Sveriges största tidning om konferenser och möten

Lev slottsliv på Häringe Slott

Söder om Stockholm, vid kustbandet, i Haninge kommun ligger Häringe Slott. Huvudbyggnaden uppfördes på initiativ av Gustaf Horn och stod färdig redan 1657. Väggarna är fyllda av historia och slottsmiljöerna är välbevarade. För oss som inte äger ett eget slott är det här det närmaste vi kan komma ett liv i slottsmiljö. 

Det har varit ett par regniga dagar men den här dagen bjuder på strålande sol och blå himmel. Vi passerar åkrar och ängar. Vi kör genom skog och alléer. I slutet av vägen tonar Häringe slott och dess huvudbyggnad upp sig framför oss. Vi slänger in väskorna i bagagerummet och beger oss genast ner till den magnifika poolen. Enligt information vi får till oss så ska det vara Sveriges första utomhuspool av olympiska mått, byggd på 1930-talet. Poolen svalkar härligt. Precis lika härligt svalkar också drinkarna från poolbaren som återfinns uppe på slottsterrasen. Vi varvar sol och bad, med krocket- och kubbspel. 

Vi checkar in i våra två rum i Kavaljersflygen, som ligger max tio meter ifrån de solstolar vi precis haft. Alla rum är döpta efter personer som på något sätt influerat inredningen i respektive rum. Våra rum heter Bertil Malmberg och Karl Gerhard, två rum i helt olika stil. En fin finess är att rummen går att koppla ihop. Simsalabim så har vi fått en större svit med två sovrum. Perfekt för exempelvis barnfamiljer. Barnen går runt en bra stund och inspekterar inredningen och alla de spännande detaljer och prylar som finns i rummen. 

Innan middagen så har vi bokat bastuhuset nere vid havet. Vi byter om till badrockar och beger oss ner dit. Vi njuter av lugnet och det uppfriskade badet som havet bjuder på.  

Tillbaka i rummet som fräschar vi upp oss och byter om inför middagen. Vi blir placerade i bibliotekets matsal. Jag blir glad när jag ser den spännande menyn som har tydliga asiatiska förtecken. Det känns spännande och inte förväntat. Menyn är fylld med spännande och goda smaker. Det känns roligt att äta. Barnen smakar en hel del, men det har även fått in mat från den generösa barnmenyn.  

Vi avslutar kvällen med bowling. Här finns Sveriges äldsta bowlingbanor i original från 1930-talet. Kloten har bara två hål och klotreturen är mekanisk. Men käglorna turas vi om att ställa upp, precis som på 1930-talet. Ett roligt avslut på en fantastiskt händelserik dag. En viktig notis är att jag som enda familjemedlem slår jag en strike. 

Efter en natt i Kavaljersflygen så intar vi frukosten på slottsterrassen i morgonsolen med utsikt över poolen. En fin frukost med ett gediget utbud. Efter frukosten blir det återigen poolbad och sällskapsspel i trädgården. Till sist, innan avresa, hinner vi också med att spela ett par bollar på slottets tennisbana.  

AV: Filip Jarl