Sveriges största tidning om konferenser och möten

Livet har blivit ljusare

Foto: Kristian Pohl

Nu har ljuset börjat komma tillbaka och våren närmar sig. Mitt liv blev dock ljusare tidigare än så, redan i december. Det blev nämligen mycket ljusare när jag bytta merparten av alla lampor hemma, från halogenlampor till LED-lampor. Det har gjort hela lägenheten mycket ljusare. 

En lampa som tidigare gav ljus på 30W kan nu ge motsvarande 40W, ca 33 procent ljusare. Byter man närmare 70 glödlampor blir det väldigt mycket ljusare. Bytet har också inneburit en ljusning för ekonomin, en LED-lampor drar 80-90 procent mindre energi. Inga enorma belopp men mindre el ger en lägre räkning. Med tanke på energikris och klimatkris är det en ljusning även där. Dessutom ska lamporna hålla upp till 25 år, bara 10 är en enormt bra affär. 

Det är inte bara lägenheten som blivit ljusare. På jobbat adderade vi en ny modul i systemet där vi hanterar våra kundrelationer. Den har automatiserat mycket rutinarbete och lågt räknat sparat två arbetstimmar per vecka. Två timmar som går att använda till sådant som utvecklar företaget i stället för enformigt rutinarbete. Den är 80 timmar per år. 

Jag inser att jag skulle kunna fortsätta räkna upp mängder av saker som blivit ljusare senaste året. Ofta är det små saker men som över tid ger en enorm effekt. Det är lätt att fastna i mörkret. Ryssland har oprovocerat inlett ett krig mot Ukraina, det är energibrist, människor förtrycks i många länder, våra utsläpp har en negativ påverkan på vår värld. Det är lätt att fastna i mörkret och tro att det var bättre förr. Att om det bara var som förr skulle det bli bra. Men vad är förr? Förr satt vi runt lägerelden. Jag vet inte hur mycket energi en lägereld drog men antar att det är en sämre ekvation än LED-lampor.  

En del vill att vi skall minska, krympa och sluta växa. Visst, en släckt lampa drar mindre än en tänd. Men det lär inte göras några stora framsteg i en mörk, kall, tyst och stillastående värld. 

En del vill att någon annan skall lösa allt, politiker eller andra större länder. Absolut, en enskild individ räcker inte. Sveriges påverkan är minimal i värdelen som helhet. Det betyder dock inte att du och vi inte kan påverka. Om alla frigör 2 timmar i veckan pratar vi miljontals timmar som vi kan utnyttja bättre bara i Sverige. 

Att byta kommer ibland att kräva lite jobb och kosta en del. Att byta 70 glödlampor tog tid och kostade pengar. Det krävdes dessutom hjälp av en elektriker. Men det blev ljusare direkt och ekonomisk är det klart på ca 18 månader. Framtiden ligger inte bakom oss, inte i någon annans händer eller i att sluta. Den ligger så klart framåt, i våra och andras händer och i att göra mer, smartare och bättre. I de små sakerna, som att byta till LED-lampor. 

Text: Patrik Nordkvist