Sveriges största tidning om konferenser och möten

Spamöten – finns det något härligare?

De kalla höstvindarna viner men innanför dörrarna är det varmt och behagligt, och skön musik ljuder i högtalarna. Att vara på Spa sådana här dagar är helt underbart. Att krypa ned i en varm pool, kanske med utsikt över havet, och känna hur kroppen slappnar av, det tycker jag personligen är som en lisa för själen. 

Att då finna tid till att njuta en stund på Spa efter konferensen och innan middagen är en extra krydda på vistelsen. 

Att Spa är här för att stanna det har vi nog alla märkt. De hotell som var tidiga ute med att satsa på denna företeelse har fått bygga ut, och de hotell som vill utöka sitt utbud nu satsar allt som oftast på Spa. 

Det är ett bra sätt att locka nya målgrupper, både när det gäller privatgäster och konferensgäster. Det är dock en kräsen målgrupp. En målgrupp som är van att unna sig och har sett det mesta. Det räcker inte att bara erbjuda en pool och en bastu utan det ska vara något extra för att gästerna ska komma tillbaka flera gånger. 

Att kombinera möten och Spa är absolut inget nytt, men fler och fler inser värdet i att göra det. Dels  för den speciella känslan som ofta finns på Spahotell, dels för mervärdet det ger för medarbetarna. Deltagarna slappnar av och får tid till reflektion efter en intensiv mötesdag. För det vet vi ju, att när vi slappnar av hinner vi sortera tankarna och reflektera samt komma med nya insikter. Jag själv får ofta många idéer eller hittar lösningar på problem när jag slappnar av på Spa. 

Lika viktigt att diskutera saker med sina kollegor under mötesdagen, är det att ha tid till att prata annat än jobb tillsammans och det kan man göra under avslappnade former likväl som under middagen.  
Jag har dock full respekt för att alla kanske inte vill sitta i en pool med kollegorna eller chefen, men det kan ju vara frivilligt. De flesta Spahotell har även aktiviteter som är anpassade efter deras koncept, exempelvis yoga eller meditation. Det tycker jag är en perfekt start på dagen, och särskilt inför en fullspäckad mötesdag. Att verkligen få slappna av och rensa tankarna innan man ska växla upp och starta ett möte är väldigt effektivt säger min erfarenhet. Om jag vet med mig att jag har en tuff vecka framför mig ser jag till att gå på exempelvis yoga redan på måndag morgon för att vara väl förberedd för vad som komma skall. Att boka in ett Spabesök då och då ger samma effekt. 

Det händer titt som tätt att konferensgrupper bokar Spahotell utan att ha avsatt tid till att nyttja faciliteterna, och då känns det bortkastat. Både för företaget som många gånger betalt extra för faciliteterna men framför allt för medarbetarna som inte hinner njuta av mervärdet som finns tillgängligt. Då är det bättre att boka Spahotellet till en annan gång när man verkligen kan ta sig tid till att njuta. 

Elin Moritz har över 20 års erfarenhet från mötesbranschen och driver mötesnätverket och bokningsförmedlingen Skånska Möten