Sveriges största tidning om konferenser och möten

Lyxigt och avspänt på natursköna Värmdö

   ”OBS! Gården kan vara svår att hitta med GPS, finns bara utmärkt i nyare kartor – så se därför till att ha den senaste versionen”

En sådan här vägbeskrivning skulle i vanliga fall kanske få besökaren en smula irriterad – men för att finna det totala lugnet och stillheten i syfte att samlas, ta beslut och utbyta kreativa tankar – då är en plats som Siggesta Gård ute på Värmdö ett helt rätt val.

I anläggnings lugna, vackra miljö föds kreativitet och nya lösningar. Det är lätt att fokusera och komma ner i varv.

— Det är just det som är vår stora styrka och vårt varumärke. Här stannar man kvar och stannar upp – gården är ju uppbyggd på umgänge och utomhusaktiviteter och vi är dessutom ensamma här i omgivningarna, närmsta grannar är hjortarna i hagarna här utanför, berättar Susanne Blomberg, VD på Siggesta Gård.


Som alla andra i mötesbranschen drabbades anläggningen av en svår tid under den värsta pandemiperioden i våras.

Hur har ni valt att gå vidare?


— Ja, det var en väldigt tuff vårvinter men vi fick en fantastisk sommar. Redan under påsken var vi fullbokade så nu blickar vi bara framåt och vidare

En mötesplats med naturen runt hörnet

Det vi märker och vill möta är den stora efterfrågan från alla som vill komma bort från stress, trängsel och oro, som i tider som nu är extra påtagliga.
Sedan tidigare har vi ett vinnande koncept med aktiviteter ute i naturen och de har vi byggt på ännu mer för både våra konferens- och privatgäster.

Susanne berättar om naturstranden man anlagt och där man i år kunnat erbjuda SUP- brädor och kanoter plus en helt ny mountainbikebana och utökat våra vandringsleder.

‑ Det har varit ett enormt intresse för just SUP, kajak och kanot. Vi har också inlett ett samarbete med Jonas Eriksson på ”Northern Hemisphere” – ett eventföretag med bas i Stockholms skärgård som är experter på allt som har med just naturupplevelser att göra.

Outdoorkonceptet är ännu mer aktuellt, det finns helt enkelt ett mycket större behov av att vara ute i naturen och därav kommer värdet av att ha konferensaktiviteter i just en sådan här miljö som den på Siggesta, förklarar Susanne.

Ett annat koncept för konferensgäster är ”outdoorcooking”

‑Här jobbar vi ihop med just Northern Hemisphere och valt att tillsammans med dem paketera en aktivitet där företag kan välja att antingen laga sin lunch utomhus eller tillreda förrätten och sen ta resten av middagen framför brasan i restaurangen exempelvis.

Siggesta har också i år utvecklat temat närproducerat och gårdsnära, med en dubbelt så stor köksträdgård med syfte att så småningom bli självförsörjande på både grönsaker och örter. Som gäst kommer du kunna plocka med dig en påse närodlat hem och det kommer också finnas aktiviteter med inslag av både vildvuxet och odlat.  Syftet med projektet är att öka andelen lokalt odlade råvaror i hela Värmdö samt att skapa synergieffekter i form av kunskapsöverföring, ökad integration och rekreation för allmänheten.

—Nästa stora projekt är att utveckla hotellet med ytterligare sju nya hus och sammanlagt ett 80-  tal rum i det som går under arbetsnamnet ”Siggesta Skogsby”.
Siggesta Skogsby kommer att ligga strax ovanför och öster om Siggesta By del. Husen är placerade lite längre in mot skogen och kommer att vara utformade så att man genom stora takfönster kan vakna under trädkronorna. Detaljplanen har ännu inte vunnit laga kraft men vi är nära nu efter fem års enträget arbete och dialog med kommun, länsstyrelse och arkitekt.   

— Vi har ett varumärke som är både exklusivt och avspänt ihop med en storslagen natur, det är själva produkten – men sen kommer känslan som för varje gäst blir ensam i sitt slag och vårat renommé.

För trots allt som inträffat under året så har det inte spelat ut oss utan snarare främjat verksamheten – vilket visar än mer hur viktigt det faktiskt är att färdas mot trafiken, naturen och lugnet.


___________________________________________________________________________

Aktiviteter på Siggesta Gård


“DET NYA” är här för att stanna


Föreläsning/seminarium om ledarskap och kommunikation i det ”nya normala”.

 Det var längesedan som arbetslivet förändrades så mycket på så kort tid som nu-om det ens gjort det tidigare. Vår hjärna har just nu fullt upp med att förstå och hinna med.
Många arbetsgivare och medarbetare upptäcker såväl utmaningar som fördelar med dessa nya arbetssätt. Men vad behöver vara på plats i detta nya sätt att leda och kommunicera?
Alla behöver hänga med på resan för att få en förändrad syn på hur vi leder och organiserar arbetet, bygger nya team och anpassar till det som passar det ”nya normala”. 
I den här föreläsningen får ni en kort resumé om vad som hänt i arbetslivet med kommunikationen och ledarskapet sen Coronapandemin bröt ut. Vi tittar också in i vår hjärna för att se hur den tar sig an förändringar. Ni får också möjlighet att titta på er egen organisation och vad just ni behöver stärka för att ta er an dessa nya arbetssätt för att aktivt stärka innovationskraften hos ditt företag.

Föreläsare är Cattis Olsén coach och förändringsledare med lång erfarenhet av att hjälpa företag och organisationer i deras utvecklingsarbeten.
Tidsåtgång 1–3 timmar beroende på önskat upplägg.

WALK AND TALK

Vi blir mer kreativa och lugna när vi promenerar, som i sin tur ger en ökad kvalitet på samtalen och förhoppningsvis gör oss ännu mer idérika och lösningsorienterade. En stor fördel är även att komma bort från arbetsplatsen med de begräsningar eller förväntningar som kan finnas där.

.
Tidsåtgång: ca 3 timmar.

 Cattis Olsén; processledare, coach och organisationskonsult hjälper er att se till att samtalen styr mot specifika mål och önskade lägen. Cattis har innan ni kommer till Siggesta Gård hjälpt till med en behovsanalys av innehållet.

TALA MED HÄSTAR

Att kommunicera med djur och inte minst hästar kräver tydlighet, upprepning, feedback och uthållighet. Att öva sig i kommunikation med hjälp av hästar är en utmaning som kan hjälpa dig att bli tydligare i ditt ledarskap och tydligare i din kommunikation. Vi anpassar upplägg och innehåll efter just era önskemål och behov. Övningarna sker både från hästryggen och från marken.

/ruta/

Siggesta Köksträdgård

 är ett hållbarhetsprojekt där man odlar ca 1500 m2 grönsaker i köksträdgården och försörjer Värmdö Bryggeri med en årsförbrukning av humle som odlas i trädgården.

 Effekter som förväntas uppnås är:
Minskad miljöpåverkan genom ekologisk odling
Genom ett odlingssystem där man inte använder konstgödsel eller kemisk bekämpning
Den totala energin och vattenförbrukning minskas genom att utöka det vegetariska utbudet.

Energiåtgången och vattenförbrukningen är väldigt mycket högre för att producera ett kilo kött än för ett kilo vete.

Minska transportutsläppen och transporterna mellan produktionsställe och försäljningsställe vilket är en stor miljöbov.

Detta görs bland annat genom att minska transportutsläppen med cirka 700 mil mindre mellan leverantör och Siggesta Gård under perioden maj – september.