsättningar för att kombinera dagens arbete med berikande aktiviteter. Rummen är rymliga, praktiska och har stora torkskåp där du kan torka skidkläderna efter en dag i backen.

– Vi har även skiduthyrning i huset, så allt konferensgästen behöver finns nära till hands.

Maten på Bergshotellet är också ett uppskattat inslag, där allt är hemlagat och utgår från lokala råvaror där Hälsingland möter världen.

Självklart hjälper vi dig att boka någon av mötesplatserna här. Annars kan du läsa mer om Järvsös guldkorn nedan. 

 

 
 

 

Ski Unlimited

Ski Unlimited har sedan 1986 arbetat med att ta fram unika, kundanpassade konferens- och företagsresor till några av världens finaste platser. De brinner för att arrangera aktiva, minnesvärda möten, där varje detalj är genomtänkt och servicen personlig och omtänksam, från start till mål. Ski Unlimited gör idag mycket mer än bara skidresor. 

 

Järvsöbacken

Järvsö är en av Sveriges snabbast växande skidorter och Järvsöbacken utökas och utvecklas ständigt. Idag har de 20 nedfarter, 8 liftar och 5 rullband för utförsåkning. För två vintrar sedan invigdes deras 6-stols expresslift på den södra sidan av berget som tar cirka två minuter upp till toppen! 

 

JBP Hotell

JBP Hotell är Sveriges första cykelhotell som nyligen även utökade sin verksamhet till att erbjuda både skidåkning och konferenser. Hotellet har 32 dubbelrum med totalt 64 bäddar. 

 

Bergshotellet

Bergshotellet är beläget mitt i skidåkningen och cyklingen. Hotellet är modernt och funktionellt med totalt 52 rum och 240 bäddar. Konferensrum för upp till 50 personer. Skid- och cykeluthyrning i huset. 

 

Järvsöbaden 

Järvsöbaden är ett familjeägt och charmigt pensionat med 115-årig tradition. Här finns 43 personligt inredda rum med totalt 90 bäddar. Konferenslokalerna ligger i direkt anslutning till matsalen i markplan. Den största salen rymmer 180 personer och den går även att dela upp för mindre grupper.