Sveriges största tidning om konferenser och möten

Studenternas – Uppsalas största och senaste mötesplats är fantastisk

Malin Berggren, Konferens- och marknadskoordinator

TEXT: Sara Schröder – BILD – Samir Hadj

Ett stenkast från Uppsala centrum och tågstationen men med naturen runt hörnet ligger det nya Studenternas. Här erbjuds, förutom en fotbollsarena med plats för 10 000 åskådare och kontors- samt butikslokaler, även möjligheten för företag att mötas i en minst sagt spännande och inspirerande miljö. 

Studenternas har anor som går över hundra år tillbaka i tiden. Redan 1909 invigdes Studenternas Idrottsplats som omfattade en sommararena för friidrott och fotboll samt en vinterarena för bandy. Senare byggdes även två grusbanor för tennis. 

På den tiden låg anläggningen utanför staden. Mycket har hänt sedan dess och i dag är området väldigt centralt. Studenternas ligger mitt i ett växande Uppsala, granne med Nordens äldsta universitet och ett av Sveriges största sjukhus. På båda sidor om ån växer staden med tusentals bostäder. 

Även verksamheten på Studenternas har förändrats. Från början var det bara idrott som rymdes innanför väggarna. I dag är det hem för flertalet företag och många olika verksamheter pågår i den nybyggda byggnaden. Studenternas har blivit Uppsalas nyaste och största mötesplats. 

”Nästan alla mötesrum har utsikt mot fotbollsplanen”

– Som konferensgäst är det en stor fördel att vi har så många verksamheter under samma tak. Vi har ett väl fungerande samarbete med alla parter och vid särskilda önskemål om aktivitet eller arrangemang går det alltid enkelt att ordna, berättar Malin Berggren, konferens- och marknadskoordinator för Studenternas. 

Lokaler som skapar möjligheter 

Kontorslokalerna och de kommersiella lokalerna har en total yta av 10 600 kvadratmeter och ligger i ett sju våningar högt hus, där två av våningsplanen är möteslokaler. Här finns både mindre mötesrum och en riktigt stor lokal, VIP-lokalen, som kan ta upp emot 350 personer sittande eller 700 personer vid mingel. 

– Vår VIP-lokal är populär att boka för till exempel större konferenser, banketter och fester. Med hjälp av vikväggar och flyttbara draperier kan lokalen anpassas mycket efter önskemål och vilken typ av aktivitet som planeras, berättar Malin. 

Det finns flera torgytor intill arenan som kan användas för olika event. Varför inte erbjuda leverantörer att använda entréhallen intill VIP-lokalen för presentation av sina produkter i samband med en minimässa eller liknande? 

– Lokalerna skapar många möjligheter och det är faktiskt bara tanken som sätter gränser för vad som går att genomföra, menar Malin. 

Senaste tekniken för både möten och upplevelser 

Alla konferensrum är utrustade med den senaste tekniken och möjlighet till digitala möten eller live-sändningar finns. 

– Vi har support som kan hjälpa till och behöver det kompletteras med någon teknisk detalj så löser vi det, säger Malin.  

”Det finns en nerv och en positiv energi som absolut påverkar våra besökare”

Den stora VIP-lokalen öppnar upp för spännande lösningar och upplägg. Det finns en flyttbar scen, en bardisk, en terrass ut mot fotbollsplanen och stora ytor som kan delas upp för olika presentationer och föreläsningar. De digitala skärmarna som finns i varje mötesrum kan kopplas ihop så att alla konferensdeltagare kan ta del av samma presentation även då man sitter utspridda i olika rum. 

– Affärsnätverket Relation är en av hyresgästerna på arenan som vi gärna samarbetar med. De hjälper oss att hitta intressanta föreläsare och har bra idéer på hur man skapar kreativa och inspirerande företagsevent, berättar Malin.  

Mat och dryck från familjedriven restaurang 

Känslan i den nya byggnaden är skandinaviskt industriell, med rå betong och ljusa träslag som mjukas upp av textilier och stoppade möbler. Stora fönster ger ett rikligt ljusinsläpp och nästan alla mötesrum har utsikt mot fotbollsplanen. De mindre mötesrummen har även direkt access ut till en balkong med läktarstolar ut mot planen. 

– Det ger en speciell känsla att mötas här. Det finns en nerv och en positiv energi som absolut påverkar våra besökare, säger Malin. 

I byggnaden ligger också Brasserie21, en restaurang som drivs av familjen Triller vilka även har flera andra välrenommérade restauranger och caféer i Uppsala. Brasserie21 är helhetsleverantör för mat och dryck på Studenternas och här bakas bröd från grunden och mat lagas med kärlek. Är ni ett mindre konferenssällskap kan ni boka bord på restaurangen, annars levereras maten till möteslokalerna. Är ni en större grupp och önskar byta miljö inför kvällens middag går det också bra att abonnera hela restaurangen och få middagen serverad på det mysiga brasseriet. 

”Avsluta dagen med en fotbollsmatch eller ett yogapass på fotbollsplanen är garanterat en humörhöjare”

– Även här finns det en flexibilitet. Eftersom det är ett familjeföretag är deras lyhördhet för kundens önskemål alltid stor. Varför inte beställa picknick-korgar och sätta er i stadsparken för en lunch i det gröna? Eller ta med er en kaffe och genomför en walk-and-talk längs ån? tipsar Malin. 

Möjlighet till många aktiviteter 

Att konferera eller arrangera en kick off på Studenternas är en upplevelse i sig, men skulle ni vilja genomföra någon aktivitet finns det många alternativ. Stadsskogen ligger alldeles runt hörnet liksom ett tio kilometer långt gångstråk längs Fyrisån för den som vill ta en promenad eller ge sig ut på en cykeltur.

Domkyrkan och Botaniska

Vill man njuta av historia och kultur kanske Uppsala domkyrka lockar eller varför inte bege sig till Botaniska trädgården? Tio minuters promenad bort ligger shoppingstråket med mängder av caféer samt restauranger och i närheten finns en ny bangolfanläggning som erbjuder äventyrsgolf. 

Önskas istället en mer arrangerad aktivitet, är möjligheterna minst lika många. 

– Vi har samarbete med många aktivitetsbolag som kan bistå med arrangemang för konferensgrupper, allt från att åka SUP-bräda på Fyrisån till att göra en takvandring på Uppsala slott. Som konferensgäst har du tillgång till läktare och fotbollsplan om möjlighet finns, så varför inte nyttja den möjligheten? Att avsluta dagen med en fotbollsmatch eller ett yogapass på fotbollsplanen är garanterat en humörhöjare. Det centrala läget och de gröna omgivningarna gör Studenternas till en attraktiv och unik mötesplats med många möjligheter och vi hjälper gärna till att ta fram olika paketlösningar om så önskas, berättar Malin. 

LÄS MER OM MÖTESPLATS STUDENTERNAS

Var? Uppsala City 

Antal mötesrum: 9 mindre och mellanstora rum, en VIP-lokal med plats för 350 personer sittande och 700 personer i mingel. 

Övriga ytor: Entréhall framför VIP-lokal, terrass, läktarbalkong, flertalet större torgytor utomhus. Som mötesgäster kan ni även få tillgång till fotbollsplan och arenaytor när möjlighet finns. 

Läge: Centralt i Uppsala med Stadsträdgården, Å-promenaden och Stadsskogen runt hörnet, med bara tio minuters gångväg från resecentrum och shoppinggatan. Flertalet hotell ligger på gångavstånd från Studenternas. 

Övrigt: Alla mötesrum är utrustade med den senaste tekniken. I byggnaden finns även restaurang Brasserie21, som erbjuder allt från fika till mat. Är du intresserad av nya lokaler eller kontor på Studenternas så erbjuds också uthyrning av kontor och kommersiella ytor för företag och verksamheter. 

Läs mer:https://sportfastigheter.uppsala.se/studenternas-arena-och-motesplats/