Sveriges största tidning om konferenser och möten

Konferens till havs ombord på Finnsirius & Finncanopus

Finnlines nya fartyg Finnsirius och Finncanopus erbjuder förstklassiga konferensmöjligheter i skärgården mellan Sverige, Åland och Finland. Fartygens stilrena utrymmen passar för både stora och små möten och konferenser och deras panoramafönster bjuder på en inspirerande utsikt över Östersjöns öar, kobbar och skär. Dessutom finns det gott om möjligheter att skräddarsy konferensresan, antingen genom att stanna kvar ombord och njuta av fartygens bekvämligheter eller med en avstickare till Åland eller Finland.  

Med plats för 1 100 passagerare och en längd på över 200 meter kryssar Finnlines fartyg sömlöst över Östersjön. Ombord känns det intimt och lyxigt, vilket främst beror på fartygens genomtänkta design med en perfekt balans mellan stilren elegans och varm atmosfär. Finnsirius började kryssa mellan Kapellskär, strax norr om Stockholm, åländska Långnäs och finska Nådendal i september förra året och från februari 2024 kryssar inte bara ett, utan två imponerande fartyg på Östersjön, då även tvillingfartyget Finncanopus anslutit till linjen. Tillsammans tillför de en ny dimension av elegans och komfort till konferenser till havs.  

– Många upplever ett inspirerande lugn av att vara på havet och se ut över skärgården. Finnlines styrka är just lugna och bekväma resor, så det är passande att vi med våra nya fartyg inte bara ökar passagerarkomforten utan också lanserar ett nytt konferenskoncept, säger Marco Palmu som är Finnlines direktör för passagerartrafik. 

Finnlines nya satsning på konferenser innebär rent konkret ett dedikerat område på däck tolv med mötesrum, konferenssalar och lounger, förstklassig service av egna konferensvärdar, samt attraktiva mötespaket och möjligheter för afterwork.  

Fartygen är helt nybyggda och utmärker sig med nordisk design skapad av det prisbelönta arkitektkontoret dSign Vertti Kivi & Co. Interiören är genomtänkt och präglas av behagliga blå toner med inslag av trä, vilket harmoniserar med den omgivande havsutsikten. Vidare erbjuder fartygen genomgående stämningsfull belysning och flertalet praktiska detaljer, inklusive smart placering av eluttag. För övernattning finns fräscha och bekväma hytter i samma nordiska design.  

Från intima mötesrum till storskalig charter 

Totalt finns det två mindre mötesrum och tre konferenssalar ombord på vart och ett av fartygen, med möjlighet att slå ihop rummen för större sällskap. De minsta mötesrummen rymmer fyra personer och det största upp till 72.  

Flera av fartygens restauranger, barer och lounger kan också bokas för konferens och afterwork. Barrel Bay, en bar med 220 sittplatser, kan exempelvis användas för välkomstevent och det privata rummet Barrel Bay Cabinet med plats för 24 personer kan bokas för mindre middagar eller vinprovningar med tillhörande tapas. Även Stellar Lounge, med 180 sittplatser, kan reserveras för middagar. Vid tillräckligt stora konferensresor kan dessutom hela fartyget chartras, för en exklusiv privat upplevelse. 

Många av menyerna ombord har utformats av Henri Alén, kökschef på restaurang Finnjävel i Helsingfors och känd från finska versionen av tv-programmet Masterchef, tillsammans med Finnlines kockar. Dryckesmenyn, som serveras exklusivt ombord på Finnlines nya fartyg, har tagits fram av prisbelönta Josephine Sondlo, som bland annat vunnit pris som Nordens bästa bartender. 

Avkoppling, uppiggning och teamwork 

På däck tolv finns, förutom konferensutrymmet, möjlighet att vara ”utomhus” året om. En 400 kvadratmeter stor terrass med glastak rymmer en takbar, lounge, sittgrupper och spaavdelningen som är fördelad både utomhus och inomhus.  

– Spaavdelningen Höyry, som betyder ånga på finska, har naturligtvis en ångbastu, men också en traditionell finsk bastu och flera varma jacuzzis. Det är även möjligt att reservera hela spaavdelningen för en enskild konferens under bestämda tillfällen, säger Marco Palmu. 

Spaavdelningen rymmer även ett gym och en yogastudio som har öppet dygnet runt. Här kan konferensdeltagarna ladda upp inför dagen eller varva ner med lite egentid mot kvällen. Dessutom kan gymmet och yogastudion reserveras för gruppträning med antingen en fysisk eller virtuell personlig tränare. 

Dygnskryssning eller utflykt till Finland 

Det finns möjlighet att påbörja konferensen ombord på fartyget, för att sedan stiga av i åländska Långnäs eller finska Nådendal och fortsätta resan med nya upplevelser. Det går även bra att kryssa över havet fram och tillbaka – för dem som vill ha den ultimata konferensen till havs.  

Här finns det flera attraktiva valmöjligheter. Finnsirius avgår från Kapellskär om kvällen och anländer till Nådendal morgonen därpå, för att därefter påbörja sin resa mot Sverige igen och vara framme till kvällen. Det är en tidtabell som passar exempelvis en nyvald styrelse, som börjar resan med en god middag och teambuilding över ett glas vin i baren, för att sedan nästa dag fortsätta med strategidiskussioner efter sovmorgon och en lyxig frukost.  

Finncanopus avgår istället från Kapellskär tidig förmiddag och är framme i Nådendal om kvällen, för att sedan återvända till Sverige under natten. Det är ett perfekt upplägg för en dygnskryssning med konferens från Sverige. 

– På Finncanopus kan ni hoppa ombord på morgonen och ha möten och workshops under dagen. Eftermiddagen kan tillbringas med lite egentid på spaavdelningen, följt av gemytlig afterwork på kvällen. Därefter väntar en god natts sömn innan ni stiger av i Kapellskär morgonen därpå, säger Marco Palmu. 

För den som vill få ut maximalt av sin konferensresa är det också möjligt att boka en tvådagarskonferens ombord med övernattning på hotell i Nådendal. Man reser då med Finncanopus från Kapellskär tidig förmiddag, och återvänder med Finnsirius efter hotellfrukosten dagen därpå.  

Om Finnlines 

Upplev äkta havs- och skärgårdsanda. Vi erbjuder ett flertal avgångar till Tyskland, Finland och Åland varje dag. Du reser hållbart, eftersom vi säkerställer en smidig leverans av varor mellan länderna. Vi är stolta över att presentera Finnsirius och Finncanopus, de ljusaste stjärnorna på vår rutt Sverige-Finland, som debuterar 2023 och 2024.