Sveriges största tidning om konferenser och möten

Rånäs Slott

På Rånäs Slott finns 79 bäddar och 10 moderna möteslokaler med stora kontraster som bevarar det kulturhistoriska arvet. Med andra ord kontrasternas kungarike. 

Nere vid stranden hittar ni Rånäs Slotts Sjöbastu, bubbelpooler och en brygga, som gjort för avkoppling. Rånäs Slott är och förblir en magisk plats för såväl konferens som njutbar weekend. 

Lugnet och atmosfären av den fridfulla miljön på Rånäs Slott färgar av sig på gästerna som snabbt kommer ner i varv. Slottsparken, de vackra byggnaderna och Sjöbastun invid Skedvikens vatten ger en avslappnande effekt. Det geografiska läget är perfekt med närhet till Stockholm, Uppsala och Arlanda. Här kan gäster mötas enkelt och snabbt, även om de flyger in från olika ställen. 

Att mötas på en annan plats än det vanliga kontoret är värdefullt, det ger perspektiv på saker och ting – i stort som smått. Här kan ni långt ifrån stadens buller, finna inspirationen till en kreativ konferens. 

Söker man en privat mötesplats kan man med fördel boka Stenkvarn som är en fristående vacker byggnad ute i slottsparken. Den var under Vallonbrukstiden en kvarn men som nu inrymmer en modern konferenslokal samt två mindre rum och en mysig cafédel i direkt anslutning. Vill man både bo och arbeta i avskildhet, så kan man boka Vallonhuset som disponeras helt på egen hand. Huset har en egen möteslokal, sällskapsrum med öppen spis och 14 hotellrum, varav 6 dubbelrum med lyxiga massagebad. 

För konferensgäster finns ett stort urval av aktiviteter som skräddarsys inför gruppens vistelse. Sjöbastun med utomhusbubbelbad under den bara himmelen är en av dem. En relaxaktivitet som är den perfekta avslutningen på en lång och kreativ mötesdag.  Många uppskattar även Slottsguidningen, där slottsfrun Maria Gustava bär tidstypiska kläder för mer inlevelse och karaktär. Här tar hon med gästerna på en promenad inne i slottets salonger och berättar om hur det var här under Vallonbrukstiden. För den som törs sova kvar ensam i rum 1844 på “spökvinden” över natten, utlovas en fin belöning. 
 

De mjuka värdena genomsyrar hela verksamheten. Gästerna ska känna sig som hemma, få ett personligt bemötande och känna sig genuint välkomna. Här trivs personalen, det kallar man för ”Rånäsandan” – navet i verksamheten. Det är värdskapet som skall visa gästerna vägen till en lyckad vistelse – vare sig det gäller en privat upplevelse eller med företaget! 

Historien om Rånäs börjar redan på slutet av 1700-talet – då området blev vallonbruk. År 1833 lät riksmarskalken Axel Didrik Reuterskiöld gjuta grunden till vad som nu är Rånäs Slott. 

Slottet är ritat i senempirisk stil av hovarkitekten Per Axel Nyström, och Reuterskiöld sparade inte på slantarna för att få sitt drömslott byggt. Med de bästa hantverkarna och de vackraste utsmyckningarna blev Rånäs Slott en storslagen plats.  
Familjen Reuterskiöld behöll slottet i sina ägor till år 1929 då det köptes av Stockholms stad. 
Knappt 70 år senare (1998), renoverades slottet till hotell och plats för moderna möten. Ett halvårs långt och mycket omfattande arbete krävdes för att återskapa den äkta slottskänslan. Med dansvänliga golv, matsalar för kungliga middagar, snirklig stuckatur och tunga kristallkronor i taket. 

Idag är Rånäs Slott en magiskt och majestätisk plats för konferens, weekend, bröllop och spa.