Sveriges största tidning om konferenser och möten

Kreativitet – alla innovationers moder

2019-10-14 « Tillbaka

Kreativitet alla innovationers moder

Ett kreativt tankesätt kan resultera i stora innovationer, nya produkter och genialiska lösningar på stora samhällsproblem. Men kreativitet kan också vara att bara göra små förbättringar, hitta smartare sätt att arbeta på, lösa vardagliga situationer eller vara en nystart av ett projekt eller företagande. Möjligheten att få vistas i en omgivning som får full fart på tankar, projekt och beslut torde då vara det optimala vid val av möten och event.


Text: Tina Gardsten Foto: Anna Gerdén Originaldesign: Walter Schulze-Mittendorff


Vid Museiparken på Djurgården i Stockholm, ligger Tekniska museet och förutom besökare som turister, skolor och familjer utgör även konferens- och mötespubliken en väsentlig del.

Tekniska är mötesplatsen som andas kreativitet, innovation och entreprenörskap.
Det finns stor flexibilitet i att välja rätt ytor för olika events och man kan erbjuda helt skräddarsydda upplägg.
(Museet rymmer även ett prisbelönt science center och mötesplats
för akademi, näringsliv och besökare, något som avspeglas i eventverksamheten).

Annika Brantingson, eventansvarig berättar om museet som den speciella och unika mötes- och eventarena Tekniska museet är. ​​​​​​

– För att starta med vad som är som aktuellt just nu – är det vår pågående utställning, ”Robots”. Många organisationer och företag står ju inför förändringar av
olika slag som involverar både digitalisering och AI, och genom att anordna en kick-off eller konferens på Tekniska, kan man på ett väldigt bra sätt kombinera ett möte i kreativt utformade lokaler och uppleva just denna utställning som pågår fram till mars 2020.
Utifrån våra utställningar kan man skapa olika aktiviteter som leder till idéer och beslut för ett specifikt projekt eller handlingsplan.
Konferens betyder ju att ”arbeta tillsammans” och här kan man verkligen gemensamt komma till slutteser och dessutom ha väldigt roligt under tiden, förklarar Annika.

Tekniska museet uställningen "Robots"
Konferensyta Tekniska museet

Hur ser de olika konferensytorna ut?
– Vi anordnar frukostmöten, konferenser, luncher och seminarier. Allt från den lilla middagen till stora galamiddagar, pressevent, prisutdelningar och awards.
I Maskinhallen kan vi till exempel ha mingel för upp till 400 gäster. Det finns möjlighet att mingla i de fasta utställningarna vilket är väldigt uppskattat, men det är beroende på utställningens art och vilka restriktioner som då gäller.

Annika berättar vidare att det alltid finns kunniga pedagoger och värdar som lotsar eventbesökare och konferensgäster till roliga, utvecklande och upplevelsemöjliga aktiviteter.
Som kan vara MegaMind, workshops med till exempel robotprogrammering och teambuilding genom att bygga hållbara konstruktioner i 4D Frame, VR-utmaning samt visningar och introduktioner till utställningar.

– Och utställningarna blir på olika sätt alltid en naturlig del av en kickoff eller konferens, Tekniska museet är ju en väldigt spännande plats på teman som innovation, gaming och hjärnans kreativa förmåga.

Annika visar in till Eventrummet som är Tekniska museets
största eventlokal om cirka 273 kvadratmeter och som ligger i anslutning till restaurangen. Lokalen är utmärkt för dagskonferenser såväl som kvällsevent och går att möblera om för olika konferenssittningar.

Eventrummet - Tekniska museets största eventlokal

– Till middagsevent dukar vi upp med långbord, alternativt sittning för upp till åtta personer vid fyrkantiga bord. Befintliga stolar och bord för 200 personer kan kompletteras med inhyrda möbler efter behov. Maxkapacitet i lokalen är 250 personer.

Det är en K-märkt byggnad från 1881 som på den tiden fungerade som stallbyggnad för Livregementets Dragonkår, berättar Annika.

Vilket träpelarna både inne i restaurangen och i Eventrummet bär tydliga spår av. Hela den ursprungliga pelarstommen är intakt och betonggolvet har behandlats med miljövänliga oljor. Gröna, frodiga växtväggar filtrerar luften och i taket hänger lampor av samma modeller som lyste upp Stockholms nattliv för över 100
år sedan – men nu med LED-ljus istället för gas.

DET ”TEKNISKA” KÖKET

Efter en rundvandring och prat med köksmästare Alexander Genberg, står det helt klart att köket har kommit långt fram när det gäller miljötänk och hållbarhet i alla led.

Driften sköts av Nordrest och krögare är Pontus Frithiof som har fått sätta sin unika prägel på all mat och ihop med Alexander Genberg serveras KRAV- certifierade och innovativa menyer till alla konferens- och eventgäster. Menyerna är baserade på vegetabilier med omsorgsfullt utvalt protein, som kan vara fisk, fågel, vegetariskt eller kött (dock inte nötkött).
Alexander har en bakgrund som kock på boutiquehotellet Ett hem och konstmuseet Artipelag.
– Tanken här är ju att allt ska hänga ihop och vara en röd tråd, förklarar Alexander Genberg.
När det gäller restaurangen så arbetar vi i hela processen med att ta tillvara så mycket som möjligt av råvaran, minimalt får slängas.
Delar av grönsaker kan till exempel torkas, pressas eller ångkokas/tryckkokas och vi smaksätter grönsaker med andra grönsaker. Av en råvara gör vi oljor, buljonger, salt och flera olika smaksättningar.
Varje dag serverar vi en vegansk buffé, en fiskrätt och en kötträtt (inget rött kött). Råvarorna följer tremånaders–säsongerna och vi prioriterar lokala råvaror.
Allt som blir över går sedan ner i vår mullmaskin och mullen tar vi vara till odlingarna som finns runt uteserveringen.
Vi bakar vårt eget bröd och samarbetar bara med miljöcertifierade leverantörer.
 

HELVEGETARISKT? ELLER KANSKE ETT HYBRIDBORD Á TEKNISKA MUSEET?

Sommaren har just lämnat oss och det är inte alltför långt kvar till julbordstider.
Hur tänker man kring julbordet på Tekniska?


– Vårt julbord finns i två varianter, antingen som helvegetariskt eller som ett ”hybridbord” med grönt, fisk och kött. Vi försöker tolka de klassiska rätterna på ett nytt, innovativt och framförallt hållbart sätt.
Man hittar inläggningar av aubergine, varianter av morot och öring, fermenterad gulärta, rödbetspastej, viltprinskorvar, älgfärsbullar, Jansson med en twist och väldigt goda desserter som saffranspannkaka och crème brûlée – och därtill förstås vårt eget hållbara julgodis.

Hållbarhetstänket går igen även i serveringen eftersom Tekniska presenterar julbordet på ett lite annorlunda men innovativt vis. Julbordet är i bordsbufféform vilket innebär att maten serveras vid bordet i fem olika serveringar. Det bäddar för spännande upplevelser, blir även vackert och dekorativt. Rätterna blir ”conversation pieces” och ett nytt och roligt sätt att njuta av julmaten med gemenskap och samvaro i centrum.
På det viset undviker man att alla plockar på sig alltför mycket mat och ytterligare en positiv effekt är att du som gäst får mer tid för samtal och umgänge vid bordet när ingen behöver stå och köa för att plocka mat i flera omgångar.
Social hållbarhet kan man kanske kalla det – och därmed känns det hållbara tankesättet komplett.