Sveriges största tidning om konferenser och möten

Ny chefskonditor med ”små” planer för bageriet på Vår Gård

Ban Tell, chefskonditor på Vår Gård

Från mammas kök i Jordanien via Le Cordon Bleu i Paris och Grand Hotel Stockholm till bageriet på Vår Gård i Saltsjöbaden gick resan för konditorn med passion för småskalig perfektion. Ban Tell är Vår Gårds nya chefskonditor och hon har en klar bild över vad hon vill utveckla på hotellets sötaste avdelning.

Ban föddes i Jordanien och utbildade sig först inom IT, men redan efter ett par år in i karriären var det något annat som kallade. Som liten växte Ban upp med en mor som älskade att baka.

– Hon bakade tårtor inför allas födelsedagar och det fanns alltid kakor hemma. Bakningen var en del av mig redan från början.

Vid sidan av sitt jobb började Ban baka hemma vilket sakta utvecklades till en liten verksamhet där hon tog emot beställningar på bakelser och bröllopstårtor. Det dröjde inte länge förrän IT karriären lades på hyllan och Ban flyttade till Paris för att utbilda sig på den prestigefyllda kockskolan Le Cordon Bleu. Hon gick ut med toppbetyg och blev bäst i klassen.

– Det var en väldigt rolig tid och efter utbildningen fick jag praktik på ett traditionellt franskt bageri och blev sedan erbjuden ett annat jobb. Där jag stannade resten av min tid i Paris. Min specialitet var cake design och jag gjorde mycket bröllopstårtor, 3D-tårtor och specialtårtor till olika event.

Sedan tog livet en annan vändning när Ban träffade kärleken i en svensk man och flyttade till Stockholm, men det var inte helt enkelt. Mitt i flyktingkrisen fick de vänta i två år innan alla dokument och papper var godkända. Under denna tid återvände Ban till Jordanien och öppnade en större verksamhet med fokus på tematårtor och dessertbord. År 2016 gick flytten äntligen till Sverige och hon fick jobb direkt på Grand Hotel i Stockholm. 

– För mig var det viktigt att snabbt kunna smälta in i samhället och jag tog det första jobbet som jag intervjuades för vilket var på Grand Hotel Stockholm. Där fick jag möjlighet att använda min utbildning inom  klassisk fransk bakkonst och låta det franska möta det svenska genom att designa nya moderna desserter med svenska influenser. Min passion för bakning blomstrade på Grand Hotel och jag gick från rollen som konditor, till ansvarig souschef och sedan till att leda kökets konditoriavdelning som chefskonditor.

Tiden på Grand Hotel var både utmanande och givande och Ban jobbade med flera stora event som bland annat ELLE-galan.

– Jag älskade att jobba med stora event för de gav mig fria händer att släppa loss min kreativitet och litade helt på mina dessertvisioner. Min favorit var ELLE-galan 2020, där jag bland annat designade modeinspirerade desserter i form av läppstift och minhandväskor för att följa festens tema Hot Pink.

Den 11 oktober tog Ban på sig förklädet igen för att börja sin nya resa på Vår Gårds omtyckta bageri, och hon har många nya idéer och planer framöver.

– Vår Gård är en fantastisk plats med stora möjligheter och jag vill börja med att utveckla sortimentet för Vincaféet och presentshopen med nya kakor och bakelser samt börja tillverka chokladpraliner i liten skala. Ett nytt favoritkoncept är Afternoon Tea som jag tänker skall få två olika format. Ett lite mer avslappnat i Vincaféet och på sikt en mer exklusiv High Tea som tar plats i den nya restaurangen i Villa Skärtofta. Att få skapa minibakverk med olika lager av texturer och smaker i liten skala är något min kreativitet går i gång på.

Ban berättar även att hon vill designa bröllopstårtor, skapa aktiviteter för team-building och tillverka hemlagad glass till sommaren. På sikt ser hon även Vår Gård lansera sin egen chokladkollektion men det är inte officiellt än. Det ser ut att bli många goda anledningar att göra ett besök hos bageriet på Vår Gård framöver.