Sveriges största tidning om konferenser och möten

Sluta upp med pajkastningen

Jag kan inte låta bli att dra en suck av lättnad över att valet 2022 är över. 

Årets valrörelse har mer liknat USA’s presidentval där man hellre påtalar vad motståndaren har gjort fel, än att påvisa vad man själv har gjort bra och vad man vill göra framöver. Jag har mest blivit frustrerad när jag har sett valdebatter och lyssnat på partidiskussioner, och tänkt ”Sluta snacka skit om andra. Lyft fram ditt partis tankar och löften i stället, det är det som är intressant.” Jag har aldrig velat så mycket om vad jag ska rösta på, som i år. 

Vad har då detta med möten och mötesbranschen att göra? Jo, jag tycker att det finns klara paralleller att dra. De mötesanläggningar och hotell som samarbetar med andra är ofta mer framgångsrika än de som inte samarbetar. De som samarbetar får nya idéer av varandra och kan diskutera olika lösningar som gagnar båda parter. Det ser vi tydligt när vi har nätverksträffar med våra mötesanläggningar i Skånska Möten. Där delas det idéer och problemställningar hejvilt och det som ofta är det mest uppskattade med träffen, är just möjligheten att prata med kollegor i branschen. Ensam är inte stark.  

De fåtal som inte värdesätter samarbete, anser jag, fastnar lättare i sitt eget tankemönster och ser inte alla möjligheter som finns. Ja, jag generaliserar grovt, men detta är något vi har märkt under alla våra år i mötesbranschen. De som bjuder på sin kunskap blir oftare vinnare. Dessutom att våga stå för sin filosofi och ha en röd tråd genom verksamheten gör det också lättare för gästen att hitta rätt. 

Att lyfta fram andra, vittnar om en styrka och tro på sig själv, i jämförelse med när någon kollega i branschen pratar illa om någon annan. Då kan jag inte låta bli att undra vad hen säger om mig när jag inte är med. Oftast handlar det ju om att den som pratar illa om andra i stället för att lyfta fram sina medmänniskor, har problem med sin egen självkänsla. 

Jag vet inte hur du känner, men jag vill hellre följa ledare som fokuserar på sitt mål och sina medarbetare (eller väljare), än att lägga tid och energi att smutskasta andra. Just därför var det så svårt i år, men till slut bestämde jag mig och gjorde min samhälleliga plikt och röstade.  

Med valresultatet i handen är det väldigt tydligt att partierna nu måste fokusera mer på samarbete än smutskastning för att komma någonstans. Varmt lycka till, säger jag. 

Elin Moritz