Sveriges största tidning om konferenser och möten

Pulshöjande konferensanläggning

I västra Småland ligger Isaberg, en anläggning mest känd för sina vinteraktiviteter, men på senare år har Isaberg etablerat sig som en destination för aktiviteter året runt. Hit åker omkring trehundratusen besökare varje år för att cykla downhill, åka skidor, gå matlagningsaktiviteter och hålla konferens – och vi förstår varför. 

I den täta, småländska skogen en knapp mil från gränsen till Västra Götaland, ligger tätorten Hestra i Gislaved kommun. Här, längs med riksväg tjugosex, reser sig Isaberg – med dess karaktäristiska utkikstorn – cirka tre hundra meter över havet. Hit, till södra Sveriges största skidanläggning, har folk åkt i snart ett sekel för att åka skidor, så det är ingen tillfällighet att Hestra-handsken har sin fabrik och huvudkontor ett par kilometer bort. Men, de senaste tjugo åren har en ny era påbörjats och byn med anläggningen kring Isaberg, som med över hundra år inom turistnäringen, har låtit berget växa till sig och erbjuder numer aktiviteter för alla årstider. 

Nästa station, Hestra 

När det begav sig, i början på 1900-talet, tog besökarna sig hit via tåg, något som är lika praktiskt än idag. Tåget tar endast en och en halv timme från Göteborg och stannar inne i byn, men de som tänker ta eventuell utrustning med sig föredrar kanske bilen och når Isaberg på tre timmar från Malmö och fyra timmar från Stockholm. 

Ett berg av aktiviteter 

Idag är Isaberg något annat än enbart en skidanläggning. Här kan pulsen höjas på cykel i downhill-slingan, höjdskräcken testas i höghöjdsbanan, eller smaklökarna sättas på prov under en matlagningsaktivitet i naturen, här finns helt enkelt aktiviteter för alla grupper oavsett årstid. 

– Vi har kontinuerligt utvecklat destinationen Isaberg sedan början på 2000-talet med målet att locka besökare året runt. Därför erbjuder Isaberg numera aktiviteter som höghöjdsbanan, cykelleder för cross-country och downhill, vandringsleder samt rodel-banan. Det och mycket annat i kombination med de aktiviteter vår krögare erbjuder, gör Isaberg till en destination värd att besöka året runt, säger Louise Söderlund, VD stiftelsen Isaberg. 

Vägvinnande spårval 

Isabergs första MTB-spår, eller trails som det också kallas, anlades 2014 och redan året efter fick man möjligheten att anordna SM i Mountain Bike. Sedan dess har anläggningen utvecklas successivt med crosscountry-, pump-, och teknikleder och kombinerat dessa med de befintliga liftsystemen för att erbjuda långa och utmanande trails i varierande svårighetsgrad.  

– Den här satsningen har varit väldigt positiv för vår hela anläggningen. Idag erbjuder vi tjugosex olika trails med olika svårighetsgrad. Det innebär att vi nu kan erbjuda hela spektrat för de som vill ha en pulshöjande aktivitet för sina anställda och man kan hyra all utrustning på plats, fortsätter Louise. 

Hög klass på Höganloft 

Som gäst på Isaberg utgår upplevelsen från huvudbyggnaden, här finns också restaurang Höganloft som drivs av familjen Palmgren och medarbetarna i Palmgrengruppen. De har över femtio års erfarenhet av att anordna evenemang, bröllop och konferenser och att leverera mat och dryckesupplevelser till dessa tillställningar. 

– Den korta versionen är att jag startade min karriär i disken på min mors restaurang, sedan dess har jag inte lämnat. Familjen Palmgren har tillsammans med medarbetare drivit restaurang Höganloft i över femtio år och att vi fått möjligheten att få vara med på den utveckling som skett på Isaberg genom åren är helt fantastisk, säger Hans Palmgren, VD Palmgrengruppen. 

Skräddarsydda lösningar 

I huvudbyggnaden med en yta på omkring tvåtusen kvadratmeter och över sex meters takhöjd finns möjligheten för storslagna konferenser och evenemang upp till femhundra personer. Men här finns också en rad mindre konferensrum för mindre grupper. 

– På Höganloft kan vi erbjuda skräddarsydda lösningar för konferens, teambuilding och aktiviteter. Flera av våra konferensrum går att anpassa beroende på gruppens storlek och passar grupper om fem eller femtio. Alla lokaler är dessutom utrustade med den senaste tekniken, förklarar Hans. 

Genom åren har efterfrågan på konferenser i kombination med olika aktiviteter ökat, något som givits utrymme på Isaberg och Höganloft. 

– Önskemålen är många och olika, en del önskar matlagningsaktiviteter i naturen, andra önskar enklare aktiviteter i Fångarna På Fortet-stil och somliga önskar helt skräddarsydda program där vi får hjälpa till att komponera hela upplevelsen – och där är vi som bäst. Det samarbetet och det erbjudandet vi har tillsammans med Isaberg gör oss till en av de främsta konferensanläggningarna i Sverige. Inom en överskådlig framtid har vi dessutom planerat en utbyggnad av restaurang- och konferensdelen och därmed förbättrat vårt erbjudande ytterligare, fortsätter Hans. 

En smak av Småland på italienska 

För att få ut det mesta ur en konferens är det viktigt att miljöerna är inspirerande och att aktiviteterna är givande. Lika viktig är maten. På Höganloft serveras maten efter filosofin ”En smak av Småland på italienska”, där svensk husmanskost kombineras med influenser från Italien och allt produceras, så långt det går, med lokala råvaror i en meny anpassad efter säsong. 

– I restaurangen har man en härlig utsikt över hela anläggningen och här serverar vi dagens alla rätter från frukost och fika till lunch och middag, såväl ute som inne, men önskas en lugnare, privat tillställning erbjuder vi servering i husen runt om i anläggningen, förklarar Hans. 

Lyxiga lodger och hemtrevliga hus 

Oavsett vilken aktivitet man väljer så är boendet aldrig längre än ett stenkast bort. Runt om i området finns sjuttiotre hus i olika storlekar från trettiosex till hundrafemtiosju kvadratmeter och här vaknar du utvilad i sköna sängar och med alla bekvämligheter du kan tänkas behöva.  

– 2017 byggde vi vår senaste lodge och vi har genom åren renoverat de övriga husen i området. Alla är fullt utrustade med kaklade badrum, braskamin och nästan alla har diskmaskin, och beroende på hur bekväm man är, kan boendet bokas med självhushåll eller med full hotellservice, fortsätter Louise. 

Mobildata av, njutning på 

Även om det primära syftet med ett besök till Isaberg är att utveckla verksamheten eller lära känna de nya kollegorna, så är vårt tips till er att ni förenar nytta med nöje och stänger av telefonerna för en stund. För även om hela området täcks av gratis WiFi och lockelsen att plocka upp datorn och jobba en stund finns där, så kan en promenad i den småländska skogen eller ett dopp i sjön vara guld värt för sammanhållningen och då blir det garanterat ett bra resultat när ni väl återvänder till arbetsplatsen igen.